Birleşik Krallık merkezli Deniz Koruma Derneği (MCS) dünya çapındaki deniz çayırlarının korunması amacıyla Deniz Çayırlarını Kurtarmak isimli bir kampanya başlattı.

 

Yapılan araştırmaların deniz çayırlarının en az yüzde 35’inin son 40 yılda yok olduğunu veya hasar gördüğünü gösterdiğini söyleyen kurum, bu eşsiz güzellikteki yapıların denizaltı biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapmasının yanı sıra önemli bir karbon yutağı olduğunu belirtiyor.

 

Ecologist’te yer alan habere göre deniz çayırları her yıl okyanus tortusuna gömülü karbonun yüzde 10’unu emiyor. Bu da gezegenin ısınmasının ve okyanus asitlenmesinin önüne geçmek için oldukça önemli bir aktör olduklarını gösteriyor.

 

Ormanın tutacağı karbon ile eş değer

 

MCS, deniz çayırlarının iklim değişikliği ile mücadelede gizli bir silah olabileceğini vurguluyor. Birleşik Krallık’taki sığ sularda bulunan deniz çayırlarının neredeyse kıtanın üstündeki ormanlık alanlardaki ağaçları kadar karbon emme ve depolama kapasitesine sahip.

 

Elbette tek etkileri karbonu absorbe etmek üzerine değil. Birleşik Krallık’taki deniz çayırları aynı zamanda iki deniz atı türüne ev sahipliği yapıyor: Dikenli deniz atı ve kısa burunlu deniz atı. Ayrıca çayırlar mürekkepbalığı ve köpekbalıkları gibi birçok balık türü için beslenme alanları sağlıyor.

 

 

‘Habitatın korunmasına yardımcı olacak’

 

Deniz Koruma Derneği Baş Uzmanı Dr. Jean-Luc Solandt projeyle ilgili “Deniz çayırları önemli karbon yutaklarıdır. Ancak sanayi devriminden bu yana sayıları ciddi şekilde azaldı. Eğer bu proje ile yeni çayırlar oluşturabilir ve mevcut çayırları koruyabilirsek balıklar ve omurgasızlar için büyük bir fayda sağlayacak. Kampanya, büyük miktarda karbondioksit emdiği kanıtlanmış bir habitatın korunmasına ve büyümesine yardımcı olacak” dedi.

Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor

 

Özellikle bir turizm merkezi olan güney kıyılarındaki gemilerin kıyıya yanaşması, demir atmasının yanı sıra çok sayıda ziyaretçinin gelmesi sebebiyle deniz çayırları büyük bir tehlike altında. Proje ile gemilerin geleneksel demirleme yöntemlerinin değiştirilmesi amaçlanıyor.

 

Gene proje çerçevesinde deniz çayırlarının nasıl korunması gerektiğiyle ilgili halkı bilgilendirici eğitimler yapılması planlanıyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi