Güney Kore merkezli Daewoo Mühendislik ve İnşa Şirketi'nin Irak'ta yeni inşa edilecek limanın konteyner terminali ve erişim kanalının inşası için 2.625 milyar değerinde bir sözleşme imzaladığı açıklandı.

 

On yıldan daha uzun bir süre önce ortaya atılan, kapasiteyi genişletmek ve Irak'ın güneyinde stratejik konumda yer alan Umm Qsar limanı üzerindeki baskıları hafifletmek amacıyla inşa edilecek ikinci bir limanın inşa edilmesi için harekete geçildi.

 

Çalışmalar daha önce de başlamıştı!

 

Irak hükümeti, 3 milyar dolardan fazla paraya mal olması beklenen projeyi petrol gelirlerinden finanse edeceğini açıklamıştı. Irak'taki iç sorunlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş 10 yıllık bu liman planlarını da durdurmuştu. Yıllık 99 milyon ton yük elleçleme kapasitesine sahip olması öngörülen limanın ilk dalgakıranında çalışmalara başlanmış ancak çalışmalar devam etmemişti.

 

Tamamlandığında 3 milyon konteyner kapasitesi olacak!

Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış

 

Güney Koreli inşaat şirketinin projenin beş rıhtım ve bir konteyner sahasını içeren ilk aşamasını üstlendiği bildirildi. Projenin dört yıl sürmesi ve tamamlandığında yıllık üç milyon konteyner kapasitesine sahip olması bekleniyor.

 

Iraklı yetkililerin yorumlarına göre Daewoo, liman için yeni ve daha derin bir kanal oluşturma çalışmalarını da yürütecek. Şirket limana, en büyük konteyner gemilerinin limanı kullanmasına izin verecek derinlikte su kanalı inşa edecek.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi