İnsansız su üstü ve su altı deniz araçları projeleriyle Türkiye’nin deniz teknolojileri alanında öncü ve yenilikçi firması NovuMare Technologies’nin tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi ile mücadelede destek için karasal teknolojilere yönelik yeni bir girişim için adım attı. NovuTerra Technologies ismi ile kurulan yeni Novuterra Technologies kurucu ortağı ve Genel Müdürü Semih Ege, teknolojik yenilikler ve dijitalleşmenin tüm sektörlerin odaklandığı ve ihtiyaç duyduğu alanlar olduğunu belirterek, “Biz de bu alanlarda sahip olduğumuz imkanlar ve geliştirmek istediğimiz projeler ile gerek ülkemize gerekse tüm dünyaya yenilikçi teknolojiler ve en önemlisi katma değer sunabileceğimize inanıyoruz” dedi.

 

Ege: Karasal teknolojileri odağına alan Novuterra’nın hazırlıklarını tamamladık

 

Geçtiğimiz yıl insansız deniz araçları ile ilgili NovuMare isimli girişimleriyle AR-GE çalışmalarına başladıklarını ve birçok yenilikçi proje ile kısa sürede hatırı sayılır bir başarı elde ettiklerini dile getiren Ege, “NovuMare aslında büyük resmin ilk parçasıydı bizler için. Novutechnologies adını verdiğimiz teknoloji çatısını; bünyesinde deniz, kara ve hava odağında yenilikçi projeler barındıran ve yürütülecek yazılım faaliyetleriyle de bu ürünlerin yüzde 100 yerli ve milli olarak üretilmesini sağlayabilecek şekilde kurguladık. Bu amacımız doğrultusunda, ilk adımımız olan Novumare Technologies’den sonra Karasal Teknolojileri odağına alan Novuterra Technologies firmamızın hazırlıklarını tamamladık ve artık faaliyete başlıyoruz” diye konuştu.

 

 

Dağlı: Novuterra’yı çözüm için kurduk

 

Hızla gelişen teknolojilerle birlikte karasal teknolojilerin de öneminin açığa çıktığına işaret eden Novuterra Technologies kurucu ortağı Ö. Berkay Dağlı ise, “Bu bağlamda özellikle insansız ve otonom kara araçlarına olan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. NovuMare bünyesinde geçtiğimiz sürede biriktirdiğimiz Know-how yardımıyla, bu ihtiyaçlara yönelik projelerimizi gerçekleştirebilecek altyapıya sahibiz. Bu doğrultuda Novuterra’yı tarım gibi geleneksel insan gücüne dayalı sektörlerden endüstriyel teknoloji çözümlerine kadar geniş bir yelpazede çözüm üretebilmek amacıyla kurduk. Novuterra ile öncelikle farklı kullanım alanlarına uygun insansız kara araçları geliştiriyoruz. Dünyada birçok ülkenin sağlık önlemleri, terörle mücadele, askeri üs, tesis ve bina güvenliği, bilimsel uygulama ve araştırmalar gibi gereksinim ve istekleri çerçevesinde insansız araçlara olan talepleri gün geçtikçe artıyor, Biz Novuterra Technologies olarak ihtiyaç duyulan tüm bu ve benzeri alanlarda faaliyet gösterecek yüzde 100 yerli ve milli ürünler ortaya koyup öncelikle ülkemize katma değer üretebilmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

‘Novuterra olarak elimizden geleni yapacağız’

 

Covid-19 pandemisi ile dünyada birçok ülkenin bu araçları kullanmaya başladığını belirten,  Şirket Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Semih Ege, salgınla mücadele konusunda geliştirdikleri Arca IKA projesine ilişkin ise şu sözleri kullandı: “Dünyayı etkisi altına alan bu salgına karşı yürütülen mücadelede virüsün yayılmasını engellemek ve etkilerini azaltmak amacıyla kullanılacak bir “İnsansız kara aracının”, hem yerel yönetimlerin hem de devletimizin işini büyük oranda kolaylaştıracağı açıktır. Ülkemizde de mevcut sağlık ve güvenlik konularını göz önüne aldığımızda, bizler de Novuterra olarak, bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.”

 

Ege, COVID-19 sebebiyle hijyen ve dezenfeksiyonun artan önemi göz önüne alındığında insansız kara araçlarına olan ihtiyacın farkında olduklarını ve geliştirilen Arca IKA ile sokak, cadde ve çeşitli mekanlar gibi ortak kullanım alanlarının tümünü insan müdahalesi olmadan çok daha hızlı ve düşük maliyetle dezenfekte ederek, kontrol altına alınabileceğini belirtti.

 

 

Dağlı, araç hakkındaki detayları “Aracımız 75 cm uzunluğunda ve yaklaşık boş şekilde 10 kg ağırlığında kolaylıkla taşınabilir bir araç. Katmanlı üretim yöntemi ile hızlı ve uygun maliyetli üretilecek şekilde modüler ve entegre edilebilir tasarıma sahip Arca IKA’nın bu özellikleri sayesinde bir çok amaca uygun şekilde kullanılabilmesi mümkün. Değişik arazi şartları ve engebeli yollarda kolaylıkla hareket edebilecek güçlü bir aktarma sistemine sahip olan aracımızın, temizlik personellerimizden sağlık görevlilerine kadar birçok iş grubunun operasyonlarını kolaylaştırmasını amaçlıyoruz. Şuan öncelikli ihtiyaç pandemi ile mücadele olduğundan, aracımız 4 saat boyunca 120 litre dezenfektanın sprey operasyonunu gerçekleştirebilecek şekilde üretilecek. Kolaylıkla değiştirilebilir pilleri ve yeniden doldurulabilir sıvı haznesi sayesinde aralıksız şekilde operasyona devam etmeye de uygun” şeklinde açıkladı.

 

Arca IKA, Covid-19 ile mücadelede önemli bir destek

 

AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği AVS'den yaşlılara özel iftar yemeği

Son olarak Dağlı ve Ege, sözlerini “Bizler Novumare’de olduğu gibi, Novuterra olarak da zengin know-how birikimimiz ve bünyemizde mevcut günümüz teknolojilerine uygun ekipmanlar sayesinde yenilikçi projelerle büyük başarılar elde edeceğimize inanıyoruz. Bu sayede Karasal Teknolojiler alanında ülkemize katma değer sağlamak ve geliştirdiğimiz Arca IKA aracımız ile gerekli tüm kurum ve kuruluşlara COVID-19 ile mücadelede önemli bir destek sağlamak öncelikli amacımızdır. Bu zorlu günleri tüm imkanlarımızı seferber ederek ve el ele hep birlikte geride bırakacağımıza inanıyoruz” şeklinde sonlandırdı. 

 

7DENİZ – ÖZEL

Editör: Haber Merkezi