Pandemi nedeniyle yüz binlerce denizcinin mağdur olmasına neden olan mürettebat değişikliği krizinin çözümü Küresel Denizcilik Forumu tarafından yayımlanan "Neptün Deklarasyon"unu imzalayan şirketlerin ve kurulaşlara her gün bir yenisi ekleniyor. 

Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp

 

Dünyanın dört bir yanından imzacıların olduğu deklerasyonda mevcut mürettebat değişikliği krizinin mümkün olan en kısa zamanda çözülmesinin sağlanmasının önemine dikkat çekilerek sorumluluk çağrısında bulunuldu. 

 

Kriz daha da kötüleşmeden çözülmeli

 

İmzacıları arasında A.P. Møller - Mærsk, BP, BW, Cargill, COSCO, DOW, Euronav, MISC Group, NYK, Rio Tinto, Shell, Trafigura, Unilever ve Vale'nin olduğu deklerasyonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Uluslararası İşçi Federasyonu (ITF) Genel Sekreteri Stephen Cotton, girişimden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Covid'in yeni varyantlarının yükselişiyle, ne yazık ki hükümetlerin geri adım attığını ve daha fazla kısıtlama getirdiğini görüyoruz. Şu anda, küresel deniz taşımacılığına güvenen her şirketin her CEO'sunun, her yönetim kurulu üyesinin, hükümetlerden ekonomilerini yönlendiren kilit işçileri unutmamalarını ve kriz daha da kötüleşmeden önce denizcilerle sınırlarını kaldırmalarını talep etme zamanı" dedi. 

 

Neptün Deklarasyon'unda yer alan maddeler; 

 

- Denizcileri kilit işçiler olarak tanıyın ve onlara Covid-19 aşılarına öncelik verin

- Mevcut uygulamaya dayalı olarak standart sağlık protokolleri oluşturun ve uygulayın

- Mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmak için gemi operatörleri ve gemi kiralayıcıları arasındaki işbirliğini artırın

- Denizciler için önemli denizcilik merkezleri arasında hava bağlantısının sağlanması

 

Maersk CEO'su Soren Skou: Ortak sorumluluğumuz var

 

AP Moler / Maersk CEO'su Soren Skou, "AP Moller - Maersk adına, Neptün Deklarasyonu'nu imzaladım. Denizcilerimiz, küresel ticareti sürdürmek için salgın sırasında büyük kişisel fedakarlıklar yaptılar ve tüm ülkelerde kilit işçiler olarak tanınmaları gerekiyor. İnsanlarımızın güvenliği en büyük önceliğimizdir. Onların refahı ve sınırları geçme yetenekleri, kriz zamanında kritik tedariklerin ve küresel ticaretin devam etmesi için çok önemlidir. Bunu isimsiz kahramanlarımız için çözmek için birlikte çalışmak konusunda ortak bir sorumluluğumuz var" dedi.

 

MSC CEO'su Soren Toft: Her zamankinden daha önemli 

 

Pandeminin ikinci yılında da denizcilerin sağlığı ve güvenliğinin başta geldiğini vurgulayan MSC CEO'su Soren Toft ise, denizcilerin ülkelerine geri gönderilmelerini ve mürettebat değişikliklerini kolaylaştırmanın acilen çözülmesi gereken hayati bir konu olduğunu ifade ederek, "MSC'nin geçen yıl mürettebat değişiklikleri konusundaki kritik meseleyi hükümetlerin dikkatine sunma çabalarının yanı sıra, denizcilerin küresel ekonomiye getirdiği değerli katkıları takdir etmenin ve bu insanların tanınmasını sağlamanın her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz" diye konuştu. 

 

Armatörler, uluslararası kuruluşlar ve bazı hükümetlerin tüm önemli çabalarına rağmen, durum yeni seyahat yasakları uygulandıkça daha da kötüye gidiyor.

 

MSC, bu insani krize bir çözüm bulmak için, ulusal hükümetlerin denizcileri kilit işçiler olarak tanıması, gemide ve karada katı sağlık protokollerinin takip edilmesi ve mürettebat değişim merkezleri ile büyük denizcilik ülkeleri arasındaki hava bağlantılarının yeniden kurulmasının çok önemli olduğunu söyledi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi