Konuyla ilgili olarak Deniz Ticaret Odası (DTO) Disiplin Kurulu Başkanı Fatih Yıldız açıklama yaptı. Fatih Yıldız: “Yönetim kurulu üyesi CYE petrol yetkilisinin bir Whatsapp grubunda oda ile ilgili sarf etmiş olduğu sözden dolayı disiplin kuruluna sevki ile ilgili hazırlamış olduğumuz fezlekeyi yüce meclise sunduk burada konuyu sizlere arz etmiş olacağız. Şimdi bu CYE yetkilisinin Whatsapp grubunda yaptığı paylaşım şu şekilde. Oda disiplin kurulunun bir üye hakkında ceza önerisinin oda meclisi tarafından onaylanmamasını konu ederek Deniz Ticaret Odası Meclisi Disiplin Kurulunun bu kararını onaylamayarak aklayarak, memura yapılan hakareti ve tehdidi onaylamıştır. Bu rezaletin mimarlarının temsil ettikleri kurumu, itibar kaybına uğrattıkları, edepsizleri kendi sığ çıkarları için aklayan sorumsuzlar olarak nitelemesi sebebiyle kendisi hakkında disiplin soruşturması başlattık.

 

 

"Bu beyanlar CYE Petrol'ün değil Ali Deniz Eraydın'ın şahsi görüşleridir"

 

Bununla ilgili araştırmamızı yaptık ve kısaca isterseniz bu konuda şikâyet edilen, disiplin soruşturmasına konu edinen CYE şirketi yetkilisi ve avukatının savunmalarına gireyim. Biz; Oda olarak CYE petrol şirketine kendini savunması için kanunen geçerli yasal süre olan 10 gün içinde bir tebligat gönderdik. Fakat bu tebligatı aynı şirket merkezinde faaliyet gösteren diğer firmaya tebliğ edecektik bu tebliğ konusunda karışıklık çıkacağını düşünerek Disiplin Kurulu olarak kendilerinin sözlü savunmalarını dinledik, Avukatlarının yazılı beyanları var. Bu beyanların şirket yetkilisi Ali Deniz Eraydın’ın şahsi görüşleri olduğu, bu beyanların şirketlerini bağlamayacağı şeklinde savunması olmuştur. Esas ve usul olarak gerekçelerimizi size okuyacağım toplam 1.5 sayfa.

 

 

"'Ali Deniz Eraydın'ın yaptıkları CYE Petrol'ü bağlamaz' sözlerine itiraz ettik"

 

Şimdi bu şahsi beyanların şirketleri bağlamayacağı gerekçesine itirazımız şu şekilde: Türk Ticaret Kanunu’nun 365. maddesi gereğince Anonim Şirket; Yönetim Kurulunca yönetilir ve temsil olunur. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarından ve şikâyet edilen şirketin savunmalarından disiplin soruşturmasına konu olan yazılı beyanları sarf eden Ali Deniz Eraydın’ın şikâyet edilen şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olduğu görülmektedir. Denizci üyeler arasında iletişim ve yardımlaşmayı sağlamak adıyla çok çeşitli iletişim grupları kurulduğu bilinmektedir.

 

Cep telefonlarındaki Whatsapp gurubu buna örnektir. Denizcilik sektöründen 200 kişinin bu guruba üye olduğu görülmektedir. Hukumuzda tüzel kişi olan sermaye şirketinin kendisini yöneten gerçek kişilerden ayrı iradesi olduğu düşünülemez. Bundan dolayıdır ki bir sermaye şirketi yöneticisi; olduğu gerçek kişi vasıtasıyla düşünür, konuşur ve görüş belirtir. Somut olayımıza gelince Ali Deniz Eraydın’ın şikâyet edilen şirketin yetkilisi olarak geçmişte Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı ve CYE şirketi sayesinde Deniz Ticaret Odası ve çeşitli meslek örgütlerinde görevler üstlendiği görülmektedir.

 

 

"Kanunlar geçerli değilse Oda Üyelerimize disiplin cezası uygulanması söz konusu olamaz"

 

Tamer Kıran: Denizciliği çok zor günler bekliyor Tamer Kıran: Denizciliği çok zor günler bekliyor

Çoğunlukla Oda Üyesi denizcilerin bulunduğu iletişim gurubunda diğer üyeler ve Oda hakkında beyanda bulunurken belirli bir seviye ve olgunlukta olması, beyanlarına herkesten çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Kabahatler Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu, Ceza Kanunu; tüzel kişiliği bulunan şirketlerin aleyhine ceza öngörülen suçlar; aslında şirketin kendisi tarafından değil ancak şirketi temsil eden şirketin yöneticisi tarafından işlenebilir. 5174 sayılı TOBB kanunu; Oda üyelerinin bazı fiillerini disiplin suçu olarak belirlemiştir. Bu sebeplerden dolayı ‘Söylediklerim şirketi değil beni bağlar’ tarzı söylem gerçeği yansıtmamaktadır. Oda Üyelerimizin çoğu tüzel kişilerdir. Kanun Koyucular da bunun aksini düşünmüş olamaz. Bu kanun geçerli değilse Oda Üyelerimize aksi takdirde disiplin cezası uygulanması söz konusu olamaz.

 

 

"Meclis tarafından ceza önerimiz kabul görmemiştir"

 

Bundan dolayı CYE şirketi hakkında bir soruşturma yürütülmüş ve işin esasına gelinmiştir. Esasa gelince şimdi bu Whatsapp mesajında ifade aynen şu, şuradan kısaca okumak istiyorum. Geçen sene disiplin soruşturması başlattığımız Enerji Petrol hakkında fezleke düzenlemiş, uyarma cezası önermiştik. Meclis tarafından bu ceza önerimiz kabul görmemişti. Daha önce Whatsapp mesajının yazıldığı tarihlerde meydan gelmiş yakıt kirliliğine sebebiyet verdiği düşüncesi ile esas itibariyle oradaki yakıt kirliğinin EK - 2 formunun doldurulmamasından kaynaklandığı düşüncesi ile bunu edepsiz olarak nitelendirmiş.

 

 

"Bu edepsizleri de Meclisimizin, Odanın kendi sığ çıkarları için akladığını ileri sürmüştür"

 

Bu edepsizleri de Meclisimizin, Odanın kendi sığ çıkarları için akladığını ileri sürmüştür. Yani sarf edilen söz bu. Buna ilişkin gerekçemiz de şu: TOBB Kanunun 4. maddesinde, Odanın görevleri; mensuplarının birbirleri, halk ile olan ilişkilerinde dürüstlük ve güveni hâkim kılmak üzere disiplin, ahlak, dayanışmayı korumak 12 A maddesinde ise yüksek ahlakı, disiplini ve dayanışmayı geliştirmek şeklinde ifade edilmiştir. Kanun bunu Odanın görevi olarak nitelendirse de üyelerinin de bu maddelere dikkat etmesi gerekiyor. Bunun aksi davranışları disiplin suçu teşkil eder.

 

 

"Mustafa Muhtaroğlu'nun durumu Ali Deniz Eraydın'a anlatıldı"

 

Disiplin kurulumuz evvelce Arpaş Römorkaj Pilotaj A.Ş.’nin Enerji Petrol A.Ş. hakkında şikâyetinde Enerji Petrol’ün EK - 2 formuna karşı çıkması ve bunu doldurmaması üzerine mevzuata aykırı gerekçesiyle Odaya uyarma cezası teklif etse de Oda Meclisi bunu onaylamamıştır. Enerji Petrol A.Ş. Yetkilisi Mustafa Muhtaroğlu’nun liman görevlilerine hakaret ettiği, küfür ettiği hatta görevlileri tehdit ettiği iddia edilse de bu iddialara ilişkin somut bir delil elde edemedik. EK - 2 formunu doldurmadıkları için cezayı öngördük. Soruşturmanın şikâyetçisinin bile Meclis kararına itirazda bulunmadığı Ali Deniz Eraydın’a anlatıldı. Ali Deniz Eraydın, 23 Mayıs 2019 tarihinde Disiplin Kurulu Üyelerine gönderdiği mailde disiplin cezası mecliste onaylanmayan Disiplin Kurulumuzun, neden istifa etmediği, neden o koltuklarda oturduğumuz, yürüttüğümüz soruşturmada kurulumuzun haysiyetli karar veremeyeceği hakkında şüpheleri olduğunu söylemiştir.

 

 

"Ali Deniz Eraydın'a, DTO'yu ve rakibi Enerji A.Ş.'yi hangi gerekçelerle suçladığını sorduk"

 

CYE A.Ş. ve Enerji A.Ş. şirketleri birbirlerinin rakibi konumunda tedarikçi şirketlerdir. Bahsi geçen şirketler Deniz Ticaret Odasının 2018 yılı seçimlerinde seçim yarışlarına girmiş Enerji A.Ş. 13. Komiteyi kazanmıştır. Tarafların birbirleriyle ilgili sözleri belli bir seviyede ve olgunlukta olması, eleştiri sınırlarını aşmaması gerekir. Mustafa Muhtaroğlu için söylenen edepsiz sözü uygun bulunmamıştır. Diğer yandan Oda Meclisimizi hakaretle suçlamıştır. Küfür ve hakaret olmadığı halde rakibine küfür ve hakaret ile bize hakaret eden Ali Deniz Eraydın’a hangi gerekçelerle bizi suçladığını sorduk. Özür mahiyetinde bir savunma yapıp yapmayacağını kendisine sorduk. O; bunu reddetti. Disiplin yönetmeliğinin 5B - 1 maddesinde geçen üyesi olduğu Odanın itibarını zedeleyici, asılsız eylem ve işlemde bulunmak maddesindeki suç kalıbıyla örtüştüğü görülmektedir. Ali Deniz Eraydın’ın kınama cezası ile cezalandırmasına karar verilmiştir" şeklinde konuştu.

 

 

Haber ve Fotoğraflar: Atılay AŞKALE - 7DENİZ

Editör: Haber Merkezi