Yeşilgazete’de yer alan habere göre, Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Temsilciler Meclisi, Çevre Derneği’nin (Çev-Der) ev sahipliğinde Van’da gerçekleşen toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Kanalizasyon ve evsel atıkların arıtılmadan göle akıtıldığı, tüm göl çevresinin özel ve resmi kuruluşlar tarafından işgal edildiği belirtilen bildirgede, Vangölü Koruma Kanunu çıkarılması için TBMM’ye çağrı yapıldı.

 

 

Sonuç bildirgesinde öne çıkan öneriler şöyle:

 

-2872 sayılı Çevre Kanunu ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereği atık su deşarjları kesin olarak önlenmeli.

Ardahan'da nehir taştı, ova göle döndü Ardahan'da nehir taştı, ova göle döndü

 

-Var olan kirlilik durumunun tespit edilerek acil durum planı yerel kuruluşlarla hazırlanmalı ve yerel kaynaklarla bir “temizleme programı” hayata geçirilmeli.

 

-Göl çevresindeki kaçak yapılar yıkılmalı, yenilerinin yapılmasına izin verilmemeli.

 

-Önemli bir ekosistem olan sazlıkların dolgu yapılarak, imara açılarak, yol yapılarak veya yakılarak yok edilmesinin önüne geçilmeli.

 

-Rüzgâr ve güneş enerji santralları yerine, derelerin yok olmasına ve ekosistemin ileri derecede olumsuz etkilenmesine neden olan, yörede endemik bir tür olan inci kefali göçünü engelleyen HES santrallerinin yapılması önlenmeli.

 

-Yerel tohumlar ve tarımsal biyoçeşitliliğin kaybolmasına neden olan, tohum, tarım ilacı şirketlerinin çıkarlarını öne alan yasa ve yönetmelikler değiştirilmeli, tüketici ve çiftçi haklarını koruyan tarım politikaları geliştirilmeli.

 

-Kooperatifleşme desteklenmeli ve teşvik edilmeli.

 

-İç Anadolu’da yaşanan sulak alan, sazlık ve göl kayıplarının başka bölgelerde de yaşanmaması için acil önlemler alınmalı.

 

 

Meclis’e seslenen platform, acilen önlem alınmaması halinde yakın bir gelecekte yöre halkının Van Denizi olarak da isimlendirdiği gölün, büyük bir bataklığa dönüşeceği uyarısında bulundu; “Van Gölü Havzası Koruma Kanunu”nun çıkarılması için çağrı yaptı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi