260 milyon kişiyle dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkelerinden Endonezya’da 2020 yılından itibaren gerçekleşen ticarette Helal Ürün Sertifikası’nın zorunlu hale gelmesi ile Türk şirketleri için büyük bir fırsat oluşacak.

 

Dünyada helal gıda pazarı hacminin her geçen gün artmasıyla birlikte helal pazarının potansiyel büyüklüğünün ise 2022 yılına kadar 3 trilyon doları aşması öngörülüyor. Oldukça ciddi bir pazarın oluştuğu bu alanda Endonezya’dan da bir adım geliyor. Endonezya hükümeti 2020 sonrası ülkeye girecek ürünlerde zorunlu hale getirecekleri 'Helal Ürün Sertifikası' uygulaması ile gerçekleşecek olan ithalatta firmaları ayrıştıracak. Uygulamanın başlamasıyla beraber Türk şirketleri içinde büyük bir pazar oluşması bekleniyor.

Asya-Avrupa ticaretinin yüzde 40'ı risk altında Asya-Avrupa ticaretinin yüzde 40'ı risk altında

 

‘Helal Ürün Sertifikası’na pozitif ayrım

 

Endonezya'ya şu anda gerçekleşen ihracatta da zorunlu olmamasına rağmen 'Helal Ürün Sertifikası' kullanılabiliyor. Büyük bir itibara sahip bu belge yapılan ihracatlarda firmalara pozitif yönde bir ayrım uygulanıyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'deki firmalar bu pazara yöneldiği takdirde büyük ihracat başarılarına imza atma şansına sahip. 2020 sonrasında pazarda oluşması beklenen boşluğun Türk firmaları tarafından doldurulması durumunda ihracat rakamlarında büyük bir artış yaşanabilir. Birçok ürün grubunda 'Helal Ürün Sertifikası' ile yapılacak olan ihracatlarda dini bakımdan bu ülkeye olan yakınlığı da Türkiye'yi çoğu rakibi karşısında öne çıkarıyor.

Editör: Haber Merkezi