İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği’nin (DEFAMED) pandemi nedeniyle bir süredir ertelenen 52. Genel Kurulu, geniş katılımla gerçekleşti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Müh. Suay Umut Konferans Salonu’nda gerçekleşen Genel Kurul’a, DEFAMED üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan toplantı ilk gündem maddesi olan Divan Kurulu’nun belirlenmesiyle devam etti.

 

Yunan filosuna Türk damgası Yunan filosuna Türk damgası

 

Baybora Yıldırım'dan teşekkür 

 

Faaliyet Raporu, Mali ve Denetleme raporlarının okunmasıyla devam eden toplantıda ilk sözü DEFAMED’in bayrağı devreden başkanı Kaptan Baybora Yıldırım aldı. Konuşmasına pandemi koşullarında Genel Kurula gösterilen yoğun ilgiden dolayı teşekkür ederek başlayan Yıldırım, çalıştığı süre boyunca gösterilen çabaya değindi. Yıldırım, “Birçok şey yaptık. Anlattıklarımız anlatmadıklarımızdan daha azdır. Ancak kimlerle yaptığımıza değinmek istiyorum. Biz bu süreçte çok zevk alarak çalışan bir ekip olduk. Hepimiz, okuluna, sektörüne, camiasına bağlılığı yüzde yüz olan bir ekip olduk. Çok çalıştık ve bundan çok keyif aldık. Sadece ben değil bütün yönetim kurulu arkadaşlarım gece gündüz demeden çok çaba sarf ederek ciddi emekler verdi” dedi.

 

Yıldırım, konuşmasının sonunda çalışma arkadaşlarının isimlerini okuyarak tek tek teşekkür etti ve 15 ismi sahneye davet ederek onlar için hazırladığı teşekkür hediyelerini verdi.

 

 

Yüksek Denizcilik Okulu mezunlarının sektörü büyük faydaları var

 

Genel Kurul’da kapanış konuşmasını bayrağı devralan Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker yaptı. Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) denildiğinde ilk akla gelenlerin mektepli isimler olan efsane gemi makine işletme mühendisleri ve kaptanlarının Türk denizciliğine faydaları olduğunu belirten Teker, “Yeni bir gemi tersaneye sipariş verildiğinde mutlaka mektepli bir ekip inşa ve teslim alma periyoduna nezaret eder ve elde ettiği tecrübeleri Türk Denizciliğine devrederdi. Her ne kadar günümüzde bu konuya özellikle Offshore ve Doğal gaz depolama alanlarında özen gösterilmediğini şahsen düşünsem bile tarihçemiz bu tarz örnekler ile doludur. Bugün her türlü ama her türlü gemi işletme, gemi kiralama, personel yönetimi, uluslar arası kuralların gelişmesi ile birlikte denizciliğimizde bu yeni kuralların uygulanmasını kim sağlar denildiğinde ilk akla mektepliler gelir. Hep ilkler mekteplilerin ellerinden doğmuştur. Hep böyle olmuştur” dedi.

 

 

YDO, sektöre çok başarılı isimler kazandırdı

 

Mesleğin, fazlasıyla bilgi, görgü, iş yeteneği, yabancı dil, teknik birikim içermesinden ötürü tecrübe ve işletmecilik yeteneklerine güvenli yönetim ve denetlenebilirlik özellikleri ilave edildiğinde çok kıymetli yöneticiler ve sayısız başarı hikayeleri çıkardığını dile getiren Teker, “O kadar çok branşta başarılı mezunlarımız var ki eminim saymaya çalışsam mutlaka birilerini, bir branşı atlayacağım ama birkaç tanesini listelemek isterim. Bakanımız, müsteşarlarımız, genel müdürden, liman başkanına, uzman yardımcısına kadar onlarca mezunumuz var. Profesörlerimiz, her katmanda akademisyenlerimiz öğretim görevlilerimiz genç denizcilerin eğitimini sağlıyor. Boğazlar mezunlarımıza emanet. Neredeyse Tüm VTS operatörleri, kılavuz kaptanlar mezunlarımızdan oluşuyor. Gemi kiralama konusunda en önde gelen isimler bizim mezunlarımızdan oluşuyor. Gemi İşletmeciliği denildiğinde ise bir durup düşünmek lazım. Bugün Okyanus aşırı gemi işletiliyorsa Türk sahipli gemilerde bunun en büyük sebebi tabii ki YDO dur. Tüm kurallara hakim ve ekibini doğru yöneten YDO mezunları sayesinde takacılıktan Capesize’a giden yol aşılmıştır. Aksini kimse iddia edemez” diye konuştu.

 

 

Kadın mezunlarımız ülkemizin imajına katkı sağlıyor

 

YDO’nun kadın mezunlarının erkek egemen bu alanda büyük başarı hikayeleri yazdıklarına ve Türkiye’nin imajına büyük katkı sağladıklarına işaret eden Teker, “Dün, bugün ve yarın denizcilik ile ilgili bir kural yazılması gerektiğinde, denizcilikte bir adım atılması gerektiğinde, bir uzman görüşü, ehil bir kişi gerektiğinde, işler sarpa sardığında mektepliler ilk akla gelmiştir ve gelecektir. Yüz yılı aşkın bilgi birikimi olan bu camiayı birkaç cümle ile özetlemek tabii ki imkansız ama mütevazi olma durumu olmayan bir camianın üyesi olmaktan duyduğum gururu sadece belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

 

 

Beklentilere yanıt olacak bir hizmet anlayışı

 

Camiadaki iç çekişmelerden uzaklaşıp birlik olunması gerekliliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyulan bir süreç içinde olunduğunu aktaran Teker, şöyle devam etti: “Yönetici seçmek gerçekten ciddi bir sorumluluktur. Öncelikle bugün burada olan camiasına sahip çıkan oy kullanmak için salonu dolduran sizlere ben en içten şükranlarımı sunmak isterim. Bizim yönetim olarak her yönetim döneminde olduğu gibi ana tüzük çerçevesince derneğimizin idare edilmesi başlıca hedefimiz olacaktır. Zaten tüzük içerisinde sizler seçim esnasında birçok yetkiyi Yönetim Kuruluna vermektesiniz. Ama özellikle yeni yönetimden beklentiniz olabileceğini düşündüğümüz birkaç konuda konsantre olarak mezunlarımıza hizmet etmeyi hedeflemekteyiz.”

 

Tek listenin aday olduğu DEFAMED 52. Genel Kurulu’nda yeni yönetim oy birliği ile seçildi. Ardından Türkiye Denizcilik Federasyonu (TÜRDEF) delege seçimi gerçekleştirildi.

 

DEFAMED’in yeni yönetimine seçilen isimler

 

Yönetim Kurulu Asil

 

Ufuk Teker

Murat Volkan

Barış Ziya Kaya

Gürhan Burak Alkoç

Gizem Çevik

Süleyman Erşenler

Ahmet Çağlar Coşkunsu

Kayhan Aytuğ

Vehbi Üstün

 

Yönetim Kurulu Yedek

 

Volkan Ürün

Ali Burçin Eke

Hakan İncetahtacı

Levent Şen

Nilgün Bal Doğan

 

Denetim Kurulu Asil

 

Özcan Arslan

Can Kıraç

Haşmet Öz

 

Denetim Kurulu Yedek

 

Zekeriye Erduran

Fevzi Uzun

Hilmi Berk Ilgaz

 

TÜRDEF'e delege olarak seçilen isimler 

 

Demir Holat, Dilruba Söylemez, Ergin Yazıcıoğlu, Gizem Çevik, Kaan özerk, Naşit Yamaner, Nilgün Bal doğan, Özgecen Albayrak, Emir Yıldız, Kayhan Aytuğ, Ömer Asmalı, Serkan Ay, Ufuk Teker, Volkan Ürün, Ceyda Seri, Fevzi Uzun, Özcan Arslan, Süleyman Ersenler, Kasım İnandı, Murat Volkan, Nuri Kolay Kurun, Levent Sen, Vehbi Üstün, Atilla Çiftçigüzeli, Barış Ziya Kaya, Nejat Dikici, Atilla Kocataş, Gürhan Burak Alkoç, Ahmet Çağlar Coşkunsu, Enver Bilgi, Şaban Koca, Bilen Temur, Semih Dinçel, Murat İleri, Yılmaz Onur, İbrahim Konteytekin, Ahmet Hamza, Saim Oğuzülgen, Feramuz Aşkın, Sanem Kayaalp, Ayşe Aslı Başak, Burak Bende, Cengiz Ünal, Mehmet Ali Tarlan, Şahin Avcı, Gökhan Tabur, Esma Uflaz, Ali Mümtaz Temeltaş, Ali Cem Kuzu, Oğuzhan Güre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi