North Tech Energy, İzlanda CEO’su Geir Hagalinsson ve SINTEF Araştırma Bilim İnsanı Térence Coudert’in makalesinin bir özetini sizlerle paylaşıyoruz. Yerkabuğunun en üst katmanları inanılmaz miktarda yenilenebilir ısı içermektedir. Gerçekten de, bu ısının sadece küçük bir bölümü gezegenin tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli. Jeotermal ısı tüm çevremizdedir ve bazı yeterlilikler gerektirse de prensip olarak herkes tarafından değerlendirilebilir.

 

Kafkametler’in kayıp mürettebatını arama çalışmaları 150. gününde Kafkametler’in kayıp mürettebatını arama çalışmaları 150. gününde

Jeotermal ısı, İzlanda’daki gibi tektonik plakaların birleştiği bölgelerde kolayca erişilebilir durumdadır. Çünkü Dünya’nın kabuğu bu bölgelerde oldukça incedir. Dolayısıyla, bu tür yerlerde elektrik üretmek için yeterince yüksek sıcaklıklarda ısı elde etmek daha kolaydır. İzlanda’da ve Filipinler, Yeni Zelanda ve Kosta Rika gibi ülkelerde, elektrik üretimi için karada bulunan jeotermal ısı santralleri, yerel ölçekte gerçek bir fark yaratmaktadır.

 

Bununla birlikte, şu ana kadar karadaki gelişme ısı kaynaklarıyla sınırlı olduğundan, bu tür santraller için planların tümü gerçekleşememektedir. Karlı olmak için, bu tür santrallerin belirli bir büyüklükte olması gerekmektedir. Bu nedenle, gelecekteki birçok geliştirme projesi, Norveç’teki rüzgar çiftliği geliştiricileri tarafından karşılaşılan aynı türden muhalefet ile karşılaşma riskini taşıyor. Bunun ışığında, Norveç Denizi’ndeki araştırmacılar arasında yeni bir işbirliği projesi başlatılmıştır. Buradaki düşünce, İzlanda’nın jeotermal ısı alanındaki bilgi birikimini kullanarak, jeotermal ısı üretimi için denizaşırı tabanlı bir sistem geliştirmek amacıyla denizaşırı petrol üretiminde Norveç uzmanlığı ile bir araya gelmek. Doğal kaynakları göz önüne alındığında, dünyanın pek çok kısmı bu tür sistemlerden faydalanacak konumdadır.

 

İşbirliği, yakın zamanda İzlandalı kıta sahanlığında iki yüksek sıcaklıklı alanda araştırma yapmak üzere İzlandalı enerji şirketi North Tech Energy’ye (NTE) verilen lisansların bir sonucu olarak gündeme geldi. Bu lisanslarla bir başlangıç ​​noktası olarak NTE ve SINTEF‘te büyük bir araştırma projesi için planlar hazırlandı. Ekibe, İzlanda danışmanlık ve araştırma şirketi Iceland Geosurvey ISOR’da katıldı. Amaç, dünyanın diğer bölgelerinin rehber olarak kullanabileceği bir örnek proje geliştirmektir. Projede hedef İzlanda kıta sahanlığında bir jack-up platform üzerine kurulu, kavurucu jeotermal buhardan büyük miktarda elektrik üretecek buhar türbinleriyle donatılmış bir işletme santrali inşa etmek. Ürün – yenilenebilir ve CO2 içermeyen elektrik – denizaltı kablolarında, Avrupa’nın geri kalan kısmındaki müşterilere aktarılacaktır.

 

İzlanda ve Norveç’ten gelen uzmanlığı birleştirerek, ilk olarak iki lisans alanındaki olası üretim alanlarını belirlemek için gerekli olan deniz tabanı yüzey araştırmalarını yapma yolunda uygun yöntemler belirlenecek. Bir sonraki adım, bir deniz jeotermal santralinin maliyet etkin bir şekilde geliştirilmesine ve işletilmesine yol açabilecek bir araştırma işbirliği oluşturmaktır. Burada da, Norveç’in denizaşırı petrol üretimindeki uzmanlığı önemli olacaktır. Açık denizle ilgili malzeme teknolojisinden, denizcilik işlemleri hakkında bilgi birikimine kadar her şey, proje içerisinde değerlendirilecektir. Açık denizde jeotermal saha geliştirmenin karada olduğundan daha pahalı olduğunun bilincinde olan ekip, bununla birlikte, açık deniz enerji santrallerinin fizibilitesine inanmaktadır.

 

Dahası, bazı kara jeotermal sahaları o kadar erişilmezdir ki, geliştirilmesi deniz kıyılarındaki alanlardan daha da zor olabilmektedir. Bu nedenle, bazı durumlarda, açık deniz jeotermal santrallerinin geliştirilmesi, kıyı tesislerinden daha az pahalı olabilir. Bununla birlikte, en önemlisi, açık deniz santrallerinin genel halk arasında muhtemelen daha az muhalefetle karşılaşacak olmasıdır; çünkü bunlar daha az göz alıcı ve kıyı santrallerinden daha küçüktür. Açık deniz jeotermal tesislerinden üretilen elektrik, Portekiz, İtalya, Filipinler, Endonezya, Japonya ve Rusya, Orta Amerika ve Karayipler ülkeleri dahil olmak üzere İzlanda dışındaki ülkeler için ilgi çekici olabilir.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi