Türk denizcilik sektörünün eğitim alanında lider kurumlarından olan Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu, çağın ihtiyaçlarına uygun yatırımları ve kaliteli eğitim anlayışıyla denizcilik eğitiminde marka olma yolunda hızla ilerliyor. 1997 yılından bu yana denizcilik eğitimi alanında faaliyet gösteren kurum, dev eğitim kadrosu, teknik imkanları ve inovatif yapısıyla nitelikli denizciler ve gemi insanlarını dünyaya ihraç etmeyi hedefliyor. Denizcilik sektörünün farklı alanlarında hizmet veren ortaklık yapısından dolayı denizciliğin ihtiyaçlarını daha net kavrayan Ekol, sektörün yetişmiş personel talebi ve dünya pazarında daha fazla Türk personelin pay alabilmesini sağlamak amacıyla eğitimde kalitenin çıtasını her geçen gün artıyor. Lise mezunu, çeşitli sebeplerle üniversiteye gidememiş ya da üniversiteye gitmeden bir kariyer hedefi belirleyen gençler Ekol’den eğitim alabiliyor.

 

92 ayrı alanda eğitim ve sertifika

 

Yenilikçi eğitim anlayışı ve vizyonu ile sadece denizde değil, sektörün her alanında çalışabilecek genç denizciler yetiştirmeyi hedefleyen Ekol, başta güverte, makine, GMDSS, temel güvenlik, yat kaptanı, elektro teknik, ilk yardım ve tıbbi bakım, seyir güvenlik, denizde aşçılık uygunluk, hijyen, Polar Kod, tanker, STCW, tazeleme ve ISPS KOD kapsamındaki eğitimler olmak üzere, makine zabiti, yağcı, usta makine tayfası, gemi makineleri, makine dairesi senaryo, otomasyon ve kontrol, atölye, deniz hidrolik sistemleri, yakıt arıtma sistemleri, gaz ve ark kaynağı atölye ve daha birçok alanda eğitim veriyor. İki yıllık eğitim sonucunda uzak yol kaptanlığı ve başmühendisliğe kadar uzanan yolda eğitim veren önemli kurumların başında gelen okul, son teknoloji ürünü simülatörler ile verdiği eğitimlerin yanı sıra öğrenciler için mümkün olduğunda staj imkanı da sağlamaya çalışıyor. Lise mezunu olma şartıyla herkesin rahatlıkla eğitim alabilirken, 12 ay boyunca devam eden kurslarla eğitimler devam ediyor. 92 ayrı alanda eğitim ve sertifika veren Ekol, kadro ve mekânı ile 650 öğrenci kapasiteli, kendisine ait yüzme havuzu, kapalı spor salonu, yenilenmiş simülasyon merkezi, gemidekilerin birebir aynı laboratuarları ve 250 kişilik konferans salonu ile tam kapasite hizmet veriyor.

 

 

Simülatörler ile eğitim şartları gemideki ile birebir aynı

 

Teknik donamını ile öğrencilerin tüm ihtiyaçlarına cevap olan Ekol’ün eğitim binasının bir katı sadece simülatörler için organize edildi. Öğrencilerde adeta gemideymiş hissi yaratan simülatörler ile verilen eğitimler, teorik eğitimlere göre daha iyi sonuçlar veriyor. Öğrenciler, simülatörler sayesinde gemiye çıkmadan ve denize açılmadan, seyir halindeki bir gemide yaşanabilecek her türlü duruma karşı eğitiliyor. Ayrıca, simülatörler, sektördeki firmaların ölçme-değerlendirme konusundaki ihtiyaçlarını da karşılıyor. Özelikle tanker firmaları kendi ekiplerini, kaptanlarını ve vardiya zabitlerini simülatörlerde hazırlanmış senaryolar üzerinden ölçe-değerlendirmeye tabi tutabiliyor.

 

Dijitalleşme alanında ilk yatırım yapanlardan

 

Okulun gelecek vizyonu ve hedefleri konusunda 7deniz.net’e konuşan Ekol Denizcilik Eğitim Kurumu Akademiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emel Hayretdağ, Ekol’ün, pandemiyle birlikte hızla hayatımıza giren dijitalleşme alanında ilk yatırım yapan kurumlardan biri olduğunu belirti. Kapanmaların yaşandığı süreçte hiç zaman kaybetmeden online eğitimlere geçtiklerini aktaran Hayretdağ, kullandıkları özel sistemler ile online eğitimleri başarıyla tamamladıklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kriterlerine uygun olarak online sistem üzerinden kolay kontrol sağlanabilecek sistemleri tesis ettiklerini kaydeden Hayretdağ, “Online eğitimlerimizi sorunsuz bir şekilde sınıflarımızdaki teknolojik altyapı ve akıllı tahtalar üzerinden sağladık. Açılma ile birlikte bütün ek sınavlarımızı ve uygulamalı derslerimizi de yüz yüze tamamladık. Kapanmalara hazırlıklıyız” dedi.

 

 

Kırsal bölgelerdeki gençlere burs sağlanacak

 

Denizcilik eğitimine yeni bir soluk getiren Ekol’ün hedeflerinden bir diğeri de İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu gibi kırsal bölgelerdeki denize ve denizciliğe uzak gençleri denizcilik sektörüne kazandırmak. Bu amaçla başlattıkları “3 Tarafı Deniz, 4 Tarafı Fırsat Eşitliği Projesi” ile aynı eğitim imkanlarına sahip olmayan gençleri denizcilikle buluşturmak istediklerini belirten Emel Hayretdağ, “Bu bizim çok inandığımız bir proje. Denize kıyısı olmayan bölgelerdeki genç arkadaşlarımız için yaratmak istediğimiz eğitim imkanlarını, sektörümüzdeki armatör firmaları, büyüklerimizin şahsi çabaları ve sektör STK’larında bize inanların sağladığı imkanlarla burs projesi başlattık. Burslar, belirlenen kriterlere uygun arkadaşlarımızın başvuruları sonrasında, eğitim departmanımız tarafından değerlendirilerek, uygun öğrencilerle buluşturulacak. Eğitim imkânı yakalayamamış, denizciliğe ilgi duyan ve öğrenmek isteyen gençlerimizi, sağlayacağımız bursla denizcilikle buluşturacağız. Bu konudaki hazırlıklarımız sürüyor” diye konuştu.

 

Gemide aşçılık uygunluk eğitimi veren tek kurum

 

Ekol Denizcilik, verdiği onlarca eğitim ve sertifikanın yanında denizde aşçılık uygunluk eğitimi veren Türkiye’deki tek kurum. Aşçı olmak ve gemide aşçı olmak arasında büyük bir fark olduğunu vurgulayan Hayretdağ, “Denizin ayrı bir kimyası var. Aşçılığınızı gemiye nasıl uyarlayabilirsiniz? Maliyet hesaplarınız armatörü mutlu edecek mi? Mutfak yapılanmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Bunların hepsi çok önemli konular. Özgün koşullara göre nitelikli insanlar yetiştiriyoruz. Çünkü gemide maaşınızı düzgün almanız ve yemeğinizin çok güzel olması dışında başka bir motivasyonunuz yok. Gemicilerimizin ihtiyaçlarını çok iyi bildiğimiz için her şeyi onları mutlu edecek şekilde yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

BTÜ Denizcilik Fakültesi'nden "Gemi Mühendisleri Bursa'da" paneli BTÜ Denizcilik Fakültesi'nden "Gemi Mühendisleri Bursa'da" paneli

Ekol, İngilizce eğitimi ve simülatörleri ile denizcilik eğitimine damga vurmaya hazır

 

27 Eylül tarihinde başlayacak yeni eğitim dönemi ile birlikte Ekol’ün en iddialı olduğu konulardan bir diğeri de yabancı dil (İngilizce) eğitimi. Yabancı dil eğitimi için yeni bir yapılanma içine giren kurumda, ağırlaştırılmış İngilizce eğitimini öğrencileri Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) hazırlayacak şekilde verilecek. Yabancı dil sorununun Türk denizcilerin dünya piyasasında daha fazla yer almasının önündeki en büyük engellerden biri olduğunu kaydeden Hayretdağ, “Maalesef arkadaşlarımız İngilizce problemi ile mezun oluyorlar. Bunun hayatları boyunca ayaklarına takılan bir bağ olduğunun farkındayız. Bu nedenle ağırlaştırılmış İngilizce dersleri, yoğun mesleki dersler ve YDS’ye hazırlık kursları programladık. 27 Eylül'de başlayacak olan grubumuz, çok daha yoğun ve İngilizce sorununu kökten çözmeye yönelik yöntemlerimizle eğitim alacaklar. Ders saatlerimizi arttırdık. Bunun için İngilizce bölüm başkanlığı kurduk. Yabancı eğitmenlerimizle derslerimizi vereceğiz. Öğrencilere yabancı dil eğitimi vermenin yanı sıra ihtiyaç duyuyorlarsa konuşma, iş İngilizcesi, özel dersler vereceğiz. Ayrıca sektörde YDS’ya takılan, atlayamayan bütün denizcilerimize yabancı dil danışmanlığı ve YDS’ye hazırlık kursları vereceğiz ve hali hazırda da yaz aylarını bu konuda eğitim alarak geçiren öğrencilerimiz oldu. Uzak yol kaptanlığına erişen yol YDS sınavından geçiyor. Ekol, bu yıl İngilizce eğitimi ve simülatörleri ile denizcilik eğitimine damga vurmaya hazır. Ekol’de iki konu çok önemli. Bir tanesi simülatörlerimiz bir diğeri ise yabancı dil eğitimi” şeklinde konuştu.

 

 

Ekol’de her geçen gün yeni projeler duymaya hazır olun

 

Bünyesinde eğitim alan öğrencilere staj imkanı sağlayan Ekol, mezun olan gençleri de mümkün olduğunca uygun iş imkanları ile buluşturmaya çalışıyor. “Ekol Denizcilik’i karşılaştırabileceğiniz benzer özel eğitim kurumlarından muadil bir kurum daha yok” diye Hayretdağ, şöyle devam etti: “Eğitim işi özel bir alan. İnsana dokunmak, vizyon geliştirmek, onu motive etmek, bir alana kanalize etmek yoğun bir tempo ve özveri istiyor. Gerek teknik imkanlarımız, yenilikçi yapımız ve fiziki şartlarımız, gerekse de sürekli yenilenen ve büyüyen eğitim kadromuz ile en iyisini yapacağımıza dair inancımız güçleniyor ve bizi çok heyecanlandırıyor. İddialı olduğumuz her projenin hakkını fazlasıyla vermek için çalışıyoruz. Ekol’de her geçen gün yeni projeler duymaya hazır olun.”

 

 

 

Haber - Çimen GÜMÜŞ

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi