Ana makine yağları, silindir yağları, sentetik yağlar, dişli yağları gibi gemide kullanılabilecek bütün yağları sağlayan Mira Marine, DEW yağlarının 7 senedir tek bayisi. 'Burası butik bir patron şirketidir. Çözüm odaklı bir şirkettir. Global markalar gibi şirket içi prosedürlerden kaynaklanan engeller burada yaşanmıyor. Burada armatörün isteğine göre çözüm üretiliyor. Kanunlara uyacak şekilde hızla ikmal yapıyoruz' sözleriyle Mira Marine'i anlatan Genel Müdür Barış Türkmen, müşterilerine bilgi verebilmek için telefonun 24 saat açık olduğunu söylüyor.

Mira Marine Genel Müdürü Barış Türkmen, Mira Marine'in; ana makine yağları, silindir yağları, sentetik yağlar, dişli yağları gibi gemide kullanılabilecek bütün yağları sağladığını söyledi. Türkmen, 'Mira Marine müşteri portföyündeki gemilere, bütün dünya genelinde, DEW'in ikmal yapmadığı bütün limanlarda yağ tedariki sağlıyor. O limanda hangi yağ markası bulunuyorsa, en uygun ve kaliteli hangisiyse onları sunuyoruz. Türkiye'de ürün tedarikçisiyiz, dünya genelinde de aracı kurum olarak yağ ikmali yapıyoruz' şeklinde konuştu. Gemi ikmal sektöründe sıkıntılar olduğunu ama ikmallerde sıkıntı yaşamadıklarını anlatan Türkmen, 'Bizim işimiz aracı kurumlara, gemi armatörlerine ve yağ ve yakıt satan aracı kurumlara hizmet vermek. Biz fiziksel ikmalciyiz. Onlar bizden alırlar kendi müşterilerine satarlar. Elbette bürokratik olarak sorunlar var. En başta gümrük konusunda sorunlar yaşıyoruz. Ülke olarak senenin 365 gününün 200 gününe yakınını tatil olarak geçiriyoruz. Yani 200 gün ticaret yapamıyoruz. Bu büyük bir problemdir. Belki başka işlerde bu tatil olanakları olabilir ama İstanbul gibi stratejik bir ikmal bölgesinde ticareti artırmak açısından mesaili bir şekilde bunu daha fazla güne yayabiliriz.

Devlet memurları da maaşlarının azlığından şikayetçiler. Mesaiye kalmaya çalışacak birçok devlet memurunun olacağını düşünüyorum. Çünkü biz özel sektör olarak mesai verip de eleman çalıştırmak istediğimizde insanlar artık seve seve çalışmak istiyorlar. Devlet memurlarının da bir kısmı normal prosedürün yürümesi açısından mesaili bir şekilde, uzun bayram tatillerinde çalışılabilirler. Bunlar ticaretimizi artıracak etkenlerdir. Ayrıca ikmallerdeki prosedürlerimiz zor, bunlar da ticaretimizin azalmasına etken oluyor. Geçen seneki verilere baktığımızda birçok ürün satışı, kumanya, yakıt, teknik malzeme gibi… Bazıları artıp bazıları azalırken, Türkiye'nin genelinde yağ satışları 30 oranında azalmış. Diğer ürünler nerdeyse sabit kalırken yağ satışlarının azalması şunu gösteriyor: önündeki bürokratik engellerden etkileniyor.

Çünkü ekstra maliyetler biniyor. Bu ekstra maliyetler yüzünden rekabet halinde olduğumuz ülkelerle başa çıkma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Fiyatlar artıyor. Buradaki işlerimiz de Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, Cebelitarık, Süveyş gibi ikmal yerlerine kaçıyor. Bizim ikmal çıkış limanımız Zeyport'ta maliyetler diğer ülkelere göre çok yüksek. Hatta Türkiye'deki diğer limanlara göre de çok yüksek. Türkiye'deki ikmallerin yaklaşık 85'i Zeyport Limanı'nda yapılıyor ve maliyetlerde yağ fiyatlarının üstüne bindiği için biz bu maliyetlerden dolayı rakip ülkelere ihracatımızın bir kısmını kaçırıyoruz. Zaten ürün verdiğimiz müşterilerimizin tamamına yakını yabancı bayraklıdır' ifadesinde bulundu. 'Armatörün isteğine göre çözüm üretiyoruz' Biz denizcilik kökenliyiz ve 16 senedir ikmalcilik yapıyoruz diyen Türkmen, 'Daha önce başka marka yağları da satmıştık. Hala dönem dönem satıyoruz. Burası butik bir patron şirketidir. Çözüm odaklı bir şirkettir. Global markalar gibi şirket içi prosedürlerden kaynaklanan engeller burada yaşanmıyor. Burada armatörün isteğine göre çözüm üretiliyor. Kanunlara uyacak şekilde hızla ikmal yapıyoruz. Bir müşteri aradığında, fiyat, vade, teknik bilgi ve ikmal hakkında bütün bilgiye benden ulaşabilirler. Ancak diğer firmalarda bu bilgilerin her birini çeşitli departmanlara iletiyorlar. İstedikleri bilgiye ulaşmaları biraz zaman alıyor.

Benim telefonum 24 saat açık. İstedikleri zaman arayıp bilgi alabiliyorlar' dedi. 'Komşu ülkelerdeki sorunların çözülmesi bizi olumlu etkileyecek' Dünyada yaşanan krizden dolayı beklemede olduklarını söyleyen Türkmen, 'Biz 2009'dan sonra hedef koymayı unuttuk. Çünkü bizim ticaretimiz global ticarete bağlı. Ülkelerin arasındaki ilişki iyi olacak ki ticaret olsun. Ticaret oldukça taşıma olacak, taşıma oldukça bizim gibi ikmalcilere ihtiyaç olacak. O yüzden pek fazla önümüzü göremiyoruz. Sadece umut ediyoruz. Rusya ile atılan olumlu adımlar, Suriye'deki krizin azalması bizi biraz umutlandırdı. Biz komşularımızla ticaret yapıyoruz. Onların iyi olması bizim işlerimizin de önünü açacaktır. Ticaretin 2016'nın ikinci çeyreğinden sonra artacağını düşünüyorum. Komşu ülkelerdeki sorunların çözülmesi bizi olumlu etkileyecek. Orada uzun süredir savaş ortamı var. Bazı ülkelerle ticaretimiz durma noktasında. Yeni bir yapılanma olacak. İnşaatlar olacak, üretim artacak.

Bu ticaretin yoğun yaşandığı yer Karadeniz'dir. En kolay taşıma yolu denizyoludur. Armatörlerin nefes alacak olması, gemilerin çalıştığından dolayı ikmal ihtiyacının olması bizi de olumlu yönde etkileyecektir. Şuanda pek yatırım zamanı olduğunu düşünmüyorum. Bekleme dönemi olarak görüyorum. O yüzden planlarımızı ve projelerimizi askıya aldık. 2017'de kafamızdaki projeleri hayata geçiririz' şeklinde konuştu. Gemi ikmal sektöründe rekabetin çok fazla yaşandığına dikkat çeken Türkmen,' Dünyanın hiçbir bölgesinde bu kadar çeşitli marka, madeni yağ, teknik malzeme, kumanya malzemesi, boya malzemesi yok. Türkiye'de çok fazla çeşitlilik var. Dünyada ortalama bir limana gittiğinizde 3-4 marka bulabilirken, Türkiye'de 12-13 markayı bir arada bulabiliyorsunuz. Durum böyle olunca rekabet çok artıyor. Bu fiyatlara da karlılık açısından olumsuz yönde yansıyor. Ancak alıcı açısından baktığımızda da fiyat ve çeşitlilik açısından bir avantaj sağlıyor. Dünya limanları arasında bizim limanlarımızda en kaliteli hizmetlerden birinin verildiğini düşünüyorum.

Hiçbir problem yaşamadan, bir eksiklik yaşanmadan ikmal yapılabiliyor. Çok sıkı bir denetim halindeyiz. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar sıkı denetim yapılan başka bir devlet kurumu yok. Çünkü Türkiye'de yakıtta ve yağda 47 gibi yüksek oranda vergi var. O yüzden hem ürün kalitesi, hem de satış anlamında çok kontrol altındayız. Bu da kalite ve iyi hizmeti getiriyor' dedi. Şu anda her sektör kötü durumda Ticari hayatı göz önüne aldığımızda her sektörün kötü durumda olduğunu vurgulayan Türkmen, 'Karlılıklar çok düşük. Dünyayı tüketiyoruz. Dünya nüfusu çok artmış durumda. Üretim yok, alıcı yok. Para eşit oranda dağılmıyor. Olanda çok oluyor. Onlar için her şey yolunda. Zaten biz onlarla ticaret yapamıyoruz. Onlar kendi aralarında ticaretini yapıyor. Bizim ticaret yaptığımız zümre sıkıntı halinde. Bizim ürün sattığımız müşterimiz de ticaret yapamadığı için parasını bize ödeyemiyor. Bizde hammaddeyi aldığımız yere paramızı ödeyemiyoruz. Böyle bir dengesizlik var. Her şeyin başı petroldür. O yüzden bu savaşlar, krizler çıkıyor. İnşallah her şey düzelir' dedi.

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim