Çinli COSCO Shipping’in yüzde 67 hissesine sahip olduğu ve Yunanistan’ın ve Akdeniz çanağının en büyük aktarma limanı olan Yunanistan’daki Pire Limanı’nın genişletme projesine Yunan mahkemelerinden onay çıkmadı. Yunanistan’ın en yüksek idari mahkemesi olan Danıştay, yetkililerin Ulusal ve Avrupa Birliği düzenlemelerinin gerektirdiği şekilde bir çevresel değerlendirme yapmaması nedeniyle Pire Limanı’nın genişletilmesine ilişkin önceki hükümet kararlarının yasadışı olduğuna karar verdi.

 

2008 yılında Pire Liman İdaresi (OLP), limanın idaresini 35 yıllığına Çinli COSCO’ya verilmişti. Sözleşme kapsamında COSCO, 325 milyon dolar değerinde 11 zorunlu yatırım yapmayı taahhüt etmişti. Bunlar arasında Pire’deki yolcu limanının genişletilmesi, başka bir yolcu terminali ve 4 yeni otel kompleksi inşa edilmesi yer alıyordu. Ayrıca COSCO, araç ithalat terminalini genişletme, 5 katlı bir otopark inşa etme ve 20 dönümlük yeni depolar inşa etme sözü vermişti. Ancak 4 yıl önce yerel halk, planlanan projeleri engellemek için Pire’de Liman Yok adlı bir hareket başlattı. Mahkeme, geçtiğimiz Çevresel Etki Çalışması yapılmadan başlayan yeni Pire Limanı Projesi’ni iptal etti.

 

Kararda, 2 yıl önce yasadışı olarak başlatılan ve öncesinde stratejik bir Çevresel Etki Çalışması yapılmadan başlayan yeni Pire Limanı Projesi iptal edildi.

 

Çevreci Kuruluş Dimitra Vini, Balkan Araştırmacı Raporlama Ağı (BIRN) mahkemenin iptal kararı ile ilgili olarak “COSCO’nun genişleme planları ve yeni iskeleleri de aynı kararla iptal edildi” açıklamasını yaptı.

 

Geçen yıl hazırlanan bir araştırma raporunda da, COSCO’nun Atina’daki restoranlara tedarik sağlayan balıkçı tekneleri tarafından kullanılan Saronik Körfezi’ndeki yakındaki balık avlama alanlarına liman taramalarından gelen kirli çamuru boşalttığı ortaya çıktı.

Evyapport'taki kazanın enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor Evyapport'taki kazanın enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi