Çanakkale L İskele ve Koltukbarınağı İskelesi’nde, GESTAŞ öncülüğünde, kurumların ortaklaşa çalışması neticesinde deniz temizliği etkinliği gerçekleşti. Dalgıçların denizden çıkardıkları pislikler ve çöpler pes dedirtti. Duyarsız vatandaşlarca denize atılan pislikler ve sahil kenarlarına bırakılan çöplerin ne kadar risk oluşturdukları gözler önüne serildi.

 

Her yıl Eylül ayının üçüncü haftasında kutlanılan Uluslararası Deniz ve Kıyı Temizliği günü dolayısıyla, Cumartesi günü saat 12.30’da GESTAŞ öncülüğünde, deniz temizleme etkinliği düzenlendi. İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi, Seahorse Maritime Denizcilik ve Balıkadamlar Spor Kulübü dalgıçlarınca, Koltukbarınağı ve L iskeleleri çevresinde temizlik yapıldı.

 

Dalgıçlar saat 12.30’da suya daldılar ve denizden çıkardıkları atıkları çuvallarla, deniz dışına aktardılar. O çuvallar, iskeleye dizildi ve kirlilik gözler önüne serilmiş oldu.

Yapılan temizlik esnasında, deniz dibinden çıkan atıkların yüzde 90’ının şişe olduğu görüldü. Konuyla ilgili açıklamada bulunan GESTAŞ Kurumsal İletişim Müdürü Yusuf Aydın, “Bugün 19 Eylül Uluslararası Kıyı ve Deniz Temizliği Günü. Biz de deniz ulaşım şirketi olarak kendi evimizin önünü temizleme maksadıyla, çünkü bu yılki tema ‘Temizliğe evinin önünden başla’ Bu Deniz TURMEPA öncülüğünde yapılıyor. Biz de deniz ulaşım şirketi olarak ‘Kendi evimizin önünde ne yapabiliriz?’dedik.

 

Sahil Grup Komutanlığının ve özel iki denizcilik şirketlerinin dalgıçları ve üniversitemizin dalgıçları ile birlikte böyle bir etkinlik planladık. Buradaki amaç farkındalık oluşturmak. Farkındalık derken deniz kirliliğini yüzde 80’ini karasal atıklar oluşturuyor. Bu da yılda 14 milyon ton demek. Bu her yıl da 1.2 milyon ton olarak ekleniyor üzerine. Karasal atıklar da insan kaynaklı atıklar genellikle. Kıyıda ve deniz kenarındaki atıklar rüzgarın da etkisiyle denize kavuşuyorlar” ifadelerinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi