Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) Mütevelli Genel Kurulu gerçekleşti. TÜDEV Genel Merkezi’nde yapılan Genel Kurula İMEAK DTO Meclis Başkanı Tamer Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ile eski ve yeni meclis üyeleri ile armatörler ve denizcilik sektöründen çok sayıda kişi katıldı. Genel Kurulda konuşan İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, TÜDEV’de yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TÜDEV ile ilgili görüşlerini zaman zaman dile getirdiğine aktaran Çakır, usul ve esas itibariyle bildiklerini paylaşmak istediğinin altını çizdi.

 

‘Ortada şık olmayan bir durum var’

 

TÜDEV’in kuruluşundan bugüne çok önemli bir fonksiyonu olduğunu ve bundan sonra da DTO’nun desteğiyle olmaya devam edeceğine işaret eden Çakır, “İyi işler yapabilirsiniz. Eğitimin kutsallığı önemlidir. Bu kutsallığı yerine getirirken usulüne uygun yapmak gerekir. Bu benim düşüncemdir. Kendi açımdan bunu gündeme getirmek zorunluluğu hissediyorum. Üniversite kurulma kararı verildikten sonra DTO’nun kaynakları aktarılarak ki bunu eleştirdim, benim fikrim aktarma işi olmasın. Bütçenin yüzde 80’ine kadar vakfa aktarılmışsa bu vakfın odanın mütemmim cüzü haline getirilmesi gerekiyor. Ortada şık olmayan durum var” diye konuştu.

 

Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı

 

TÜDEV, DTO’ya bağlansın

 

Çakır şöyle devam etti: “Bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Söylemlerimin ardından TÜDEV düzenleme yoluna gitti. Oda gelirlerinin minimum yüzde 20’sinin vakfa bağışlanması şartıyla oda meclis üyeleri mütevelli olarak vakfa kabul edildi. Bunları söylediğimde tepki görmüştüm. Metin Kalkavan Bey, 2017 yılında benim bu düşüncemi sağ olsun mecliste alkışlatmıştı. Bunun ileri bir aşamaya taşınması gerekir. Benim talebim vakıf senedinde gerekli düzeltme yapılarak TÜDEV’in Deniz Ticaret Odası’na bağlanması. Kurucu mütevelli üyelerinin de maddi manevi hakkı korunarak. Buna muhakkak hukuki formül vardır.”

 

Fayda-maliyet analizi yapılmalı

 

Üniversite kurmanın iyi fikir olduğunu ve ihtiyaç olduğunu aktaran Salih Zeki Çakır, “Türk ve dünya denizciliğinin gerçekleri dikkate alınarak, ölçek ekonomisine göre fayda-maliyet analizini yapılıp, bu üniversitenin Türk denizciliğine marjinal faydasının sorgulanması gerek. Müthiş bir kaynak ve müthiş bir yatırım yapıldı. Bunun mecliste taştırmaya açılmasını talep etmiştim. Bu konunun önümüzdeki günlerde tartışılması lazım” ifadelerini kullandı.

 

7 Deniz (ÖZEL) 

Editör: Haber Merkezi