Bu sene 93.’sü kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı denizcilik sektörünün yoğun katılımıyla İstanbul’da kutlandı. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran ile Yönetim Kurulu Üyeleri ile Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) üyeleri tarafından sabahın erken saatlerinde Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayan 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamaları Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde düzenlenen törenle devam etti. Törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü (KEGM) Durmuş Ünüvar, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜRDEF Başkanı Erkan Dereli ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜDEV Med Yöneticileri, BIMCO Başkanı Şadan Kaptanoğlu ile sektörden çok sayıda kurum temsilcisi ve üyeleri katıldı. Saygı duruşuyla başlayan tören İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

 

 

Törende ilk söz alan Tamer Kıran, denizlerin ülkeler açısından önemine işaret ederek, “Tarih boyunca denizi iyi kullanabilen, deniz hak ve menfaatlerini koruyup, geliştirebilen ülkeler diğerlerine göre daha fazla başarıya ulaşmışlar, dünya refahından daha fazla pay sahibi olabilmişlerdir” dedi.

 

 

‘Kabotaj Kanunu denizcilik için hayati önemdedir’

 

Osmanlı devletinin son zamanlarında yabancı ülke gemilerine tanınan ayrıcalıklar nedeniyle deniz ticaretinde ve denizcilik alanında ilerleme kaydedilemediğinin altını çizen Kıran, “Ulusal Kurtuluş Savaşımız sonrasında imzalanan Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve egemenliği tüm dünyada tescil edilerek, siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşam alanlarında yeni bir sayfa açılmıştır. Bu tarihi milattan sadece 3 yıl sonra, büyük Atatürk’ün direktifine istinaden 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin bundan böyle, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılacağı” tüm dünyaya ilan edilmiştir.

 

 

350 yıldır süre gelen yabancılara verilen imtiyazları (kapitülasyonları) sona erdiren bu Kanun ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de hayati önemi haiz bir adım atılmıştır” diye konuştu.

 

 

Denizcilik bugünkü düzeyi Cumhuriyet’e ve kazanımı olan Kabotaj Kanunu’na borçlu

 

“Türk denizciliğinin ulaştığı düzey Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet’in kazanımı olan Kabotaj Kanunu’na, ilk yılların inanılmaz çabalarıyla elde edilen düzenlemelere ve sonuçlarına borçludur” diyen Kıran, şunları söyledi: “Bugün taşımacılıktan balıkçılığa, gemi inşa ve onarımından sigortacılığa, deniz turizminden limancılığa, ikmal hizmetlerinden deniz eğitimine, denizciliğin her alanında gösterdiğimiz gelişme ve başarılar, Cumhuriyet’in ve onun ilk yıllarında elde edilmiş olan Kabotaj Hakkının yarattığı olağanüstü imkan sayesindedir.”

Kabotaj Kanunu bağımsızlığın sembolüdür

 

Ardından söz alan KEGM Durmuş Ünüvar ise, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük ulusal egemenlik ve bağımsızlık sembollerinden olduğunu belirterek, “Bu kanun genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile ilan ettiği tam bağımsızlığının karasularındaki egemenliği ile pekiştirilmesidir” dedi.

 

 

Kabotaj Kanunu ve denizlerdeki kapitülasyonların kaldırılması ile Türk karasularında yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerini verme hakkının Türk bayraklı gemilere tanındığına işaret eden Ünüvar, bunun denizciliğimizin ve ekonomimizin gelişim ve rekabetçiliğinin ilk temelini oluşturduğunu söyledi.

 

Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin Türk ticaretindeki hakimiyeti son erdi

 

Kabotaj Kanunu ile yabancı devletlerin Türk ticaretindeki hakimiyetinin sona erdiğine dikkat çeken Ünüvar, “1 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilikte ciddi menfaat ve ticari kazanç sağlayışının 93. yıl dönümüdür. Deniz gücünün sadece donanmadan ibaret olmayıp, ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıldönümüdür” diye konuştu.

 

 

Konuşmasına Barbaros Hayrettin Paşayı anarak başlayan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kabotaj Kanunu ile denizlerimizde egemen olduğumuzu tüm dünyaya ilan ettiğimizi belirterek, “Türkiye’de denizciliğin gelişmesinde ve ilerlemesinde Kabotaj Kanunu’nun çok büyük bir katkısı var” dedi.

 

Vali Yerlikaya: Fatih Sondaj gemisinde Kabotaj Kanunu’nun ruhu var

 

Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları yapan Fatih Sondaj gemisinde Kabotaj Kanunu’nun ruhunun olduğuna işaret eden Yerlikaya, Türkiye’nin son yıllarda gemi inşa sektöründeki başarısının gurur verici olduğunu belirterek, “Bütün bunlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin eseridir. Milli egemenliğimizin, birlik beraberliğimizin eseridir” dedi.

 

 

Yapılan konuşmaların ardından Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibinin konseri, İTÜ Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımı gösterisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Engelliler Müdürlüğü Mehter Konseri verildi. Gösterilerin son bulmasıyla aynı alanda bulunan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi ziyaret edilerek, özel defter imzalandı.

DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi DTO, denizcilik sektörünü iftarda bir araya getirdi

 

 

İstanbul Boğazı’nı ay yıldızlı çelenk

 

Tören alanındaki etkinliklerin son bulmasının ardından İMEAK DTO Başkanı Kıran, KEGM Müdürü Durmuş Ünüvar ile İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, denizciler anısına İstanbul Boğazı’na ay yıldızlı çelenk bıraktı.

 

 

KEGM’den Boğaz’da destek

 

Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı önünde yapılan törene eş zamanlı olarak İstanbul Boğazı’nda bulunun KEGM’ye bağlı Sahil Güvenlik Tekneleri, römorkör, firkateyn, tekne ve botlarda sirenleriyle eşlik etti.

 

 

 

 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi