Pandemi sürecinde teknelere olan talep artarken elektrikli tekneler emüsyon oluşturmayan motorları ile öne çıktı. ABD’de tekne satışları kovid etkisine ragmen yüzde 12 arttı. Genel beklenti düşüş olmasa bile küçük oranlı bir artış olacağı yönündeydi.

 

Forbes’un haberine göre TESLA’nın otomobildeki başarısını takip eden elektrikli tekne üreticileri teknelerin TESLA’sı olmak için elinden geleni yapıyor.

 

Tüm tekneler ses çıkarmaz, hatta dalga bile yapmaz. Elektronik otomobiller gibi, geleneksel gaz ve dizel motorlu muadillerinden daha sessiz ve temizdirler. Kanada, Quebec'teki Vision Marine Technologies, beş farklı modelde elektrikle çalışan fiberglas tekneler üretiyor. Şirket, el sanatlarının "Deniz Tesla'sı" olarak tanındığını ve pandemi sırasında satışların arttığını söylüyor.

 

Ulusal Deniz Üreticileri Birliği'ne göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde motorlu tekne satışları genel olarak 2020'de yaklaşık yüzde 12 arttı. Pandemi öncesi tahmin yüzde 2'lik bir artış olacağı yönündeydi. Yani Vision Marine, teknelere artan bir ilgi dalgası sürüyor. Vision Marine CEO'su Alexandre Mongeon “Tekne gezintisi ailenizle vakit geçirmenin en iyi yolu ”diyor: "Sosyal mesafe gerektiren salgının ortasında, rahatlamanın ve gevşemenin en kolay ve en güvenli yollarından biri."

 

Sessiz ve verimli 

 

Mongeon, gürültüsüz olmasının yanı sıra, elektrikli tekneler dumansızdır, yakıtla çalışan çeşitlere göre daha az titreşim ve daha az bakım gerektirir. Şirketin dalgasız modelleri, Quietude 156 ve Fantail 217, mümkün olan en az miktarda sürüklemeyi yaratmak için tasarlandı; hidrodinamik, modelleri suda “son derece verimli kılıyor" diyor. 

 

Tekneciliğe artan genel ilginin yanı sıra, düzenleyici kurumlar kirlilik seviyelerini azaltmak ve deniz motorlarından kaynaklanan emisyonları azaltmak için çalışıyor. Mongeon, ABD Çevre Koruma Ajansı'nın deniz motorları için egzoz standartları oluşturduğunu belirterek, "Aynı zamanda, daha küçük, daha hafif pillerle enerji yoğunluğu arttı. Emisyonları azaltma ve daha çevre dostu nakliye teknolojisine yatırım yapma ihtiyacı endüstri ve hükümetler tarafından daha fazla kabul görüyor."

 

Sürat teknelerine alternatif

2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı 2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı

 

Eskiden Canadian Electric Boat Co. olan Vision Marine Technologies, teknelerinin günlük sürat teknelerine yüksek güçlü bir alternatif olduğunu söylüyor. Sıfır emisyonludurlar ve saatte 70 mil hızla ulaşabilirler.

 

Şirket, sonbaharda çıkacak olan E-Motion adlı ilk tam elektrikli 180 beygir gücüne sahip entegre dıştan takma motor sistemini geliştirdiğini duyurdu.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi