İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları konulu toplantı düzenlendi. İMEAK Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya İMEAK DTO üyeleri ve sektör bileşenleri yoğun ilgi gösterdi.

 

 

Türkdeniz’de yer alan habere göre, toplantının açılış konuşmasını yapan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nün önemine dikkat çekerek teşvik uygulamalarının yürürlükte olmasının denizcilik sektörünün atılım yapmasını etkileyeceğini belirtti.

 

Kıran’ın konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin ise, Yatırım Destek Programları, Yatırımlarda Devlet Yardımları, Proje Bazlı Teşvik Sistemi, Cazibe merkezleri Programları konularında bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

Gelişmelere paralel olarak güncellemeler yapılıyor

 

Yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararın 2012 yılında yayınladığını belirten Şahin, “O günden bu yana 24 karar 11 tebliğ değiştirdik. Bunlar yatırımcının lehine olan güncellemelerdir. Gelişmelere paralel olarak ihtiyaçlarımız değişti. Bizde güncelleme ve değişiklikler yaptık” dedi.

 

Şahin, “Yatırım Teşvik Sisteminde Bölgesel Teşvik, Öncelikli Yatırım Konuları, Stratejik Yatırımlar, Büyük Ölçekli Yatırımlar ve Genel Teşvik başlıkları var” diyerek şöyle devam etti:

 

 

“Gemi İnşa konusunda 2012 yılında toplam 218 belge düzenledik. 39.346 istihdam sağlanacağını öngördük. 18.035 Milyon TL destek sağlandı. Son derece iyi sayılacak bir durum.

 

2012’den bugüne kadar 1.274.410 istihdam ve 800 Milyon TL’ye yakın destek sağlandı.

 

E-TUYS Sistemi 2 Temmuz 2018 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandı. İşlemler firmanın yetkilendireceği bir veya birkaç kişi tarafından e-imza ile tamamen elektronik ortamda yürütülmekte.”

 

İşbirliği önemli

 

Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi Beks Denizcilik'ten yaptırımlara karşı bayrak değiştirme hamlesi

“Gemi inşa yatırımları bizim için tek ürünü desteklediğimiz tek sektör” diyen Şahin, “Gemi inşa yatırımlar genel teşvik yatırımları kapsamında destekleniyor. Deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yatırımlarını öncelikli yatırım konuları arasında 5. Bölge destek unsuları arasında yer alıyor. KDV istisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Faiz Desteği gibi yardımlarımız var” ifadelerini kullanarak, denizcilik sektörüyle işbirliğinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Şahin’e plaket

 

Toplantının sonunda İMEAK DTO Başkanı Kıran, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Şahin'e plaket takdim etti.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi