Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen 24. Geleneksel Kış Kariyer Günleri’nin ikinci haftası 02-06 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

24. Kış kariyer günlerinin ikinci haftasında Beşiktaş, LUCENT,  İnce Denizcilik, MEDLOG, YASA, Tersan Denizcilik, CHEMFLEET, MİKLAGARD S, ZENİTH, DFDS ve Fleet Management denizcilik şirketleri ile birlikte Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği (DADDER) değerli yöneticileri ve temsilcileri konuk oldular. Ayrıca, bu konuklar yanısıra, Fakültenin mezunlarından Kaptan Sadık Kılkış, Kaptan Nusret Işık ve Kaptan Tolga Karpat “Kılavuz Kaptanlar” konferansı ile Kış Kariyer Günlerine konuk oldu. 

Etkinliğinin ikinci haftasının ilk günkü oturumu Beşiktaş Denizcilik şirketini temsilen Personel Müdürü Yusuf Sezer ve Eğitim Uzmanı Kpt.İsa Mustafa Duran’ın katılımı ile başladı.  Sezer temsil ettiği şirketi ve kendi kariyer yolculuğunu anlattıktan sonra stajyerlikten zabitanlığa geçen süreçten ve personel çalışma koşullarından bahsetti. Şirketlerinin güvenirliliğini ve kontrat süreleri hakkında konuştuktan sonra Eğitim Uzmanı Kpt. İsa Mustafa Duran konuşmayı devralarak gemiye çıkmadan önce şirket içinde verdikleri eğitimleri anlattı.  Etkinliğin ikinci oturumuna LUCENT Denizcilikten Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Bağış ve Kaptan Tuna Çelik katıldı. Bağış, konuşmasına şirketin tarihçesini anlattıktan sonra şirket hedeflerinden bahsetti. Ayrıca, şirketin filosuna ve iş ortaklarına değindi. Etkinliğin üçüncü oturumu İnce Denizcilikten Personel Müdürü Kaptan Ersan Devrim’in konuşmasıyla devam etti. Devrim, şirket hedeflerinden bahsettikten sonra, yöneldikleri tek alanın gemi işletmeciliği olduğunu vurgulayarak, misyonlarının dünya denizlerinde Türk bayrağını dalgalandırmak olduğunun altını çizdi. Konuşmasının devamında stajyer politikalarını anlattı.

Kariyer Günleri’nin ikinci haftasının ikinci gününde tek oturum MEDLOG Denizcilikten Personel Müdürü Kaptan Merter Yavaş ve MSC’den Erkin Gürcan’ın katılımı ile yapıldı. Gürcan, şirkete ait tanıtım videosunu öğrencilere izlettirdikten sonra konuşmasına şirketin geçmişinden bahsederek başladı. Gürcan, şirketlerinde bir aile gibi olduklarından söz ederek çalışanlarının kariyerlerini yükseltmeye önem verdiklerini söyledi. Oturum Kaptan Yavaş’ın “STEP” kısaltması ile anılan staj eğitimi programlarını 2019 tarihi itibari ile uygulanmaya başladıklarını açıklaması ile devam etti.

Kariyer Günleri’nin ikinci haftasının üçüncü gününde Fakülte Mezunlarından Kaptan Nusret IŞIK, Kaptan Sadık KILKIŞ ve Kaptan Tolga KARPAT konuşmacı oldu. ANKAŞ Kılavuzluk A.Ş’de kılavuz kaptan olarak görev yapan Kılkış kılavuz kaptanlığın tarihçesinden bahsetti. Konuşmasında öğrencilere deniz hayatının daha başında kendilerine hedef koymanın önemini hatırlattı. UZMAR kılavuz kaptanlarından Karpat kılavuz kaptan olma koşulları hakkında bilgi verdi.  Kıyı Emniyeti Genel Md. Kılavuz Kaptanlarından IŞIK ise İngilizce dilinin meslek hayatındaki önemini belirtti. Her üç konuşmacı da özellikle emniyetin denizcilik ve kılavuzluktaki yerini vurguladı. Günün son oturumuna YASA Denizcilikten Tanker Personel Müdürü Kaptan Faruk Celayir ve Kuru Yük Personel Müdürü Kaptan Fatih Ertan katıldı. Ertan sahip oldukları gemiler, filo ve şirket yapısı hakkında öğrencilere detaylı bilgi verdi. Kaptan Celayir, stajyerlerin gemiye hazırlık aşamasındaki eğitimleri ve stajyerleri nasıl değerlendirdiklerini anlattı.

