Belli başlı hat seferlerinin uğrağı DP World Yarımca artık demiryolu bağlantısıyla Türkiye'de rayların ulaştığı her yere hizmet verecek. İnşaatına Ocak ayında başlanan demiryolu bağlantısı, 6 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı ve 30 Temmuz 2019'da düzenlenen törenle hizmete girdi. T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın katılımı ile gerçekleşen açılış töreninde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği Başkanı Arda Ermut, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Erol Arıkan’ınyanı sıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy'la birlikte Kocaeli ve Körfez'deki ilgili kuruluşların yöneticileri de katıldı.

 

 

Rayları denizlerle buluşturdu

 

Açılış törenine ev sahipliği yapan DP World Yarımca CEO'su Kris Adams, tören esnasında gerçekleştirdiği konuşmasında demiryolunun Kars-Tiflis-Bakü hattı ile İpek Yolu üzerinden Çin'e de bağlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti; "Böylece limanımız, Orta Koridor üzerinden Avrupa ülkelerine açılan bir kapı özelliği de kazanmış olacak". Adams, DP World’ün Kazakistan'daki Aktau ve Korgas limanlarına yönetim danışmanlığı verdiğini belirterek; “Çin pazarının Avrupa'ya bağlanmasında kritik rol oynayan limanımızın Türkiye'nin stratejik konumlamasına da katkıda bulunacağına eminim” şeklinde konuştu. Kris şöyle devam etti:

 

 

Toplam 600 milyon Dolarlık yatırım yaptık

İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi İspanya hücum gemisi Sarayburnu'na demirledi

 

Türkiye; 80 milyonluk geniş ve genç nüfusu, güçlü bir yerel altyapı yatırımı ortamı, yüksek büyüme oranları, önümüzdeki 5 yılda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefi ve konteynerleşme yönündeki ilerlemesi gibi birçok  özelliğiyle, hızla gelişen bir ülke olarak küresel ağımız içerisinde önemli bir yere sahip. Bu yüzden 550 milyon doların üzerinde  maliyet ile kurulan DP World Yarımca’ya önümüzdeki altı ayda yapacağımız 50 milyon dolarlık yatırımla toplam 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

 

 

Türkiye’nin ithalatını ve ihracatını taşımaya talibiz. Uzun vadede ekonominin  büyümesine yardımcı olmak için buradayız. Bu kapsamda da  liman operasyonlarımız ve insan kaynağımıza yatırım yapıyor, müşteri ve tedarikçilerimize global tecrübe ve bilgimizden de destek alarak, zaman ve maliyet konularında etkin çözümler sunuyoruz.

 

 

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut ise ”Türkiye’nin son 17 yılda yakalamış olduğu ivme, bir tesadüf değildir. İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ile birlikte Türkiye’nin stratejik konumu, dinamik nüfusu ve sahip olduğu nitelikli işgücü, ülkemizi cazip bir yatırım ve lojistik merkezi haline getirmiştir. Bu demiryolu açılışıyla birlikte, Yarımca’nın Türkiye’de demir yolu ağı olan her köşeyle bağlantısına vesile oluyoruz. Amacımız sadece liman ya da demiryolu yatırımlarını artırmak değil. Bizim hedefimiz Türkiye’de faaliyet gösteren yatırımcılarımızın ülkemizin her bir köşesine ve tüm dünyaya ulaşımını sağlamak. Yatırım Ofisi olarak, DP World gibi çok yönlü projelere her zaman öncelik verdik bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

 

Kocaeli-İstanbul arasındaki demiryolu hattına bağlanan iltisak hattı bir kilometre uzunluğunda. Blok tren işletimine uygun yapılan hat yüklü vagonları rıhtıma kadar ulaştırıyor. En gelişmiş teknolojileri kullanan DP World Yarımca limanı, burada uzaktan kumandalı vinçleriyle doğrudan vagonlara yükleme ya da vagonlardan boşaltma yapabiliyor. Demiryolu bağlantısıyla birlikte DP World Yarımca Terminali başta Ankara, Eskişehir, Bilecik ve Kütahya olmak üzere rayların uzandığı her yere gidecek. Sevkiyatı genellikle demiryolu ile yapılan maden filizi, mermer ve makinalar limana, oradan da hat gemileriyle dünyanın her yerine ekonomik ve güvenli bir şekilde ulaşacak.

 

 

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Mehmet Cahit TURHAN ise “DP World, kendi imkanlarıyla yapmış olduğu 1 kilometrelik demiryoluyla, dev Yarımca Limanı’nı, ana demiryolu hattına bağlama başarısını gösterdi. Bu hizmet, özel sektörümüz açısından ülkemizde bir ilk aynı zamanda. Bu modern liman, bu sayede, Türkiye'nin demiryolu olan her köşesine hizmet verebilme imkanına kavuşmuş bulunuyor. Buna, Hükümet olarak çok büyük önem verdiğimiz Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu hattı da dahil. Meseleye daha geniş açıdan bakacak olursak; esasında Yarımca Limanı, bu hat sayesinde Çin’den Londra’ya kadar doğrudan bağlantı sağlamış oldu. “ dedi.

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi