İMEAK DTO Meclis Üyesi Cengiz Kaptanoğlu: “Sicille ilgili sizlere bilgi vermek istiyorum. Biz 2. Sicil için Norveç’e gittik. Norveç’te 2. Sicil; Türk Bayrağını taşıyordu. Norveç’ten 2. Sicille ilgili dokümanları aldık. Onu da yapamazsanız zaten diğerlerini de kabul ettiremezsiniz. Eldeki bulgurdan olursunuz, 2. Sicil de giderdi. Yani Türkiye’de vergisiz bizden başka hiç mi şirket yok? Yapacağımız bir şey var. 2. Sicil de belki o gün 1990 döneminde biz Sayın Turgut Özal, Mesut Yılmaz ve Güneş Taner, Nevzat Saygılıoğlu. Biz hep birbirimizle kaynaşmıştık. 15 – 20 senedir yeni bir gelişme varsa Başkan bence biz onu tercüme ettirip belki bugün biz istediğimizi de ilave ederek yeniden uluslararası bir Gemi Sicili yazdırabiliriz.

 

 

“Koster Filosu ve Gemi İnşanın hali hakikaten perişan”

 

Tabii bizler ne zaman siz yardım isterseniz, emrinizde çalışırız. İkincisi bir kere buraya teşvik uygulamayı getirmiş olmanız fevkalade teşekkür ederiz. Biz, bu Oda ve denizcilik sektörü, teşvik uygulamayla büyüdü. Kalkınma Planı da o yüzden önemli Sayın Başkan. Çünkü biz o Kalkınma Planını o gün yazdırdık ve moral bile olabilirdi ara sıra onu bazı şeylerde de kullanırdık. Onun için ben bir de şunu söylemek istiyorum. Yani biz Koster Filosu ve gemi inşanın hali hakikaten perişan hali. Gelin fon kaynaklı kredi çalışması yapalım. Teşvik uygulama ile yapalım. Kabul ettirmesini ikinci plana koyalım. İlk önce oraya detay bilgi verelim ve bunu biz EximBank ile de başarırız Başkanım. Onu biz özel çalışmalarımızla da başarırız diye zannediyorum.

 

 

“Git orada anarşiyi durdurt!”

 

Ziya Kalkavan Okulu; okul olarak da bizim için önemli. İsim olarak da çok önemli. Çünkü Ziya Amca olmasa denizcilik buralara, bu tarihlere gelmezdi. Yani öyle bir insandı. Onun için Ziya Kalkavan da anarşi var. Maalesef Rektörümüz burada doğru konuşmadı. Ben okulda, sıfır atıkta oradaydım. Bütün çocuklarla konuştum. Hanımefendiye o gün gerekli ikazlar yapıldı dün Atilla Şişman var o bizim gemilerde de çalıştı. TÜDEV’den de mezundur. Okul Müdürüyle geldi maalesef neredeyse İTÜ bütün ismini yazmış hem de büyük harflerle. 2. katı bize alacaksınız. Git orada anarşiyi durdurt. Bu bizim kabahatimizden oldu, ben Meclis Başkanıyken biz Sayın Milli Eğitim Bakanımıza; Anadolu Denizcilik Liseleri açalım, açalım dedik. Yusuf’um bakıyor, oldu birden 58 tane. Fen Bilimleri, Edebiyat yok. Ne de simülatör var. 7 – 8 tane Tamerlerin okulları ve Yardımcının okullarını, Ordu’yu sayarsak 10 tane zaten. Fen Bilimlerini yapan denizciliği; hakiki denizci yetiştiren hocalar, okullarımız vardı. Biz kabahatliyiz. Benim ve Yönetim Kurulum da o zaman kabahatli.

 

 

“Okulun derecesini düşürmüşler şimdi yer bulamıyorlar”

 

Bu okulun derecesini düşürmüşler. 3000 kilovattan 5 sene evvel 10 sene evvel Suat Hayri Aka ile beraber yani biz eskisi gibi ilgilenmiyoruz diye sizlere güvendik. Sakın siz üzerinize almayın. Genç kardeşime birazdan öğütler de vereceğim. Hayatım, bak! Atilla Şişmanı sen de tanırsın. Sayın Başkanım gitti diye bir şeyine gitmedim. Ben anarşiyi sevmem. Öğrencileri, talebeleri ve velileri ayaklandıracaktım. Eskiden 3000 kilovata gidiyorsa şimdi 500’e gidebiliyor. Şimdi de yer bulamıyor. Bunu halledin onu diyorum yani ben yanlış konuşabilirim. Siz; bir sorun var onu halledin. Beni de eşek gibi hayvan gibi kullanın, mesele bu. Yani onu diyorum. İşi bilene teklif ediyorum.

 

 

“Piri Reis Üniversitesi, Oda’nın olsun”

 

Burada yani Ziya Kalkavan Okulu demek biz de anlamı fazla, çok büyük demek. Deniz’de inanın Tüdev’in yetiştirdiği ile Ziya Kalkavan ve Kocaeli yoktu şimdi var. Beykoz, Ordu, Rize’dekilerin simülatörü dâhil hepsi eksiksiz var. Yani bunu lütfen ele alın. Sayın Suat Hayri Aka bakmış ki şimdi Fen Bilimlerine geçiyor, şimdi Milli Eğitim Bakanının sistemi doğru esastan. Ama burada denizcilik eriyor. Anlatabiliyor muyum? Biz Anadolu Meslek Liseleri veya Fen Liseleri tarzında denizciliğin de olduğu en az 10 okul yapmak zorundayız. O takdir sizin. Sayın Başkanım size de önerimiz var. Piri Reis Üniversitesi, Oda’nın olsun. Bugün buna hiç kimsenin itiraz edeceği olmaz. Çok tebrik ediyorum fevkalade para sanatını da iyi kullanıyorsunuz. Şimdilik bu kadar diyorum, teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

Haber ve Fotoğraflar: Atılay AŞKALE - 7DENİZ

IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar IMO MEPC 81. dönem toplantısında yeni kararlar

 

Editör: Haber Merkezi