Sağlık Bakanlığı, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ni güncelleyerek, yeni başlıklar ekledi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 'Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi' güncellenerek, 'klima-iklimlendirme sistemlerinde alınacak önlemler', 'Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda alınması gereken önlemler', 'tekne, yatlar gibi gezi tekneleri (gezinti/ tenezzüh), turistik amaçlı deniz araçları ve turistik amaçlı olta balıkçılığında alınması gereken önlemler', 'sergilerde alınması gereken önlemler' başlıkları eklendi.

 

Yolcu gemilerini Türk kadın kaptanlar yüzdürüyor Yolcu gemilerini Türk kadın kaptanlar yüzdürüyor

Buna göre, işletmelerde doğal havalandırma tercih edilecek. Kapalı ortam, dış ortama açık pencere ve kapılar kullanılarak havalandırılacak. Zorunlu olmadıkça klima sistemleri veya cihazları çalıştırılmayacak. Oda havasını önemli ölçüde hareketlendirip, hava akışına neden olan tavan veya taşınabilir vantilatörler kullanılmayacak. Büyük kapasiteli klima santralleri yüzde 100 dış hava ile çalıştırılacak. Yüzde yüz dış hava ile çalışan santraller gece ve hafta sonları da çalışır durumda olacak. Yüksek hava hızları da enfeksiyon riskini artırdığı için klima sistemleri veya cihazları salgın dönemlerinde minimum hava debileri ve hızlarında çalıştırılacak. Hasta odaları hasta değişiminde temizlik ve dezenfeksiyondan sonra açılabilir pencereleri olması durumunda pencereler açılarak oda havalandırılacak. Camilerde ve diğer ibadethanelerde klima cihazları kesinlikle çalıştırılmayacak, mümkün olduğu kadar doğal havalandırma ile havalandırılma sağlanacak.

 

'Mesafe korunmazsa eğlence yapılmayacak' 

 

Deniz turizmi hizmetleri randevulu olarak verilecek. Cankurtaranların veya cankurtaran görevi yapacak eğitimli personelin olması durumunda bu kişiler için mutlaka FFP2/N95 maske, eldiven, yüz koruyu bulundurulacak. Canlandırma ve ilk yardım işlemleri 1 metreden yakın temas gerektiren ve aerosol oluşturan işlemler olması nedeniyle bu işlemi yapanlar mutlaka FFP2/N95 maske ayrıca eldiven ve yüz koruyucu kullanacak. İhtiyaç halinde canlandırma işlemi sırasında suni solunum maskesi ve balon ventilasyon kullanılacak, ağızdan ağza solunum tercih edilmeyecek. Tekneler randevu sistemi ile çalışacak. Koronavirüs takibinin yapılabilmesi için yolcuların isimleri, iletişim bilgileri, giriş-çıkış zamanları kaydedilecek. Türk bayraklı ticari yatların faaliyetleri, turun kapalı grupla (aile, yakın akraba ve arkadaşlar) yapılması durumunda mevcut kapasiteleriyle, farklı grupların kabul edildiği araçlarda yolcu sayısı, tekne kapasitesinin en fazla yarısı kadar olacak. Oturma ve güneşlenme alanları arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılacak. Oturma düzeni yüz yüze olacak, çapraz oturma tercih edilecek. Bireyler arasında olması gereken sosyal mesafeye dikkat edilecek. Sosyal mesafenin korunamayacağı eğlence organizasyonları yapılmayacak.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi