Denizcilik ve Tersane Mensupları Derneği (Denizder) geleneksel Tersane-i Amire’nin kuruluşu yıldönümünü toplantı ile kutladı. “Tersane-i Amire’nin geleceği ne olmalıdır?” konulu etkinliğe Denizder Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Demirdöven, tersanenin kuruluş yıldönümünü kutladığını belirterek, dünyanın yaşayan en eski tersanesi ünvanlı Tersane-i Amire'nin son kalan kalesi olan haliç tersanesinin korumaya alınması gerektiğini vurguladı.

 

Demiröven, Denizder olarak denize, deniz ulaşımına, gemi yapımına dair ulusal ve yerel konular kapsamında bütün kurum ve kuruluşların ayrımsız olarak davetli olacağı çalıştaylar yapmayı hedeflediklerini dile getirdi.

 

Toplantıda, Prof. Dr. Reşat Baykal, Deniz Müzesi eski Müdürü Emekli Kur. Albay Ali Rıza İşipek, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Deniz Tarihçisi Ali Bozoğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ortak vurgusu ise Tersane-i Amire’nin yaşatılması ve geleceği taşınması oldu. Konuşmacılar ayrıca, Tersane-i Amire’nin gemi ve tersane müzesi olması önerisinde bulundular.

 

Toplantıda, dünyanın halen yaşayan en eski tersanesi ünvanının sürdürülmesi için gemi bakım, onarım ve tamirat işlerinin devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi.

 

Fatih Sultan Mehmet'in 11 Aralık 1455 de kurduğu Tersane-i Amire Osmanlı İmparatorluğunun ve Türkiye Cumhuriyetinin gemi yapımında toplumsal hafızasını taşımakta olduğu konuşmalarda vurgulandı.

 

Haliç Tersanesinde Müze kurulmasının bir toplumsal, tarihsel ihtiyaç olduğu ve aynı zamanda geçmişe karşı vefa borcu olduğu kaydedildi.

 

Tersane-i Amire gibi tarihi bir mirasın yok olmaması, başka amaçlara kurban edilmemesi ve gecikmeden koruma altına alınmasına işaret edildi.

 

Konuşmacılar, Tersane-i Amire'yi korumak için Haliç Tersanesinin sahibi konumunda olan İBB yönetimine UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için girişimde bulunması çağrısı yapıldı.

 

Tamer Kıran: Denizciliği çok zor günler bekliyor Tamer Kıran: Denizciliği çok zor günler bekliyor

Ayrıca Tersane-i Amire’nin “Tersane-i Amire Gemi ve Tersane Müzesi” olmasının İstanbul’un marka değerine büyük bir katkı sağlayacağı belirtildi.

 

Haliç Tersanesi içinde eskiden var olan okulun yeniden kurulması için  İTÜ ye bağlı Gemi Yapı Meslek Yüksekokulu girişiminin yapılması geçmişin geleceğe taşınmasında önemli bir açılım olacağı belirtildi.

 

Haliç Tersanesi’nin Denizcilik ve Gemi yapımına yönelik bir bilgi merkezinin olması, dünya çapında kongrelere ev sahipliği yapması açısından, Denizcilik Bilim ve Kongre Merkezi’nin oluşturulması önerildi.

 

Etkinlik konuşmacılara günün anısına plaketlerinin verilmesi ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

 

Editör: Haber Merkezi