Gemi Brokerleri Derneği, geleneksel olarak hayata geçirdikleri Bosphorus Ship Brokersʹ Dinner'ın bu yıl 3'üncüsünü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Maçka Terasıʹnda 3 Haziran 2016 tarihinde düzenleyecek. Gelen misafirlerin bu yemeği de fırsat bilerek hem ülkemizdeki çalıştıkları firmaları hem de İstanbulʹun tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret etme fırsatı yakaladıklarını belirten Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Onur, ˮ Ülkemizde ve dünyada büyük broker firmaları dünya ticaretinde büyük pay sahibi olmuşlardır. Ülkemizde de brokerlik mesleği, değerini her geçen gün arttırmaya devam etmektedirˮ diyor.

Öncelikle, yeni yönetimle beraber Gemi Brokerleri Derneği'nin başkanlık sürecini siz yöneteceksiniz. Bu süre zarfında nasıl bir çizgide ilerlemeyi planlıyorsunuz? Başkanlık sürem boyunca yönetim kurulunda bulunan çalışma arkadaşlarımla beraber hedefimiz, dernek üyelerinin daha fazla katılımının sağlanması, üyelerin aidiyet ve birlik duygusunun arttırılması, ortak paydada daha çok buluşulması olacaktır. Derneğimizin kuruluş amacı brokerleri bir araya getirmek, etik kurallar içinde dünya arenasında başarılı olmalarının önünü açmaktır. Türk brokerliğinin başarılarının artmasını sağlamakla birlikte ülkemizin de isminin bu anlamda duyulmasını sağlamak hedeflerimiz arasında. Bu başarıya, hedefe ulaşmak için üyelerimizi bilgilendirici seminerler ve eğitimler düzenliyoruz. Dernek olarak sürekli eğitimler ve konferanslar ile gençlere ulaşmaktasınız. Yeni yönetim döneminde bu eğitimler ne şekilde devam edecek? Mesleğe yeni başlayacak olan arkadaşlarımız Gemi Brokerleri Derneği bünyesinde İTÜ ile ortaklaşa düzenlediğimiz kurslarda akademik ve teorik olarak doyurucu eğitimlerini alarak iş hayatına atılıyorlar. 2015-2016 döneminde bu kursumuza, kapasitemiz olan 30 kişi katılım göstermiş ve başarı ile sertifikalarını almışlardır.Bu kursların yanında uluslararası sertifikaların verildiği BIMCO eğitimleri de geçmiş dönemlerde olduğu gibi devam edecek.

Son BIMCO eğitimi Aralık ayında DTO Meclis salonunda yaklaşık 40 katılımcı ile gerçekleştirildi. Bu eğitimlerimize Eylül ayı itibariyle tekrar devam edeceğiz. Geleneksel olarak gerçekleştirdiğiniz Bosphorus Ship Brokersʹ Dinner etkinliğinizden bahsedelim biraz da… Geleneksel olarak hayata geçirdiğimiz Bosphorus Ship Brokersʹ Dinner'ın bu yıl 3'üncüsünü düzenliyoruz. İlk iki yemeğimizi Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirmiştik. Fakat bu yıl farklı bir yerde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Maçka Terasıʹnda gerçekleştireceğiz. 2014 yılında yaklaşık 1600 kişinin katılımıyla düzenlediğimiz yemeğimizde yaklaşık 1000 civarı yabancı misafirimizi ağırlamıştık. Bu yılki yemeğimizde toplam katılımcı sayımızı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Maçka Terasıʹnın kapasitesi sebebiyle 1400 civarında tutmayı planlıyoruz. 3'üncüsünü düzenleyeceğimiz yemeğimizi Uluslararası Denizcilik Takvimine iki yılda bir Haziran ayının son Cuma akşamı olarak koymayı hedefledik. Bu doğrultuda ilk ikisini gerçekleştirmeyi başarmakla birlikte 2016 yılında Haziran ayının son Cuma akşamının Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle yemeğimizi 3 Haziran akşamında yapma kararı aldık. Bu durum sadece bu yıla özel yapılmış olup bir sonraki yemeğimiz yine aynı tarihte yapılacaktır. Katılım olarak çok çeşitli ve geniş bir yelpazede bir misafir portföyü oluştu. Ağırlıklı olarak Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok yerinden misafirimiz bu yemeğimize katılmak üzere İstanbul'a gelmişlerdir.

Gelen misafirlerimiz bu yemeği de fırsat bilerek hem ülkemizdeki çalıştıkları firmaları hem de İstanbulʹun tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret etme fırsatı yakalamışlardır. Bu yılki yemeğimizde de aynı katılımcı portföyünü görmeyi umut ediyoruz ki gelen geri bildirimler bunun olacağı yönünde. Sponsorlarınız kimler? İlk iki yemeğimizde olduğu gibi onursal sponsorumuz Deniz Ticaret Odası olmakla beraber, altın sponsorlarımız Yılmar Lojistik ve Denizcilik AŞ, Armador Denizcilik , Gümüş sponsorlarımız AKT Hukuk Bürosu, Bulk Atlantic Inc., Ela Chartering Co. Ltd., The Marshall Islands Registry, MCE Kargo ve Ülgen Maritime , Bronz sponsorlarımız L'loyd Register, lo's Ship Brokers ve Pasifik Denizcilik, Promosyon sponsorumuz ise Code&Graph olmuştur.

Denizcilik sektöründe brokerlik mesleğinin önemine ilişkin neler söyleyebilirsiniz? Brokerlik mesleğinin nasıl başladığına dair çeşitli rivayetler olmakla birlikte 1200ʹlü yılların sonlarına doğru Londra'da alım satımlara aracılık eden kişilerin varlıklarından bahsedilmekte. Bu kişiler yıllık 5 £ ücret almakta ve yapılan alışverişlerde 'güvenilir insan' olarak görev yapmakta idi. 1600ʹlü yıllara kadar brokerlik mesleği güvenilir kişi vasfıyla gelmiş, 1800ʹlü yılların başında buharlı gemilerle başlayan uluslararası ticarette brokerlik mesleği önemli olmaya başlamış ve yine aynı yüzyılın sonlarına doğru da doğduğu yer olan İngiltere'de yasalarla birlikte resmiyet kazanmıştır. Daha sonra 1900ʹlü yılların başına sarkan bir süreçte brokerlik mesleği şekillenmeye, gittikçe de önemini arttırmaya başlamıştır. Dünya ticareti gelişirken bu ticaret de kullanılan gemilerin bulunması, gerekli sözleşmelerin yapılması görevi bu brokerlere verilmiş olup iş hacmi arttıkça bu meslek kolunda çalışan sayısı da gözle görülür artış kaydetmiştir. Ülkemizde broker olarak çalışanlarımızın yanında yurtdışında çalışan Türk brokerlerinde olduğunu biliyoruz. Şirketleşmelerle birlikte ülkemizde ve dünyada büyük broker firmaları dünya ticaretinde büyük pay sahibi olmuşlardır. Ülkemizde de brokerlik mesleği, değerini her geçen gün arttırmaya devam etmektedir.

Çilem Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim