Geçtiğimiz yıl Haziran ayında faaliyetlerine başlayan Victoria River & Sea Transport şirketi, denizcilik sektörüne yeni bir soluk getiriyor. Şirketin ardında uzun yıllara dayanan tecrübeli ve uzman bir ekip yer alıyor. Profesyonel işlerle başarıya kenetlenen Victoria River & Sea Transport’un hedefinde, uluslararası işlerde aranılır bir firma olmak var! Bir araya geldiğimiz şirketin Genel Müdürü Victoria Kıran, “Türkiye’de denizcilik çok büyük bir alan. Biz de şirketimiz aracılığıyla profesyonel bir şekilde bu sektöre hizmet sunacağız” diyor.

 

Victoria Kıran’ın denizcilik serüveni, 1996’da Rusya’nın büyük bir ticari hattı olan Karadeniz Novorossiysk Limanı’nda başlıyor. 1997’de Türkiye’ye gelen Kıran, 17 yıl bir denizcilik şirketinde çalışarak Türk denizcilik sektörüne adım atıyor. Bu şirkette Rusya ve Ukrayna hatları için acentelik işlerini sürdürüyor. Daha sonra 4 yıl Güneş Denizcilik’te gemi işletmede görev alan Victoria Kıran, bu tecrübelerini kendi şirketine kanalize etmeye karar vererek Victoria River & Sea Transport şirketini geçtiğimiz yıl faaliyete geçiriyor. Yanı sıra Temryuk’te ve Kafkas’ta özellikle Karadeniz-Rus limanlarında hizmet veren, Rusya’da ortak olduğu bir şirketi daha bulunuyor. Boğaz acenteliğinin çok önemli olduğunu dile getiren Victoria Kıran, “Rusya’nın ve Kırım yarım adasının içerisinde Türkiye’dekine benzer bir Boğazımız var. Rusya’nın iç limanlarından Azak Denizi’ne iniyor. Bu hattın gemi trafiği oldukça yoğun. Bu hat üzerinde, Türk limanlarında ve Çanakkale Boğazı’nda acentelik hizmeti sunuyoruz” diyor.  

Victoria Kıran, 1 Haziran 2017’de faaliyete başlayan ve yeni bir şirket olmalarına rağmen toplamda 22 senelik sektör tecrübesi olduğunu ve bu deneyimi yeni kurulan şirketine aktararak profesyonel işlere imza atacaklarının altını çiziyor. 1996’dan bu yana hala denizcilik sektörünün içinde olduğuna dikkat çeken Kıran, “Deniz, benim olmazsa olmazımdır. Hayatla olan bağımdır” diyerek mesleğine olan sevgisini dile getiriyor.

 

“Hedeflerimizi en üst seviyeye çıkardık”

 

Kıran, uluslararası işlerde aranılır bir firma olmak istediklerini ve bunun için de hedeflerini en üst seviyeye çıkardıklarını belirtiyor. Şirketi ise brokerlik, gemi kiralama, gemi acenteliği alanlarında hizmet sunuyor. Rusya’da ortak olduğu şirketin hizmet alanı ise kuruyük. Yanı sıra Karadeniz ve Akdeniz’de de uluslararası işlerle adından söz ettiren Victoria River & Sea Transport’un uzmanlık alanlarından biri de Rusya’da nehir taşımacılığı. Kıran, “Bu sene tahıl yükler üzerinde duruyoruz. Yıllardır çalıştığımız büyük firmalar var. Rusya, Ukrayna, Dubai, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında yoğun çalışmalarımız devam ediyoruz. Navlunda yüzde 99 tahıl oluyor. Ama diğer yüklerden de çelikten tutunda genel yüklere kadar gelen yüklerimiz var” açıklamasını yapıyor.

 

“Brokerlik şu sıra zor bir hal aldı”

 

Brokerler, armatör ile kiracı arasında bir nevi köprü vazifesi görüyor. Verdikleri bu hizmette yaşadıkları zorlukları şöyle dillendiriyor Victoria Kıran: “Brokerlik şu sıra daha zor bir hal aldı. Eskiden teleks ile hizmet veriyorduk. Şimdilerde internet var ve herkes brokerlik yaptığını sanıyor. Çok sahte anlaşmalar var. Dolandırıcılık olayları da oluyor. Armatör veya kiracı brokerle iş yapmadan önce özellikle bunlara dikkat etmeli. Çalışacağı brokeri iyi seçmeli! Brokerlik uluslararası bir iştir. Afrika’da da bu işi yapabilirsiniz, Rusya’da da... Brokerlik işi belki biraz daha gemi tiplerine göre değişkenlik gösteriyor. Mesela Türkiye’de koster daha çok iş yapıyor. Rusya’da belki nehir taşımacılığı daha çok yaygın. Nehir taşımacılığı çok farklı bir iş alanı. Nehir tipi gemiler bir kere çok farklı. Bunlar Rusya, Alman ya da Hollanda yapımı gemilerdir. Rus yapımı gemilerin çok büyük bir katma değeri ve çok büyük tahıl ticareti var. Mesela geçen sene Rusya’nın rekoru 130 milyon ton tahıl. Burada malın kalitesinin zarar görmemesi lazım. Volga Nehri’nde giden gemiler hızlı ve kaliteli olmalı. Bu konulara biz çok vakıfız. Rus armatörler bu konuda işinin hakkını veriyor. Firma olarak bu sene geçen seneye göre daha fazla bağlantı yapacağımızı düşünüyoruz. Rusya’da ortak şirketimizde çok iyi kadromuz var. Rusya’da da aynı isimle çalışıyoruz. Şirketimiz 7/24 hizmet veriyor.”

 

Sektörde yeni bir soluk

 

Denizcilik sektöründe yeni bir soluk olan Victoria River & Sea Transport’un öncelikli hedefinde büyümek ve gelişmek yer alıyor. Elbette ki bu hizmeti sunarken personel kalitesine ve müşteri memnuniyetine çok özen gösterdiklerini, yanı sıra sosyal projelerde de yer aldıklarını belirten Victoria Kıran, “Şirkette çalışanlar Türkçe-İngilizce-Rusça biliyor. Müşterilerimize karşı dürüst çalışmaktan yanayız. Sosyal projelerde de yer almak istiyoruz. Şu ana kadar küçük projelerde yer aldık. UNICEF ve spor aktiviteleri, çevre duyarlılığını gözeterek çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde olduk. Gemi Brokerleri Derneği’ne ve WISTA’ya üyeyiz aynı zamanda” diyor.

Denizlerin yeni yıldızı Liberya Denizlerin yeni yıldızı Liberya

 

“Denizciliği çok seviyorum”

 

Victoria Kıran, denizciliği çok sevdiğini, asla farklı bir iş yapmayı düşünmediğini üstüne basa basa dillendiriyor ve “Türkiye’de denizcilik çok büyük bir alan. Türkiye genelinde bu sektöre hizmet sunan çok fazla firma var. Biz de şirketimiz aracılığıyla profesyonel bir şekilde bu sektöre hizmet sunacağız” diyerek sözlerini sonlandırıyor.

 

Röportaj: İbrahim Kocamış/7DENİZ DERGİSİ

Editör: Haber Merkezi