Geçtiğimiz günlerde Meclise sunulan Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile ilgili tartışmalar devam ediyor. 1982 yılından bu yana uygulanan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamındayapılan değişiklik ile Kabotaj Kanunu’nun delindiği ve yabancı bayraklı yatlara kapitülasyon sağlanacağı iddiaları öne sürülmüştü.

 

Turizm Bakanlığı’nda,bu sürecin içerisinde bir isim olan Yat Turizm Derneği Başkanı Begüm Doğulu, konunun yanlış bir şekilde aksettirildiğini belirterek bunun yeni bir kanun olmadığını, sadece mevcut kanunda yeni düzenlemeler yapıldığını vurguladı.Yat Turizm Yönetmeliği,  2634 sayılı TurizmTeşvik Kanunu’nun  08/06/1983 yılında Bakanlar Kurulu kararınca kanunlaşıp, 04/08/1983 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak, o tarihten  bu yana yürürlükte olan 2634 sayılı kanun olduğunun altını çizen Doğulu, bu kanun kapsamında daha önce yabancı bayraklı her boyda ticari  tekneye Bakanlıkça kabotajda ticari faaliyet gösterebilmesi için  lisans verildiğini ancak bu yeni uygulama ile şu an sadeceTürkiye’de muadili olmayan 39 metre ve üstü mega yatlara verildiğini belirtti. Bakanlığın istatistiklerinde Türk bayraklı 39 metre üstü ticari tekne tespit edilmediğine işaret eden Doğulu, bu nedenle kanunun sadece yabancı bayraklı mega yatları kapsadığını söyledi.

 

 

Her bir mega yat 1 haftada 200 bin Euro bırakıyor

 

Bakanlığın bu uygulama ile Türk bayraklı tekneleri korumaya aldığının altını çizen Doğulu, “Filomuzla eş değer yabancı bayraklı teknelere müsaade etmediler. Ülkemizi her sene yüzlerce mega yat ziyaret ediyor. Bizim rekabette olduğumuz Yunanistan’da charter lisansı uygulaması çıktı. Avrupa Birliği bayraklı olmayan tekneleri ücret karşılığı alıyor. Hırvatistan ve İtalya’da alıyor. Biz bu şartlarda mega yatlara gelmeyin dememeliyiz. Çünkü her bir mega yat ülkeye bir haftada ortalama 200 bin Euro para bırakıyor. Ve bu mega yatların muadili zaten biz de yok. Ayrıca bu kanun bizde zaten vardı. Kabotaj Kanunu’nu delmek için yeni bir karar alındığıgibi iddialar doğru değil. Tersine Türk bayraklı tekneleri koruyacak şekilde 39 metrenin altına müsaade edilmiyor,sadece 40 metre ve üstü yatlara o da Türkiye’de muadilleri olmadığı için müsaade ediliyor” dedi.

 

Mega yatlar çok ciddi katma değer sağlayacak

 

Yurt dışında Mega Yatlara yapılan uygulamanın Türkiye’de olmamasının ülke için ciddi bir kayıp olduğunu aktaran Doğulu, “Akdeniz çanağında rekabet halinde olduğumuz tüm ülkeler Mega Yatları muhafaza edebilmek adına Yabancı bayraklı teknelere charter lisansı verirken bizim bu uygulamanın dışında kalmamız sadece bizi yatçılıkta geri bırakmak ile kalmaz, ülkemize haftada ortalama 200.000 Euro bırakan ve yılda 300 mega yatın bırakacağı dövizi reddetmek olurdu. Bu harcamaların dışında zaten ayrıca her bir mega yat için 300-400 bin lira gibi bir harç alınacak. Ayrıca birçok Mega yat bugüne kadar maalesef ülkemize gelip transit yakıt alıp direk yurt dışına giderek devletimizin hiçbir karı olmayan akaryakıt ile Yunanistan ve Hırvatistan’a gidip charterlarını orada, bizim ülkemizden aldıkları vergisiz mazot ile yapıyorlardı ve tüm dövizi gittikleri ülkelerde harcıyorlardı,Şimdi bu yatlar ülkemizde dahilide çalışınca transit yakıt alma imkanları olmadıkları için  milli yakıt alacaklar ve  ortalama 20/30 milyon litre milli yakıt satılacağını öngörür isek ülkemizin buradan  elde edeceği KDV ve ÖTV göz önünde bulundurulur ise dolaylı olarak çok ciddi gelir söz konusu ortaya çıkmaktadır. Aksi taktirde Kos Adası’ndan charterabaşlayan bir mega yat Bodrum limanına yanaşıp transit gümrüksüz akaryakıt alıyordu. Aldığı bu yakıtlagidip Yunan sularında para harcayıp devletimizin almadığı vergi ile aldığı yakıtı yakıyordu. Bu nasıl içimize sinsin. Kumanyasını alacak. Marinalarda bekleme yapacak. Ülkemize çok ciddi bir katma değer kazandıracak. Bir de bu 140-150 metre teknelerle gelen müşteriler dünyanın en zengin müşterileri. Ve bunlar basına yansıyor. Ülkemiz için doğal reklam yani. Bu da bizim turizmimizin ne kadar kaliteli olduğunu dünyaya anlatmamızın bir yolu” diye konuştu.

Marmaris Yat Limanı Projesi'nin ÇED olumlu kararı iptal edildi Marmaris Yat Limanı Projesi'nin ÇED olumlu kararı iptal edildi

 

Mevcut kanunda yeni bir düzenleme

 

Kabotaj Kanunu’nun delindiği yönündeki tartışmaların gerçeği yansıtmadığını tekrar eden Doğulu, şunları söyledi; “Burada tek amaç Türk bayraklı tekneleri koruyarak aynı zamanda ülkemize katma değer sağlamak. Yunanistan, Hırvatistan ve İtalya’da bu uygulama var. Biz ne yapalım, yabancı bayraklı teknelere gelmeyin mi diyelim?Bu pastadan pay almayalım mı? Bu uygulama ileaksine bizim rakiplerimiz karşısında rekabet gücümüzü arttıran çok ciddi bir reformdur. Ülkemiz ve sektör paydaşlarımıza zararveren değil aksine son derece faydalı olacak bir düzenlemedir. Bu yatların ülkemizde çalışmaları yat limanlarımızın cirosunu katlayarak arttıracak, kumanya firmalarından tutun sektörün tüm paydaşlarına katkı sağlayacak ve sektörel istihdamda artışa sebebiyet verecektir.Sadece mevcut kanunda yeni düzenleme yapıldı. Kabotajı delmek için yeni bir kanun oluşturulmadı.”

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi