Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu' Sanmar'dan 'Karbon Ayak İzi Raporu'

Hukukçu Kaptan Gündüz Aybay, DEÜ Denizcilik Fakültesi’nde yapılan Belgesel Film Gösterimi ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Önemi konulu konferans ile anıldı. Konferansa Aybay ailesinden Gündüz Aybay’ın eşi Meral Aybay, kardeşi Prof. Dr. Rona Aybay ve eşi, Aybay ailesi sevenleri ve dostları ile İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Başkanı Kenan Yalavaç, İMEAK DTO Aliağa Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Yıldırım, İMEAK DTO Aliağa Şubesi Müdürü Ahmet Orçun Tuncer, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. A. Güldem Cerit, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

Deveci: Aktif rol oynayarak öncülük etti

 

Denizlerimize Hukukçu Kaptan Gündüz Aybay: Türk Boğazlarına Adanmış Bir Ömür’ adlı anma toplantısının açılış konuşmasını DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. D. Ali Deveci yaptı. Gündüz Aybay’ın Türk boğazları ile ilgili ülkemizin hak ve menfaatlerinin savunulmasında daima liderlik yaptığını belirten Deveci, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Tüzüğünün hem iç hukukta hem de Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından kabul edilmesinde aktif rol oynayarak öncülük ettiğini kaydetti.

 

 

Denizci akademisyen yetiştirilmesine destek oldu

 

Denizcilik ve deniz hukuku araştırmacısı ve eğitmeni olarak, Gündüz Aybay’ın denizcilikle çok farklı kurumlarda lisans ve lisansüstü dersler vererek çok az sayıda yayının bulunduğu bir alanda çok sayıda özgün kitap ve makaleler ürettiğine işaret eden Deveci, kurduğu vakıf aracılığıyla deniz kökenli öğretim üyelerine sağlamış olduğu burs olanaklarıyla denizci akademisyen yetiştirilmesine destek olduğunu ve bu akademisyenlerden bazılarının profesörlük unvanlarını alarak DEU Denizcilik Fakültesi’nde de çalıştığını söyledi.

 

‘Rol model olarak denizci olma yolundaki motivasyonu arttıracak’

 

Prof. Dr. D. Ali Deveci anma toplantısının ve belgesel film gösteriminin denizci öğrencilerin kariyerlerinde kaptan ve hukukçu Gündüz Aybay’ı rol model alarak iyi birer denizci olma yolunda motivasyonlarının arttıracağına inancının tam olduğunu vurguladı.

 

 

Rona Aybay: Möntrö Sözleşmesi Türkiye için stratejik  

 

Prof. Dr. Rona Aybay ise “Möntrö Boğazlar Sözleşmesi’nin Önemi” başlıklı konferans konuşmasında boğazlar üzerinde hâkimiyetin kazanıldığı 1453 yılından Sevr Antlaşmasına kadar olan dönemi, 1923 Lozan Antlaşmasında Türk Boğazları için öngörülen düzenlemeleri ve 1936 Möntrö Sözleşmesinin kabul edilmesi sürecini anlatarak, Türk Boğazları ile ilgili tarihsel akışı açıkladı. Aybay ayrıca Möntrö Sözleşmesinin Türkiye için stratejik önemini vurguladı.

 

Röportajları yapan gazeteci Elif Aydoğdu Oral belgesel filmin hazırlık ve yapım sürecini anlattıktan sonra yönetmenliğini Atom Şaşkal’ın yaptığı belgesel filmin gösterimine geçildi.

 

7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi