İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO), Doğu Akdeniz'de sondaj çalışmalarına başlayan Fatih sondaj gemisi personeline yönelik tutuklama emri çıkaran Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kararına ilişkin basın açıklaması yaptı. DTO'yu temsilen açıklamayı yapan İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Türkiye Petrolleri gemilerinde çalışan Türk, İngiliz, Hırvat vd. personele yönelik sözde tutuklama emrini uluslararası tutuklama kararına çevirme çabasının Türkiye'nin enerji bağımsızlığı ülküsüne beyhude bir darbe çabası olduğunu belirterek, “Zayıf bir çaba olmanın ötesine geçemeyecektir” dedi.

 

'Karşılık bulamayacak'

 

Türkiye'nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde enerji kaynağı aramasının uluslararası alanda en doğal hakkı olduğunu kaydeden Çakır, “Gemilerimizde çalışan kişileri hedef alan hukuksuz yaklaşımlar da en demokratik ve liberal iş sahalarından olan denizcilikte emeğin serbest dolaşımına engel teşkil etmek demektir. Bunun uluslararası çalışma örgütü kurallarında, uluslararası denizcilik örgütü nezdinde bir karşılık bulmayacağından eminiz” diye konuştu.

 

İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti İdea Denizcilik Kaan gemisine Türk bayrağı çekti

'Denizciler olarak üstümüze düşeni yapacağız'

 

“Türkiye’nin geç ama kararlı biçimde etrafındaki denizlerde ve uluslararası hukukla belirlenmiş münhasır ekonomik bölgesinde enerji araması engellenemeyecektir” diyen Çakır, DTO'nun bu projenin arkasında durduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Dışişleri bakanımızın açıklamasını da destekliyor, bu hususta Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin denizci fertleri olarak uluslararası alanda da üstümüze düşen temaslarda bulunacağımızı önemle belirtiyoruz. Hem Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Deniz Ticaret Odamız üyesi olması sebebiyle hem de Türk gemi adamlarının uluslararası menfaatleri söz konusu olduğunda bölgesel ve küresel tüm uluslararası denizcilik örgüt, oluşum ve sivil toplum kuruluşları nezdinde deniz ticaret odası olarak elimizden gelen desteği ve takibi sağlayacağız.”

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi