Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü" Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü"

Türkiye’de ilk 10 sırada yer alan liman başkanlıklarında ülkemizdeki yüklerinin yüzde 84’ü işlem görüyor. Son 10 yıldır ilk sıradaki yerini koruyan Kocaeli Liman Başkanlığı Türkiye’de 80 milyon tonu geçen ilk liman başkanlığı oldu. Kocaeli’yi son yıllarda atağa kalkan Aliağa ve İskenderun liman başkanlıkları izliyor.

 

BOTAŞ, stratejik yükü olan petroldeki küresel talebe bağlı olarak ilk 10’daki gerilemesini sürdürüyor. Benzer gerileme Ambarlı’da da var, ancak Ambarlı’da konu konteyner rekabeti ve Tekirdağ’daki gelişim ile ilgili. Körfez bazında İskenderun Körfezinde hizmet veren iki liman başkanlığı (Botaş ve İskenderun) birlikte 131 milyon ton elleçleyerek ülkemizdeki en önemli liman kümesini oluşturuyor.

 

Bu iki liman başkanlığına aynı hinterlanda hizmet veren Mersin de eklenirse yük hacmi 171 milyon tonu buluyor. Bu rakam ülkemizde işlem gören yükün 1/3’ü demektir. Buradan da şu sonuç çıkıyor: Doğu Akdeniz ülkemizin en stratejik üretim ve lojistik bölgesidir.

 

 

 

Prof. Dr. Soner Esmer

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi