İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, Koronavirüs’le Mücadele Eş Güdüm Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi paketini değerlendirdi. Doğusel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik paketi bir kalkan olarak gördüklerini ifade etti ve pakette denizcilik sektörü ile ilişkili maddeleri değerlendirdi.

 

Doğusel, ekonomi paketiyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

 

'Türkiye iyi bir sınav verdi' 

 

“Covid-19 salgını, büyük can kayıplarının yanı sıra dünya ekonomisinde de büyük tahribata yol açtı. Çin’den başlayarak İran’a yayılan, daha sonra başta İtalya olmak üzere tüm Avrupa’da kendini gösteren ve bugüne kadar dünyada yaklaşık 9 bin insanın ölümüne sebep olan salgın konusunda Türkiye çok iyi bir sınav verdi. Sağlık Bakanlığının olağanüstü çabaları, diğer bakanlıkların kendi alanlarında verdikleri mücadele ve halkımızın hassasiyeti ile bu salgının ülkemize girişi önemli bir süre geciktirildi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Bilim Kurulu, bu gecikme esnasında Türkiye’nin salgına olan hazırlığını da önemli ölçüde sağladı.

 

Ekonominin her unsuru yer alıyor 

 

Küresel anlamda büyük bir kriz yaratmasını öngördüğümüz bu salgına karşı ekonomimizin ayakta kalabilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sektör temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından bir ekonomik paket açıkladı. Ekonominin her unsuru bu pakete dahil edilirken, denizcilik sektörü de tedbirler arasında yer aldı. Bizler denizcilik camiası olarak, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan paketi gerçekten bir ekonomide koruma kalkanı olarak görüyor ve desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz.

 

İstihdam ve sosyal hayat öncelikli

 

Korona virüsü salgınına karşı mücadelede örnek mücadele sergileyen ülkemiz, ekonomide de önemli hamleleri zamanında gerçekleştirmektedir. Bu anlamda 100 milyar TL’lik ekonomik istikrar kalkanı paketini, ekonomik büyümemizin toparlanmasının hız kaybetmemesi, bütçede olumsuzluk yaşanmaması ve dış dünyaya karşı rekabet avantajı sağlamamız için çok anlamlı ve yerinde bir ekonomi paketi olarak değerlendiriyoruz. Paketin detaylarına baktığımızda, istihdam ve sosyal hayatın bir öncelik olarak kabul edildiğini görüyoruz. Paketin bir sektör ya da bölgeyi değil, Türkiye’nin tamamını kapsamasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

 

Deniz taşımacılığı ilk maddede var

 

Birçok kesimin beklediği ve deniz taşımacılığı firmalarımız için de çok önemli destekler daha paketin ilk maddesinde yer almıştır. Öyle ki, işletme kesiminin giderlerinde önemli pay oluşturan muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerinin 6’şar ay ertelenmesi firmalara önemli bir nefes verecektir. Elbette ki destekler bunlarla sınırlı değildir. Finansman giderlerine ilişkin açıklanan diğer tedbirler de bizler için çok önemlidir. Covid-19 salgınından etkilenen firmalarımızın kredi anapara ve faizlerinin ödemeleri 3 ay ötelenecek ve finansman desteği de sağlanabilecektir. İhracatçımıza stok finansmanı desteği de ayrıca verilecektir.

 

Fonda limit artışı var 

 

Kredi Garanti Kullanım Fonu ile ilgili açıklanan tedbiri de önemli görüyoruz. Sektörümüzde Kredi Garanti Kullanım Fonu kullanımı ile bugüne kadar imkan sağlayan firmalarımız mevcuttu; şimdi bu fonun limitinin artırılması ile daha fazla finansman temini söz konusu olabilecektir. İstihdamdaki süreklilik denizcilik sektörünün olmazsa olmazlarındandır. Bu açıdan 2 aylık telafi süresinin 4 aya çıkarılması çok olumlu değerlendirilmektedir.

