Çin'deki talep, koronavirüs pandemisi yakıt tüketimini vurduğu ve Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol fiyatı savaşının arz fazlası yaratmasıyla geçen ay düşük seviyelerde kaydedilen küresel petrol fiyatlarının artmasına yardımcı oluyor.

 

Bloomberg haberinde, tüketimin günde yaklaşık 13 milyon varile yükseldiğini belirterek, konuyla ilgili kamuoyuyla konuşma yetkisi olmayan Çinli enerji yetkililerine atıfta bulundu. Mevcut seviye Mayıs ayında tüketilen 13,4 milyon varil ile Aralık ayındaki 13,7 milyon varil tüketim seviyesinden çok uzakta değil.

 

Üretimde normale dönüş arttıkça ve Çinliler toplu taşıma araçlarını kullanmak yerine araba kullanmayı tercih ettikleri için Çin petrol talebi de güçleniyor. Dizel talebi, Çin hükümetinin çiftçileri ulusun beslenmesi için daha fazla bitki yetiştirmeye teşvik etmesiyle de hız kazanıyor.

 

Dünyanın ilk amonyak yakıt ikmal terminali için yeşil ışık Dünyanın ilk amonyak yakıt ikmal terminali için yeşil ışık

Ülkenin toplam rafinaj kapasitesinin yaklaşık dörtte birini oluşturan Çin’in bağımsız rafinerileri arasında da toparlanma işaretleri de var. Bu birimlerde ham petrol işleme kapasitesi bir yıl önceki 60’a kıyasla 75’e yükseldi.

 

Öte yandan, havayolu kısıtlamaları endüstride ağırlığını koruduğu için jet yakıtı talebi zayıf kalmaya devam ediyor.

 

Yine de, özellikle BP CEO’su Bernard Looney’nin geçen hafta petrol talebinin pandemi öncesi seviyelere asla tam olarak geri dönemeyebileceği konusunda uyarması nedeniyle petrol endüstrisinin iyileşmeyi memnuniyetle karşılaması bekleniyor.

 

Çin’deki talep, koronavirüs pandemisi yakıt tüketimini vurduğu ve Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki petrol fiyatı savaşının arz fazlası yaratmasıyla geçen ay düşük seviyelerde kaydedilen küresel petrol fiyatlarının artmasına yardımcı oluyor.

Editör: Haber Merkezi