Dubai merkezli liman işletmecisi DP World ve Senegal hükümeti, ülke tarihindeki en büyük özel yatırım olan yeni Ndayane Limanı'nın inşasına başladı.

 

Aralık 2020'de DP World ve Senegal hükümeti, Dakar Limanı'na yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Ndayane'de yeni bir liman inşa etmek ve işletmek için imtiyaz sözleşmesi imzalamıştı.

 

1 milyar doları aşan altyapı projesi, DP World'ün Afrika'daki en büyük liman yatırımı olarak kabul ediliyor.

 

İki etaplı bir proje 

"Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi" "Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi"

 

İki aşamalı geliştirilecek limanın ilk aşaması 840 metre rıhtımlı bir konteyner terminali ve aynı anda iki 336 metrelik gemiyi elleçlemek için 5 kilometrelik yeni bir deniz kanalı şeklinde tasarlanıyor.

 

Dünyanın en büyük konteyner gemilerini elleçleme kapasitesine sahip olması beklenirken, konteyner elleçleme kapasitesini yılda 1,2 milyon TEU artıracağı belirtiliyor. DP World, bu aşamada 837 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.

 

290 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek projenin ikinci etabında ise 410 metrelik ilave konteyner iskelesi geliştirilecek. Ek olarak, DP World'ün planları arasında limanın yanında ve Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı yakınında sanayi bölgesinin geliştirilmesi de yer alıyor.

 

Tamamlandığında ülke gelişimini destekleyecek

 

DP World Grup Başkanı ve CEO'su Sultan Ahmed bin Sulayem şu değerlendirmede bulundu; "Bugün burada yaptığımız temel atmak değil, aynı zamanda Başkan Sall'ın vizyonunu gerçeğe dönüştürüyor. Tamamlandığında, Senegal'in gelecek yüzyıldaki gelişimini destekleyecek olan bu liman projesine, küresel ticaretin önde gelen sağlayıcısı olarak tüm uzmanlığımızı, teknolojimizi ve kabiliyetimizi getireceğiz."

 

Senegal'in çekiciliğini arttıracak 

 

Senegal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Macky Sall ise, Ndayane Limanı'nın ülkenin Batı Afrika'da önemli bir ticaret merkezi ve giriş kapısı olarak konumunu güçlendirmesi beklendiğinden, projeyi ekonomik kalkınma için hayati olarak nitelendirdi. Sall, şöyle devam etti; "Yerel işletmeler için önemli ekonomik fırsatların kapısını açacak, istihdam yaratacak ve Senegal'in yabancı yatırımcılar için çekiciliğini artıracak. Zaten Dakar Limanı'nda konteyner terminalinin çalışması ile mükemmel sonuçlar vermiştir bu proje için DP World ile işbirliğimizi genişletmeye memnunuz."

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi