Dünyanın ilk amonyaklı çift yakıtlı aframaxları sipariş edildi Dünyanın ilk amonyaklı çift yakıtlı aframaxları sipariş edildi

Gemi inşa teknolojilerinde elektrik donanımının daha fazla kullanılması yönündeki çalışmalar devam ederken, NAVTEK Deniz Teknolojisi A.Ş, tam elektrikli liman römorkörünü hizmete soktu. Türk gemi inşa mühendislerinin geliştirdiği ZEETUG30 1 Haziran 2020 Pazartesi günü yapılacak online toplantı ile denizcilik sektörüne ve basına tanıtılacak.

 

İklim değişikliği gibi küresel sorunla mücadele etmek için birbiriyle yarışan firmalar hibrit ve tam elektrikli deniz araçları konusunda kendilerini geliştiriyordu. Petrol gibi fosil yakıtların kullanımını azaltmak ve Paris İklim Anlaşması’nın gereklerini yerine getirmek için ilk tamamen elektrikli gemi 2017 yılında Çin’de denize indirilirken, Tuzla’da faaliyet gösteren NAVTEK Deniz Teknolojisi A.Ş.’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı dünyanın ilk tamamen bataryalı şarj edilebilir liman içi römorkörünü tamamladı. Dizayn ve inşası NAVTEK tarafından gerçekleştirilen ZEETUG30( Zero Emission Electric TUGBoat) isimli römorkör bir tam şarj ile 1 günlük operasyonel ihtiyaçları yerine getirebiliyor. Tahrik sistemi bataryalardan beslenirken dizel jeneratörden bağımsız hareket ediyor böylece egzoz gazı salınımı hiç bulunmuyor. Denizcilik sektöründe büyük bir çığır açacağı düşünülen ZEETUG30, 1 Haziran 2020 Pazartesi günü yapılacak online toplantı ile tanıtılacak.

Toplantı öncesinde konuşan gemi inşa mühendisi Ferhat Acuner, “Benzer özelliklerde dizel tahrikli bir römorkör yılda yaklaşık 210 ton karbondioksit ve 9 ton azot oksit emisyonu salgılarken ZEETUG30 sıfır emisyon verecek. Küresel iklim değişikliği gibi kaçınılmaz bir sorunla mücadele ederken elektrikli araçların önemi her geçen gün artıyor. Emisyon azaltımındaki bu değer karbon metre hesaplamalarına göre yılda yaklaşık 580 ağacı kurtarmak ile eşdeğer. Gürültü kirliliği yok, tamamen sessiz çalışmakta. Liman ve tersaneler genellikle şehre yakın yerlerde olduğu için dizel tahrikli römorkörlerin oluşturduğu gürültü kirliliği gerekçesiyle gece operasyon yapılamıyordu, bu sorun da ortadan kalkacak. Denizleri, çevreyi, gökyüzünü kirletmez. Yılda yaklaşık 80 bin litre fosil yakıt tasarrufu sağlar. Katı, sıvı veya gaz fazında herhangi bir atık madde oluşumu, titreşimi yok. Ana boyutların, aynı güçteki bir dizel römorköre göre yüzde 10 daha küçük olması ise ekstra özellik. 32 ton çekme gücüne sahip, tahrik gücü 2 adet 925 kW ‘lık elektrik motor ile sağlanmakta, yaklaşık 1450kWh batarya kapasitesi var. 3 farklı şekilde şarj edebiliyoruz. Düzenleyeceğimiz toplantı ile denizcilik camiamıza tanıtacağımız ZEETUG30 ile övünüyoruz” dedi. 

Editör: Haber Merkezi