Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nin 24 yıldır geleneksel olarak düzenlediği, denizcilik ve lojistik sektörlerinin farklı alanlarında kariyer sahibi mezunlar ile iş insanlarının öğrencilerle bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundukları Bahar Kariyer Günleri Covid-19 pandemisi nedeniyle ilk defa çevrimiçi (online) olarak düzenleniyor.

 

Çakabey Sanal Konferans Platformu’nda düzenlenen 2. oturumun moderatörlüğünü DEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci yaptı. 2019-2020 Bahar Kariyer Günleri 2. Çevrimiçi Oturumuna dünyanın farklı ülkelerinden üç konuşmacı katıldı.

 

Prof. Dr. Deveci açılış konuşmasında,denizciliğin uluslararası doğası gereği dünyada olup bitenleri yakından takip etmenin önemine değinerek, bu çerçevede öğrenciler için ortaya çıkan kariyer olanaklarını ve fırsatlarını daha yakından izleyebilmek için bu yılki kariyer günleri konuşmacılarının özellikle farklı ülke ve bölgelerden olmasını tercih ettiklerini belirti.

 

Oturuma, Çin’den DHL Global Forwarding China Katma Değerli Hizmetler Müdürü Zafer Engin, İtalya’dan Tuna Ship Supply Kurucu Ortağı ve Gemi Kiralama Müdürü Murat Topkaya ve İngiltere’den Sealand Maersk UK Satış Temsilcisi Muharrem Olgun Sermet, konferansa konuşmacı olarak katıldı.

 

 

Pandemi denizcilik sektöründe yeni iş fırsatları yarattı

 

İtalya’dan katılan Tuna Ship Supply Kurucu Ortağı ve Gemi Kiralama Müdürü Murat Topkaya, Akdeniz havzasındaki gemi kumanyacılığı ve gemi kiralama piyasası hakkında genel bir değerlendirme yaparak, pandeminin denizcilik sektöründe yarattığı yepyeni iş fırsatlarından bahsetti. Topkaya, kendi kariyer süreciyle ilgili öğrencilerle deneyimlerini paylaştı.

 

Hali hazırda hızlı karar verme ve adaptasyonun çok önemli olduğu brokerlik sektöründe pandeminin yarattığı etki ile birlikte bu yetkinliklerin daha da önem kazandığı, saatlik hatta dakikalık değişikliklere ayak uydurabilmenin zorunlu hale geldiğini belirten Topkaya, öğrencilere tamamen kendine has bir sektörü kapsayan ve dünyanın her yerinde geçerliliği olan bir okuldan mezun olacaklarını unutmamaları gerektiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı.

 

 

Sermet, tercübelerini öğrencilerle paylaştı

Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı Med Marine Tuncer Şen Fen Lisesi'nde yeni sınıflar açıldı

 

Oturuma İngiltere’den bağlanan ikinci konuşması Sealand Maersk UK Satış Temsilcisi Muharrem Olgun Sermet ise, pandemi süresince talebin sert düştüğü İngiltere’nin ithalatı yoğun bir ülke olmasından dolayı yük trafiğine yarattığı olumsuz etkileri katılımcılara aktardı. Sermet, özellikle multimodal taşımacılık alanındaki tecrübelerini ve Türkiye ve İngiltere’de iş hayatındaki deneyimlerini ve kariyer yolculuğunu öğrencilerle paylaştı. Meslekte özellikle yabancı dil bilgisi ve iletişim becerisinin önemine değinerek öğrencilerin gelecekte sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere değindi.

 

Dijitalleşme olmazsa olmaz

 

Çin’den konferansa bağlanan son konuşması DHL Global Forwarding China Katma Değerli Hizmetler Müdürü Zafer Engin de, dünyanın Covid-19 gibi birçok salgın atlattığını ve bu salgınların hayatın bir parçası olarak kabul edilip tüm insanların ve tüm sektörlerin bunlardan dersler çıkarması gerektiğini belirterek, Çin’deki kontrollü normalleşme süreciyle ilgili gelişmeleri aktardı. Bu süreçte insan faktörünün, takım çalışmasının öneminin, dijitalleşmenin ve alternatif taşıma modlarının olmazsa olmazlar olarak öneminin pekiştiğinin altını çizen Engin, Çin ve Almanya arasında başlattıkları sadece 11 gün süren hızlı tren servisine de değindi. Engin, yeni hedeflerinin bu süreyi 9 güne indirmek olduğunu, bunun özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecindeki gibi olağan dışı durumlarda hayati bir öneme sahip olacağını dile getirdi. Kariyer basamaklarını sektörün önde gelen firmalarının bünyesinde nasıl tırmandığını öğrencilere paylaşan Engin, hem mesleki hem de kariyer gelişimleri için önemli tavsiyeler içeren bir konuşma gerçekleştirdi.

 

 

Çevrimiçi teşükkür belgeleri

 

İkinci Oturumun son bölümünde konuşmacılar öğrencilerden gelen soruları cevaplandırıp deneyim, tavsiye ve temennilerini ilettiler. Online olarak gerçekleştirilen Kariyer Günleri’nin ikinci oturumu dünyanın farklı coğrafyalarından bağlanan konuşmacılara teşekkür belgelerinin çevrimiçi sunulması ile sona erdi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi