Emtia piyasasında geçen hafta sert dalgalı bir seyir görüldü. Enerji ve tarım emtialarında pozitif, metallerde karışık bir seyir izlendi. Çinli Evengrade şirketinden kaynaklanan belirsizliklerin emlak ve inşaat sektöründe ham madde talebini olumsuz etkileyebileceğine yönelik endişeler geçen hafta emtia piyasasında satış baskısını artıran önemli unsurlar arasında yer aldı.

 

Yalova'dan 2 ayda 117 milyon dolarlık ihracat Yalova'dan 2 ayda 117 milyon dolarlık ihracat

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ve dolara talebe artışlar da düşüşlere sebep oldu. Dünyanın önde gelen metal şirketleri de artan enerji fiyatlarının şirketleri üretimi durdurmaya yönelttiği uyarısında bulundu. İhracat verilerindeki yükselişler ve stoklardaki düşüşler ise emtia fiyatlarını yükselten faktörler arasında yer aldı. Geçen hafta Brent petrol yüzde 3,3, doğalgaz yüzde 1,8 değer kazandı.

 

ABD'nin ticari ham petrol stoklarının beklenenden fazla düşmesi, talebin toparlandığı algısıyla fiyatları yukarı yönlü destekledi. ABD'nin güney kıyılarının tropik fırtınaların etkisi altında kalması sonrası Meksika Körfezi'ndeki petrol üretim platformlarında tam kapasite üretime geçilememesi de fiyatların yükselişine destek oluyor.

Editör: Haber Merkezi