Türkiye’nin ilk ve en büyük transit konteyner limanı Asyaport hedeflerinin tümünü adım adım gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz Kasım ayında TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un ilk ihraç yüklü treni uğurlaması ile başlatılan bu yol sayesinde ihraç yükleri Avrupa’ya demiryolu ile taşınmaya başladı. Kombine taşımacılıkta gerçekleştirdiği atılımlar ile daha hızlı ve çevreci yollar açan Asyaport'un Medlog Tren İstasyonu’na bağlantısı ile artık Türkiye’ye gelen transit yükler de Tekirdağ’dan Avrupa’ya tren ile taşınacak. Bu bağlamda Fildişi Sahili’nden gelen 20 adet 40’ High Cube konteyner yük Asyaport’a indirilerek Medlog Tren İstasyonu’na aktarıldı ve bugün Bulgaristan’daki varış noktası Parvomai’ye kapı teslim ulaştırılmak üzere yola çıktı. Daha önce Burgaz Limanı’na denizyolu ile İstanbul Boğazı’nı geçerek giden yükler, demiryolu taşımasıyla zamandan büyük ölçüde tasarruf ederek kapı teslim olarak ulaştırılacak. 

Küresel ve Türkiye lojistik sektörünün 2023’teki genel görünümü Küresel ve Türkiye lojistik sektörünün 2023’teki genel görünümü

Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında tercih edilen ve “temassız ticaret” faaliyetlerine olanak sağlayan demiryolu yük taşımacılığının payı son çeyrekte gözle görülür artış gösterdi. Çevreci, hızlı ve ekonomik olması avantajları da demiryollarının tercih edilmesinde etken oluyor. En son bir Bulgar firması da bu taşıma türünü tercih ederek yüklemesini gerçekleştirdi.

Editör: Haber Merkezi