II. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nin sona erdi. 2 gün süren etkinlikte yapılan oturumlarla sektörün gündeminde olan konular masaya yatırıldı. Bugün gerçekleştirilen ''Lojistik odağında Deniz Yapıları Altyapısı'' oturumda konuşan TURMEPA Başkanı, İMEAK DTO Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, Denizcilik sektörümüzün uluslararası olması dolayısıyla çok büyük bir avantajı var. Biz çevre örgütleri olarak en çevre düşmanı olarak gördüğümüz raporlarda bile, denizcilik sektörlerinin deniz kirletme oranı yüzde 25’leri geçmez. Bu çok önemli bir rakamdır. Çeşitli regülasyonlarla ve önlemlerle bu kamları azaltmaya devam etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

 

Önümüzde denizcilikte çok önemli bir kırılma noktası var diyen Kaptanoğlu, “Bu dönüm noktası çevre açısından bir devrim olacak ama buna nasıl yaklaşacağımız bizim ve dünya denizciliğinin de geleceğini belirleyecek.  2023 ocak ayında yürürlüğe girecek, 2030-2050’yi hedefleyen yeni regülasyonlarından bahsediyorum. Bütün bunlar denizciliği temelden değiştirecek gelişmelerdir. Dünyada bugün 62 bin adet okyanus geçebilen gemi var. Bu gemileri sıfır emisyonla hareket edebilen yeni gemileri buluncaya kadar çalıştırmak zorundayız yoksa küresel tedarik zinciri kırılır. Denizciler bütün dünyada regülasyonlarla emisyonları indirmeye çalışan tek sektör bildiğim kadarıyla. Türkiye Paris İklim Değişikliği Anlaşması’nı imzalayarak ayrı bir noktaya geçti. Artık her uygulamamıza bu noktadan bakacağız” ifadelerini kullandı.

KONUŞMANIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN VİDEOYA TIKLAYINIZ

Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden ‘Aliağa’ açıklaması

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi