7 farklı okuldan 150 öğrencinin sektörle buluşma fırsatı yakaladığı etkinlik, 2 oturum olarak gerçekleşti. İlk oturumda konuşmacı 22. Deniz Kuvvetleri Komutanı Sayın Muzaffer Metin Ataç, konuşmasına “Ben bu derneğin hayranıyım. Neden? Antalya’daki kongreye katıldım ve çok etkilendim. İdare tarzınız ve disiplininiz beni çok etkiledi. Sizlerle gurur duyuyorum.” diyerek başladı. Denizcilik tarihinin gelişiminden ve tarihin önemine değinen Muzaffer Metin Ataç, “Denizci, tarih bilmeye mecburdur.” dedi.

 

Tarihin keşifler zamanına kadar Akdeniz’de cereyan ettiğini belirten Muzaffer Metin Ataç, “İnsanlar karada yaşamak için yaratılmıştır. Denizciler insanın farklı bir türü gibidir.” dedi. Türk deniz tarihinin Çaka Bey ile başladığına değinen Muzaffer Metin Ataç, konuşmasının sonlarına doğru Doğu Akdeniz’deki sorunlara ve münhasır ekonomik bölgeye değindi. Muzaffer Metin Ataç, konuşmasının sonunda sorduğu soruyu doğru yanıtlayan kişiye kitabını hediye ederek sahneden ayrıldı.

 

İkinci oturumda ise İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sayın Özgür Özgüç, DEGEM Gemi Bakım Onarım adına Proje ve Planlama Mühendisleri Sayın Cihat Ağcabaşoğlu ve Barış Cemre Eroğlu sahnedeydi. Mühendislik öğrencilerine tavsiyelerde bulunarak konuşmasına başlayan Özgür Özgüç, sahadan uzak durulmaması gerektiğini belirtti. “Gemi inşa mesleğinde sınır yoktur. Mesleğiniz globaldir.” diyen Özgür Özgüç, tavsiyelerinin ardından offshore yapılar hakkında bilgi verdi. “Offshore, gemilerden apayrı bir dünya.” diyen Özgür Özgüç, offshore yapılarının operasyon süresi boyunca tersaneye uğramayacak şekilde dizayn edildiğini söyledi.

 

“Mooring sistemler yapının bulunduğu coğrafyaya göre inşa edilir.” diyen Özgür Özgüç, soruları yanıtlayarak sözü Barış Cemre Eroğlu’na bıraktı. Türkiye’nin Fatih sondaj gemisini almasının enerji devrimi olduğuna değinen Barış Cemre Eroğlu: “Bu yapılar en ufak hatayı bile kabul etmiyor. Offshore yapılar ve projeler çok ciddi kalifiye elamana ihtiyaç duyuyor.”

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

 

Sektörü büyütmenin önemine değinen Barış Cemre Eroğlu’ndan sonra mikrofonu alan Cihat Ağcabaşoğlu, Rowan Norway’deki anılarını anlattı. İş güvenliğinin öneminden bahseden Cihat Ağcabaşoğlu, dynamic positioning sertifikası almanın güverteciler için çok güzel fırsatlar yaratacağına değindi. Konuşmacılara hediyeleri takdim edildikten sonra tüm katılımcılara teşekkür edilerek etkinlik sonlandırıldı.

Editör: Haber Merkezi