Sektör yöneticileri ve sendika temsilcileri, artan yorgunluk ve güvenlik endişeleri nedeniyle geçen hafta Alman malı bir tanker, yedek mürettebat getirilemediği sürece yelken açmayı reddetti.

 

Korkulan şey, denizcilerin sözleşmelerini düzenleyen iş sözleşmelerinin acil durum sürelerinin sona erdiği 16 Haziran'dan sonra başkalarının da takip edeceğidir. Birçok mürettebat, sözleşmelerinin ötesinde, düzenleme sınırlarını aşan birkaç ay çalıştı ve gemi sahipleri, sendikalar ve kaptanlar güvenlik konusunda alarm verdi.

 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreteri Guy Platten, gemi sahiplerini ve operatörlerini temsil eden “Bu bir saatli bomba” dedi. “Çalışan insanları süresiz olarak tutamazsınız. Bazıları bir yıldan uzun süredir gemilerinde. Bu sorun ne kadar uzun olursa tedarik zinciri için daha büyük risk devam ediyor.”

 

Deniz taşımacılığı küreselleşmenin lokomotifi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'na göre, dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 80'i konteyner gemilerinden yakıt tankerlerine ve kuru dökme yük gemilerine kadar uzanan gemilerde taşınıyor.

 

Guy Platten, Uluslararası Deniz Ticaret Odası: Çalışan insanları süresiz olarak tutamazsınız. Bazıları bir yıldan uzun süredir gemideler. Ancak, navlun ticaretinin sorunsuz çalışması seyahat kısıtlamaları nedeniyle engellenmektedir. Bu bar mürettebatı kendi ülkelerine dönmek için iniş yapmaktan ya da gemilerinin mürettebat değişikliğini beklediği bir limana seyahat etmekten.

 

Birçok denizci de giriş veya çıkış vizesi almak için uğraşırken, ticari uçuşların askıya alınması, mürettebatın etrafındaki dolaşmanın zorluklarını arttırıyor. Etkilenenler, dünyanın 96.000 ticari gemisini oluşturan 1.8 milyon denizcinin beşte birinden fazlasını oluşturuyor.

 

Geçen ay, Uluslararası Denizcilik Örgütü güvenli ekip değişiklikleri için 12 adımlı bir protokol yayınladı. Ancak hükümetler bunları uygulamakta yavaş kaldı ve denizde mahsur kalan mürettebat sayısının haftalık olarak arttığını söyledi. 

 

Sektör şimdi hükümetleri 1.5m ticari denizcilerin serbest dolaşımına izin verecek “güvenli koridorlar” yaratmaya çağırıyor. Bunlar arasında, denizcileri bir gemiden ayrılırken veya gemiye katılırken kısıtlama olmaksızın seyahat edebilen “kilit işçiler” olarak tanımlanması, havaalanlarında transit geçişleri için güvenli alanlar oluşturma ve resmi denizcilik belgelerini kimlik kanıtı olarak kabul etme sayılabilir.

 

Önerilen

Analiz Büyük Okuma

Coronavirus: Bu yolcu gemileri için hattın sonu mu?

 

Birçok ticari gemi için mürettebat tedarik eden Singapur merkezli bir gemi müdürü olan Synergy Marine Group'un genel müdürü Rajesh Unni, Hollanda gibi bazı hükümetlerin harekete geçtiğini söyledi. “Ama çok az ve çok yavaş. Bunların zorunlu çalışanlar olduğunu anlamak için hükümete ihtiyacımız var ”dedi.

“Tedarik zinciri sürekliliğini sağlamak zorunda kalırsak, denizcilerin refahına da bakmalıyız”

 

Dünyanın en büyük konteyner gemisi filosunun operatörü Maersk, yetkililerin hızla hareket etmesi gerektiğini söyledi. 

 

Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var" Kargo gemisi köprüyü yıktı, araçlar suya düştü: "Kitlesel can kaybı var"

“Filipinler ve Hindistan gibi kilit ülkeler ile dünyanın dört bir yanındaki kilit mürettebat değişim merkezleri arasında güvenli koridorlar kurulması acil bir ihtiyaçtır. Şimdi çözümlere ve küresel işbirliğine ihtiyacımız var, ”diyor Maersk filosu ve stratejik marka şefi Henriette Hallberg Thygesen.

 

Denizcilere “kilit işçi” statüsü veren Birleşik Krallık'ta endüstri, P&O sevkiyat hattının eski başkanı Jeffrey Sterling'i başbakan Boris Johnson ile endişelerini dile getirmeye çağırdı.

 

Önerilen

İş İçi Salonu

Pandemi, Avrupa'nın ithalata olan güvenini ortaya koyuyor

 

Bu sadece acil bir insani mesele değil, aynı zamanda küresel ticaret filosunun düzgün çalışmasının dünya ekonomisinin toparlanmasında çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. İngiltere “büyük bir deniz ulusu. Öncü olmalıyız, ”dedi Lord Sterling.

 

Lord Sterling, Birinci Deniz Lordunun Amiral Tony Radakin'in Kraliyet Donanmasının desteğini teklif ettiğini söyledi.

 

Denizcilik kurallarına göre, bir denizcinin denizde 11 ay geçirmesine izin verilir. Ancak gemi yapımcıları federasyonu IFSMA genel sekreteri Jim Scorer, ancak bazılarının 15 aya kadar denizde olduğunu söyledi.

 

“Bu insanların bazıları tehlikeli bir şekilde yorgun” dedi. Kaptanlar, yorgunluk endişelerinin dile getirildiği bir gemiye yelken açarlarsa cezai olarak suçlu bulunabilirlerdi.

 

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu genel sekreteri Steve Cotton, 16 Haziran'dan sonra iş sözleşmesinin artık işçilerin sözleşmelerinin çok ötesinde denizde kalmalarına izin verecek şekilde genişletilemeyeceğini söyledi. “Denizcilere gemide kalmaları gerektiğini söylemeyeceğiz. Çıkmak istiyorlarsa, inmelerine yardımcı olacağız. ” 

Kaynak: ft.com

Editör: Haber Merkezi