Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi Ereğli'de denizde bulunan cesedin kimliği belirlendi

IMEAK DTO, ocak ayı olağan toplantısında "2019 yılı ekonomik görünüm" başlıklı bir sunum gerçekleştiren İstanbul Navlun Endeksi Araştırma Müdürü Engin Koçak, merak edilen sorulara yanıt aradı.

SUNUM BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

IMEAK DTO, ocak 2019 olağan meclis toplantısında; mizanın kabulünden sonra oda faaliyetleri ile ilgili hazırlanan slayt sunumu yapıldı. Sunum büyük ilgi gördü ve izleyicilerden tam not aldı. “2019 yılı Ekonomik Görünüm” başlıklı sunumu Engin Koçak gerçekleştirdi.

50 MİLYAR DOLAR DARALMA BEKLENİYOR

Sunumda şu başlıklar öne çıktı: “Birleşik Devletler Federal Rezerv Bankası bilançasunu 500 milyar dolar kadar düşürdü. 2019'da ayda 50 milyar dolar daralma bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası ''şimdilik'' bilançonun büyümesini durdurdu ve varlık alım programına son verdi. Mario Draghi, risklere dikkati çekerek bilanço küçültmeye başlama takvimini 2020'den sonraya attı.

DÜNYADA DURUM NE?

Gelişmiş ekonomilerde kamu borcu hızla artarken özel sektör borcu sabit seyrediyor. IMF'nin yaptığı bir araştırmaya göre geçmişte, 5 yılda kredi/GSYİH oranı son 5 yılda yüzde 54 arttı. IMF ve iktisatçılar bu noktada endişeli. Ekonomideki negatif görünüm, ticarete son çeyreğe kadar yansımadı. Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya, ABD ve Latin Amerika'nın ticaret büyümesi güçlü seyretti. Rusya biraz daha yabaş büyüme kaydetti.

WORLD TRADE OUTLOOK INDICATOR GÖSTERGESİ

İMEAK DTO'nun 26 Kasım tarihli araştırmasına göre, World Trade Outlook Indicator (WTOI) göstergesi, Ekim 2016'dan beri en düşük seviye olan 98.6'ya geriledi. Bu da önümüzdeki dönemde genel trendin altında bir ticaret büyümesiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor olabilir.

DOLAR VE ETKİLERİ

Dolar tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor. Emtia ihracatçısı ülkelerin paralarının değer kaybetmesi alım güçlerini olumsuz etkilerken emtiaların da daha düşük fiyattan piyasaya çıkmasına sebep oluyor.”

AHMET DOĞAN

Editör: Haber Merkezi