Bilim insanlarının Xinhua Haber Ajansı’na Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, Çin’in geliştirdiği su altı robotlarından Haixing 6000, uzaktan kumandalı bir araç için ulusal derinlik rekoru kırarak ilk araştırma gezisi sırasında deniz yüzeyinin 6,001 metre altına dalış yaptı. Haixing 6000 Çin Bilimler Akademisi’ne bağlı Shenyang Otomasyon Enstitüsü’nde bir ekip tarafından geliştirildi.
Haixing 6000’i geliştiren ekibin başkanı Li Zhigang, robotun, Çin’in 6.000 metre dalış yapabilen ilk uzaktan kumandalı sualtı aracı olduğunu söyledi.

 

Haixing ismi Çince “denizyıldızı” anlamına geliyor

Robot,  6,001 metre derinliğe ulaşarak üç saat içinde derin deniz gözlemi, biyolojik araştırma, toprak ile su örnekleri toplama ve simülatif kara kutu arama da dâhil olmak üzere bir dizi sualtı görevini tamamladı. 2000 metrede su altı robotu, tek bir günde farklı deniz tabanlarından üç farklı örnek topladı ve en büyüğü 61 kilo ağırlığında olan toplam yaklaşık 400 kilogram kaya çıkardı. Bu işlemler robotun yeteneklerini ve güvenilirliğini de kanıtlamış oldu.
Bilim insanlarına göre, Haixing 6000, Cuma günü biten araştırma seferi sırasında farklı derinliklerde dokuz dalış gerçekleştirerek Çin’in sualtı aracı teknolojisinde ve derin deniz keşiflerinde kaydettiği ilerlemeyi gösterdi.

Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin" Filipinler-Çin gerginliği: "Gemiler derhal bölgeyi terk etsin"

Editör: Haber Merkezi