 

Faiz oranları aşağı indirilmeli  

 

Dünyada ticareti ve Türkiye’nin dış ticaretinin yüzde 90’a yakını denizyolları ile taşınmakta olup, küresel tedarik zincirinin aksama veya değişmesi ihtimalleri denizcilik firmalarımızı doğrudan olumsuz etkileyebilmektedir. Öyle ki, ekonomi paketinde bu husus özel bir madde olarak belirlenmiş, ilgili tedbirlerin dinamik olarak alınacağı ortaya konulmuştur. Son olarak Merkez Bankası’nın son 7 ayda faizleri radikal kararlar ile indirmesi ve son durumda yüzde 9,75’e getirmesi, ekonomimizdeki olumlu gelişmelerde önemli rolü olmuştur. Mevcut aşamada artık halen birçok bankanın uyguladığı yüksek faiz oranlarının da hızla aşağı indirilmesini mevcut atmosferde arzulamaktayız.

 

Tedbirler üyelerimizle paylaşılmıştır 

 

İMEAK DTO Kocaeli Şube Başkanı Vedat Doğusel, İMEAK DTO’nun yönlendirmeleri dahilinde şube olarak kendi tedbirlerini de aldıklarını kaydederek, şu ifadelerde bulundu: “İMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından şubemize gelen direktifler doğrultusunda şube olarak çeşitli önlemler alınmıştır. Uluslararası Deniz Ticaret Odası, Uluslararası Denizcilik Örgütü Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi, Dünya Sağlık Örgütü Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Odamıza gönderdiği uyarı, tedbir ve korunma amaçlı bilgiler üyelerimizle paylaşılmıştır.

IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar

 

Broşürler dağıtıldı 

 

Ayrıca, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ‘COVID-19 Hastalığı Rehberi’ ile deniz giriş noktaları ve Türk Boğazlarında sağlık önlemleri, Sağlık Bakanlığı ‘Sağlık Elimizde Broşürü’ ile ‘Yeni Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural Broşürü’ konusunda üyelerimize bilgilendirme yapılmıştır.

 

Toplantılar iptal edildi 

 

Bu kapsamda, Odamızca düzenlenmesi planlanan Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı başta olmak üzere tüm toplantı, seminer, konferans ve etkinlik faaliyetlerimiz toplum, çalışan ve üyelerimizin sağlığı ön planda tutularak tedbir amaçlı olarak ertelenmiş, personelimizin yurtdışı faaliyetlere katılımı iptal edilmiştir. Önümüzdeki dönemde ülkemizde gelişen süreç değerlendirilerek, icra edilemeyen faaliyetlere ilişkin müteakip planlamalar koordineli şekilde yapılarak üyelerimize duyurulacaktır.

 

İdari izinli sayıldılar

 

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Koronavirüs Bilim Kurulu'nun mezkur hastalığın ülkemizde yayılımının önlenmesine dair tavsiyeleri kapsamında; şubemiz dezenfekte ettirilmiştir. Hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli çalışanlar, yönetici pozisyonlarındakiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği dezavantajlı gruplar idari izinli sayılmıştır. Bununla birlikte, başta okul öncesi ve ilköğretimde çocuğu bulunan kadın çalışanların yıllık izin talepleri karşılanmakta, yıllık izin hakkı bulunmayan personelimize mazeret izni kullandırılmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından riske karşı uygulanması tavsiye edilen kurallar günlük ve anlık olarak personelimize ve üyelerimize duyurulmaya devam etmektedir. Şubemizde personelimizin ve üyelerimizin Yeni Koronavirüs'ten (Covid-19) etkilenmesinin önlenmesi ve virüsün yaygınlaşmasının engellenmesi kapsamında mart ayı sonuna kadar şube faaliyetlerinin asgari personel mevcudu ile yürütülmesine karar verilmiştir.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi