İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Denizcilik Kulübü’nün her yıl geleneksel olarak düzenlediği Kariyer Günleri, bu sene online olarak gerçekleştiriliyor. 2 – 4 Aralık tarihlerinde düzenlenen Kariyer Günleri’ne denizcilik sektörünün başarılı isimleri katılarak öğrencilerin sorularını yanıtladı.

 

Firmalar kaliteli stajyerleri tutmalı 

 

Kariyer Günleri’nin ilk gününün ilk oturumuna katılan Hicri Ercili Denizcilik HSEQ Manager Savaş Aydın, firmaların kaliteli stajyerleri şimdiden kendine bağlamaları gerektiğini ve uzakyol stajları için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek, “Staj konusunda garanti kontenjan verme durumu olmuyor maalesef. İrtibat halinde oldukça bu durum daha da netliğe kavuşur. İşletme stajı için arkadaşlar bizlerle iletişime geçip aklındaki soru işaretlerini giderme imkanına sahip. Müsait olduğumuz zamanlarda mesajlarına aramalarına illa ki dönüş yaparız. Arkadaşlara tavsiyem bu süreçte İngilizcesini geliştirsinler. Teknik İngilizce bilgileri zaten zamanla artacaktır. Bulunduğumuz pazar sebebiyle fazla personel değişikliği yapamıyoruz. Şirketinin politikası doğrultusunda filoyu büyütmek veya geliştirmek söz konusu” dedi.

 

Sürekli yenilik peşinde olmalı

BTÜ'lü akademisyenlere MEDSEAPLAN projesinden destek BTÜ'lü akademisyenlere MEDSEAPLAN projesinden destek

 

İkinci oturumda ise Solonport Genel Müdürü Oktay Okşak ve Finans Direktörü Yelda Okşak söz aldı. Detayları araştırmalar sonucu 2015 yılında yurt dışı çalışmalarına başlamaya karar verdiklerini ve ilk olarak Hindistan’da başladıklarını Genel Müdür Oktay Okşak, “Yurt dışındaki ilk satış bize çok fazla tecrübe kazandırdı. Devletlerin bakış açısı olsun saat farkı olsun çeşitli entegre sorunları olsun alnımızın akıyla çıktık. Uluslararası pazarlar çok çetin,mücadele etmeyi istiyor. Fiziksel ürünleri satmak kolaydır ama IT dediğimiz pazarların sizi listeye eklemesi o kadar kolay olmuyor. Şirketin bakış açısı olarak ve belirli sistemlerinin güven vermesi gerekiyor. Her daim stratejimizi geliştirmeye çalışıyoruz, uzun soluklu telefon trafikleri sayesinde sürekli bir yenilik peşindeyiz. Nasıl talepler var sektörde ne gibi yenilikler var bunların gözlemlenmesi gerekiyor.Uluslararası arena bunu gerektirir” dedi.

 

Hedefte gençlerle proje ortaklığı var

 

Finans Direktörü Yelda Okşak ise, bütün işletlemelerin kâr ve maliyet gibi iki temel hedefi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Biz bunu yapmak için bütün gerekli teknolojik alt yapıyı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Projelerimizdeki tüm hedefler bu iki amaç doğrultusundadır. Kullandığımız sistem personelin yerini alan değil işini kolaylaştıran bir sistemdir. Çalışan yapımızı teknolojiye açık kişilerden oluşturmaya önem veriyoruz. Genç insanları iş hayatımızın içinde istiyoruz. Bize bir dinamizm getiriyor. Genç arkadaşlarımızla proje ortaklığı konusunda çeşitli hedeflerimiz var.”

 

‘Gençlerin yaşam stardartlarını yükseltmek için çabalıyoruz’

 

Bir sonraki konuşmacı olan Beşiktaş Group Personel Müdürü Yusuf Sezer, işe alımlarda etkinlik bazlı mülakatlar yaptıklarını ve bunun şirketin yıllardır süren kültürüne, geleneklerine bağlı oluşan bir durum olduğunu kaydetti. “Uygun personeller seçilmezse başarılı olmak zordur” diyen Sezer, “Aynı personelle çalışıldığında hatalar minimuma iner bu durumu para ile satın alamazsınız. Stajyerler ile ilgili çeşitli performans sistemlerimiz mevcuttur. En önemli sermaye insandır. Genç bir kadromuz var. 25 ile 40 yaş arasındaki çalışanlarımız iyi bir çalışma ahlakı gösteriyorlar. Yaşam standartlarını yükseltmek için çabalıyoruz” diye devam etti.

 

‘Filomuzda Türk personelle çalışmayı amaç ediniyoruz’

 

Son olarak Genel Denizcilik Personel Müdürü Kadir Özkan konuştu. “Kaza yok, insana ve çevreye zarar yok politikasını başarmak için uğraşıyoruz” diye sözlerine başlayan Özkan, şöyle devam etti: “Müşterilerim ve pazarların ihtiyaçları bizim önceliğimiz olmaktadır. Karşılaştığımız her durumda risk analizi yapmayı ihmal etmiyoruz. Çevreye zarar vermemeye oldukça önem gösteriyoruz. Müşteri memnuniyeti ilk amacımızdır. Grup çalışması halinde hareket ediyoruz bu sayede başarılarımız üst kalitede olmaktadır. Gemilerimizde uyguladığımız çeşitli politikalar vardır. Ham petrol taşıyan ve ürün taşıyan olmak üzere iki ayrı filomuz vardır. Filomuzda Türk personelle çalışmayı amaç ediniyoruz. Fakat sorunlarınla karşılaştığımız bazı dönemlerde Hint personel tercihi yapabiliyoruz. Pandemi döneminde personel değişimi gerek yasaklardan gerek tedbirlerden dolayı oldukça zordu. Buna rağmen 700 tane Türk personel değişikliği yaptığımızı söyleyebilirim. Mağduriyeti minimuma indirmeyi amaçladık. Pandemi sürecinde sorun yaşayan personellerimizin ailelerine destek olarak bu süreci atlatmaya çalıştık. Pandemi sürecinde hükümetler tecrübe kazandığı için artık işleri planladığımız gibi sürdürmeye başladık. Mağdur olan personellere bedava iletişim imkanı sağladık.Motive edici organizasyonlarla birlikte personelin dinç kalmasını sağladık. Shell firmasının çok fazla gemi kiraladığını biliyoruz.Bu kiracılar içinde ilk 5 de olduğumuzu söyleyebilirim. İş gemiyi almakla bitmiyor.Yükünü bulmak daha önemlidir. Aynı hataların tekrar gerçekleşmemesi için önemleri alıp ona göre hareket ediyoruz.Genel yaklaşımımız hep bu yönde oldu. Tankerlerin emniyet kültürü diğer gemi tiplerine göre farklıdır. Gemimizde olan stajyerlere görevler vererek takip ve değerlendirme yapıyoruz. Hintli personellerin verimi daha az olmasına karşın karşılaştığımız sorunlar daha az olmaktadır.Türk personeller ise iş disiplini ve verim yönünden daha etkin olmaktadır. Staj konusunda talepler doğrultusunda imkan tanıyabiliriz.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi