Deniz ekosistemine zarar veren, insan sağlığını bozan, balıkçılık ve deniz ulaşımı dahil olmak üzere, denizlerdeki faaliyetleri engelleyen, denizin kullanım kalitesini etkileyen ve değerini azaltan deniz kirliliğinin en büyük sebebi 80 oranında karasal kökenli olup bunların çoğu da çevreye bilinçsizce bırakılan atıklardan oluşuyor.

GELECEĞİMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi, deniz kirliliği ve kıyılar ile ilgili sorunlar ayrı bir önem taşımakta ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insanların geleceği bakımından büyük önem arz etmektedir. Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, yaptığı kıyı ve deniz temizleme çalışmalarının yanı sıra “Kirletmemek temizlemekten ucuzdur” gerçeğinden hareketle deniz kirliliğine karşı bir takım çalışmalar başlattı.

 

ANKET ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Halkın denize olan bakış açılarının ölçülmesi ve deniz kirliliğine karşı bilinç düzeylerinin ölçülmesi amacı ile Üsküdar ve Eminönü Meydanları ile Yenikapı Metro istasyonlarında İstanbullular ile yüz yüze anket çalışmaları gerçekleştirdi. 1.121 kişi ile gerçekleştirilen anket çalışmasında vatandaşlara sorulan “denizlerin daha temiz kalması için sizce neler yapılmalı” sorusuna halkın 80 e yakın kısmı “eğitim” ve “bilinçlendirme” diye cevap verdiler.

MAVİYİ SEVİYORUM, DENİZİ KORUYORUM

Vakit kaybetmeden eğitim faaliyetlerine hız İBB ekipleri “Denizlerimiz Temiz Kalsın” eğitim projesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte belirlenen okullarda eğitim seminerleri düzenleyerek 5000’e yakın öğrenciye çevre bilincini eğitimleri verdiler. “Maviyi Seviyorum, Denizi Koruyorum” sloganı ile gerçekleştirilen seminerlerde deniz temizliğinin öneminin yanı sıra geri dönüşüm, sıfır atık gibi konulara da yer verilirken öğrencilerin ve eğitmenlerin seminerlere ilgisi yoğun oldu.

HEM EĞLENDİLER HEM ÖĞRENDİLER

İBB Başkanı MevlütUYSAL’ın talimatı ile 2018-2019 eğitim yılında eğitim verilen öğrenci sayısının en az 10.000 olması hedeflenmekte olup, eğitimlere bu yıl ilk defa anaokulları da dahil edildi. Çocukların eğlenerek öğrenebilmesi için anaokulu seviyesinde ilgilerini çekebilecek sunumlar ve animasyonlar hazırlandı. Çocuklar için hazırlanan hediyeler ve denizaltı canlıları figürleri çocuklara dağıtıldı. Eğlenceli geçen eğitimde çocuklara deniz temizliği ve canlı yaşamının yanı sıra geri dönüşüm ve sıfır atıkla ilgili güzel örnekler verildi ve çevreyi korumanın hepimizin görevi olduğu bir kez daha hatırlatıldı.

 

BTÜ Denizcilik Fakültesi'nden "Gemi Mühendisleri Bursa'da" paneli BTÜ Denizcilik Fakültesi'nden "Gemi Mühendisleri Bursa'da" paneli

Editör: Haber Merkezi