Onursan'dan semazen gösterisi eşliğinde iftar yemeği Onursan'dan semazen gösterisi eşliğinde iftar yemeği

Etkinliğin ikinci haftasının dördüncü günü Tersan Denizcilik adına Operasyon Müdürü Kaptan Bahadır Göbeklioğlu, Personel Müdürü Mustafa Ünal, Personel Müdür Yardımcısı Onur Hoşca ve Fakülte mezunu Uzakyol Vardiya Zabiti Alp Sayın’ın katılımı ile başladı. Bahadır Göbeklioğlu konuşmasına Tersan’ın tarihçesini anlatarak başladı, şirketin misyon ve vizyonundan söz ettikten sonra Pakoil ile Tersan denizcilik arasındaki ilişkiyi açıkladı. Personel Müdürü Ünal, şirketlerinin insan kaynakları stratejisini, çalışma şartlarını ve kontrat sürelerini anlattı. Şirket içi ve dışı eğitimlerine değindikten sonra İngilizce dilinin meşkteki öneminden bahsetti. Günün ikinci oturumu Chemfleet Gemi İşletmeciliği adına Personel Müdür Yardımcısı Kaptan Mahir Adalı, Fakülte mezunu Kaptan Cihan Deniz Canlı ve uzakyol vardiya zabiti Aslıhan Canlı’nın katılımı ile devam etti. Adalı konuşmasına başlamadan önce şirketin tarihçesini anlatan Chemfleet tanıtım videosunu izlettirdi, ardından şirketlerinde çalışma şartları hakkında bilgi verdi. Konuşmayı devralan Kaptan Cihan Deniz Canlı öğrencilere kariyer planlaması hakkında tavsiyelerde bulunduktan sonra meslekte hiyerarşinin önemi üzerinde durarak konuşmasını sonlandırdı. Günün üçüncü oturumu MIKLAGARD S Gemi İşletmeciliği adına Personel Müdürü Mert Gerçen, Güverte Enspektörü Kaptan Özlem Balcı Akıncı, Fakülte mezunu Uzakyol Zabiti İrem Düzdaban katılımı ile devam etti. Staj odaklı bir şirket olduklarını belirten Mert Gerçen stajyerlere destek verilmesinin öneminden bahsetti. Kaptan Özlem Balcı Akıncı, öğrencilere çok yüksek not ortalaması kadar deniz örf ve adetlerine hâkimiyetin de önemli olduğunu altını çizdi. Tanker stajı yapmamış birinin tankere çıkamayacağını, bu sebepten ötürü tankerde stajın çok önemli olduğunun altını çizdi. Günün son oturumuna Deniz Çalışanları Dayanışma Derneği (DADDER) değerli yöneticileri Kaptan Ural Çağırıcı, Kaptan Erdal Hascan ve Avukat Sinan Ünlü katıldı. Hascan konuşmasına kendilerinin aslen 2004 yılından beri faaliyet yaptıklarını ve 2006 yılından itibaren de ITF’in Türkiye temsilcisi olduklarını dile getirerek başladı ve derneğin kısaca tarihçesi, misyon ve vizyonuna değindi. Çağrıcı, “dünya çapında herhangi bir ITF sözleşmesinde bizim kapsamımızda bulunuyorsunuz” diyerek konuşmasına başladı. Tema olarak iş kazalarını belirlediklerini ifade etti. Sinan Ünlü ise sektörün bazı eksikleri olduğunu dile getirdikten sonra ITF başvuru prosedürleri hakkında öğrencilere bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.

24. Kış kariyer günlerinin son gün ilk oturumu ZENİTH Denizcilik adına Personel Müdürü Kaptan Emre Başaner, Eğitim Enspektörü Kaptan Mekan Erdil, Personel Operatörü Bora Yetiş, Kaptan Akın Gür ve Kaptan Yetkin Fer’in katılımı ile başladı. Oturumda en önemli hususun kişisel emniyet olduğunu belirten Başaner, personellerine verdiği önemi vurguladı, çevreye duyarlı gemiler işlettiklerini ifade etti. Konuşmalarını şirketin yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri, stajyer politikası, stajyer alım prosedürü ve hedefleri ile hakkında bilgilendirerek tamamladı. Günün ikinci oturumunda DFDS Denizcilik adına Personel Müdürü Kaptan Uğur Demir ve Eğitim Müdürü Kaptan Evren Sevindağ yer aldı. Kaptan Demir DFDS şirketinin tanıtım videosunu izlettirdikten ve şirketin tarihçesi anlattıktan sonra Türkiye ve Avrupa’da önemli bir pazar paylarının olduğunu belirtti. Konuşmayı devralan Kaptan Evren Sevindağ İngiltere, Danimarka ve Türkiye’de alanları ile ilgili yazılım merkezleri kurduklarını ve Türkiye’dekinin aralarında en gelişmişi olduğunun altını çizdi. Kariyer günlerinin son oturumuna Fleet Management adına İşletme ve Personel Sorumlusu Kaptan Dilruba Duygu Söylemez konuk oldu. Kaptan Söylemez Türkiye’den gemilere zabitan göndermek için kurulmuş olan şirketin merkezinden ve iç tüzüğünden bahsetti. Hâlihazırda gemilere zabitan, kaptan ve başmühendis gönderdiklerini ve en kısa zamanda da stajyer gönderimine başlayacaklarını dile getirdi, işe alım prosedürlerinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi