MSC'den İran'ın el koyduğu gemideki mürettebata ilişkin açıklama MSC'den İran'ın el koyduğu gemideki mürettebata ilişkin açıklama

Archipelagos’a göre Şubat ayının sonlarından bu yana 15 cansız Yunus, Aydın’a bağlı Kuşadası’nın hemen karşısındaki Yunan adası Samos kıyılarına vurdu.

Haber ajansı Associated Press’e bilgi veren Yunan Enstitüsü, geçen yılın aynı döneminde bu rakamın sadece iki olduğunu bildirdi; bu yılki ölümlerin Türkiye’nin gerçek mühimmat ve sürekli sonar kullandığı en büyük tatbikatı olan Mavi Vatan’dan sonra yaşandığına dikkat çekti. Tatbikat 27 Şubat ile 8 Mart arasında düzenlenmişti.

Enstitü Başkanı Anastasia Miliou, "Türk tatbikatlarının yunusları öldürdüğünü söyleyemeyiz, ancak ölü sayısında olağandışı bir artış olduğu gerçeği ki Ege kıyıları geniş olduğundan biz bu ölümlerin sadece bir bölümünü gördük, 100’den fazla askeri geminin kullanıldığı tatbikatla örtüşüyor. Bu çok endişe verici ve bu iki olayın birbirinden bağımsız olduğunu söyleyemeyiz” dedi.

Miliou ayrıca NATO'nun tatbikat kurallarına Akdeniz’de güçlü bir varlığı bulunan ABD Donanması ve Yunan donanmasının saygı duyduğunu ancak Türkiye'nin kuralları uygulayıp uygulamadığının açık olmadığını savundu. Enstitü başkanı, “Yunan hükümeti, Ankara ile görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirmeli; özellikle de Ege’de yeni Türk tatbikatları öncesinde” dedi.

Askeri gemilerin düşman denizaltılarını tespit emek için kullandığı ses dalgası sistemi “sonar”ın sağır edici gürültüsü, yunusları ve balinaları korkutarak yaralayabiliyor. Gürültüden kaçarak aniden su yüzüne çıkan ya da kıyıya vuran canlılar telef olabiliyor.

Balinaların toplu halde bazı kıyılara vumrasının ardından NATO, deniz memelilerini korumak için sonar kullanımıyla ilgili kurallar getirmişti.

Associated Press’in haberiyle ilgili Türk ve Yunan hükümetlerinden henüz bir açıklama gelmedi.

Kaynak: 

Editör: Haber Merkezi