Aralık ayında Çin’de çıkarak dünyaya yayılan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs piyasalarda krize neden oldu. Tarihe ‘kara Perşembe’ olarak geçen gün dünyanın en büyük ekonomilerinden olan ABD ve Avrupa borsaları büyük bir düşüş yaşadı. Koronavirüsün Mayıs ayında gündemden düşmeye başlayacağını belirten Dinçel, “Koronavirüsün direk etkilerinden çok koronafobinin getirdiği tedbirler denizcilik sektöründe özellikle gemilerin iki hafta bekletilmesi armatörlerin kayıplarını arttırıyor” dedi.

 

Panik havası finansal sistemi salladı

 

Koronafobinin hastalıktan daha yıkıcı olduğunu kaydeden Dinçel, “Perşembe itibariyle hem ABD hem de Avrupa ve Türk borsasının 7 günlük kayıpları yüzde 44’de ulaştı. Hastalığın medyaya veriliş biçimi, ambulanslar, sirenler, itfaiyeler, özel cam tüplerin içinde taşınan hastalar, böyle bir korku ve panik havası yaratarak finansal sistemi kelimenin tam anlamıyla salladılar” diye konuştu.

 

 

2008 krizinden daha derin

 

Bugün yaşanan krizin 2008’de yaşanandan daha derin olduğunun altını çizen Dinçel, milyarlarca dolarlık yatırımların ve şirket değerlerinin eridiğini ifade ederek, “Bundan kolay çıkarız. Bütün o ambulanslar, tüplerin içindeki insanlar algısını kırıp artık tamam tekrardan pozisyon yapabiliriz dediğiniz zaman toparlanır. Mesela Sars virüsü gerçekten yok olmadı. Ama biz onu artık düşünmüyoruz. Şu anda da var. Ama biz onun korkusunu yaşamıyoruz. Çünkü attık onu arka hafızaya. Şimdi bunu sürekli gündemde tutarak korku ve panik yarattılar. Bir müddet sonra üst akıl oyuncuları buradan maliyet yapalım dediklerinde, biz görsel medyada iyileşme haberlerini okumaya başlayacağız. Algılar değişecek. Belki aynı oranda vaka olacak ama bizim ona bakış açımızı değiştirecekler. Ondan sonra da bu iş bitecek. Kaybettiren gibi bir algı yaratıldığı zaman mutlaka birilerine bir fırsat ve kazanç oluyordur. Doğru pozisyon alıp kazanan yatırımcılarda oluyor bu durumlarda” şeklinde konuştu.

 

Baltık Kuru Yük Endeksinde marjinal düşüş yaşanmadı

 

Baltık endeksi düşen capesize oranları nedeniyle geriledi Baltık endeksi düşen capesize oranları nedeniyle geriledi

Salgından önce global olarak çok hızlı bir şekilde aşağı inen Baltık Kuru Yük Endeksinde marjınal bir düşüş yaşanmadığına işaret eden Dinçel, “Baltık Kuru Yük Endeksi 411’lerden 722’lere geldi. Şimdi 700’lü rakamlarda duruyor. Bir günde borsalar yüzde 10-12 düştüğünde Baltık Kuru Yük Endeksinin de marjinal bir düşüşünü beklersiniz ama düşmedi” dedi.

 

 

Turizm sektörünü ciddi boyutlarda etkileyecek

 

Bütün dünyayı aylardır kasıp kavuran koronavirüsün Türkiye’ye kısa bir süre önce gelmesinin Türklerin temizlik alışkanlıklarının dünya ortalamasının üzerinde olduğunu gösterdiğini dile getiren Dinçel, salgının turizm sektörünü ciddi boyutlarda etkileyeceğini söyledi.

 

‘Yakında iyi haberler alacağız’

 

Dinçel, dünyada alınan sert önlemlerin kararların ‘el koyma zamanı’nı gösterdiğini belirterek,  “Çok umutluyum. Günün en karanlık zamanı ışığa en yakın zamandır. Biz de o dönemi yaşıyoruz. Yakında iyi haberleri alacağız. İki türlü alacağız. Birincisi insanlar buna gerçekten alışacak. İkincisi ise sistem yeni bir algı ile tekrardan normale dönecek” diye kaydetti.

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi