7Deniz Dergisi Amerika Temsilcisi Kubilay Ulucan, McAllister Towing Yönetim Kurulu Başkanı Buckley McAllister ile Amerika'da uygulanan ve bir çeşit kabotaj olan Jones Yasası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. 7Deniz Dergisi Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi Kubilay Ulucan, Amerika'nın önemli denizcilik şirketlerinden biri olan McAllister Towing Yönetim Kurulu Başkanı Buckley ile yoğun bir şekilde uygulanan Jones Yasası üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

Amerika'da uygulanan bu yasa hakkında önemli bilgiler veren McAllister, 'Jones Yasası, 1920'de yayınlanan Deniz Ticaret Kanunu'na dayanır. Birinci Dünya Savaşı yıllarındaki kriz zamanlarında Amerika Birleşik Devletleri, iç deniz taşıma kapasitesinde bir düşüş yaşanmaması için bir şeyler yapma ihtiyacı hmiş. Ve ülkenin ulusal çıkarlar doğrultusunda, savaş zamanlarında aynı zamanda savunmayı da güçlendirmek için konuyla ilgili yasal bazı zorunluluklar düzenlemiş. Jones Yasası, denizcilerin hakları, işçi tazminatları gemileri ABD'lilere ait mürettebatı da ABD'lilerden oluşan iç ticaret gemilerinin ihtiyaçlarını dengeleyen bir içeriğe sahip. Jones Yasası, iç deniz ticaretindeki ekonomik kuralları belirliyor.

Yasayla birlikte ülkemizin deniz ticaretinin de esneklik kazanması sağlanıyor' şeklinde konuştu. 'Teknolojik gelişmeler krize karşı can simidi oldu' Yaşam süremiz boyunca görebileceğimiz en kötü konjonktür dalgalanmalarından birinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan uluslararası ticaret işletmelerine sempati duyduğunu söyleyen McAllister, 'Teknolojik gelişmeler, küresel ekonomik krize karşı can simidi gibi geldi ve uluslararası piyasaları radikal bir değişikliğe sürükledi. Gemilerin boyutları arttı, kapasiteler kargo hacimlerinden daha hızlı büyüdü. Beş yıl önce oldukça akıllı seçimlermiş gibi görünen yatırımların, bugün bizim istediğimiz doğrultuda olmadığı ortaya çıktı.

Tersaneler neredeyse hiç kazançları olmadan gemi inşa eder duruma geldi. İflaslar da oldukça yaygın… Ama tüm bunlara rağmen, bazı politikacı ve yorumcuların söylediği gibi, yabancı gemilerin ABD iç piyasasında çalışmasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası gemilerin ABD iç deniz ticaretinde çalışmasını onaylamak demek, esneklik adına geleceğe yönelik yatırımları azaltacak bir iklim oluşturmak demektir' ifadelerini kullandı. 2010 yılında Senatör McCain'in Jones yasasını kaldırmak için harekete geçtiğini ve destekçi bulduğunu ifade eden McAllister, 'Ve hala bu istediğinden vazgeçmiş değil. Eski bir deniz subayı olarak McCain'in, yerel deniz ticaretine olan ihtiyacı takdir etmesi gerekir. Ama McCain, geçtiğimiz yıl Wall Street Journal'e verdiği demecinde, ABD limanlarında binlerce yabancı ticaret gemisinin ulusal güvenlik açısından bir sorun teşkil etmeyeceğini söyledi. McCain, Jones Yasası'nın ABD bayraklı gemiler ve şirketleri korumayı amaçlayan bir yasa olduğunu ve yabancı gemilere izin verilmesiyle birlikte maliyetlerin daha da düşeceğini savunuyor.

Jones Yasası düzenleyicilerinden biri olarak, yasanın kaldırılması ve daha ucuz alternatiflerin gelmesiyle birlikte yüksek maliyetli gemiler ve Amerikan işgücünü sağlamak için uzun vadeli yatırımların da sona ereceğini düşünüyorum' şeklinde konuştu. 'Obama'nın uygulamaları krizi ikiye katladı' McAllister, 'İşte bu yüzden de yasadaki zayıflıkları ve hangi alanlarda by pass edilebileceğini kestirebilmek amacıyla gözümüzü açık tutmalıyız. Bu tür tehditler sadece taraflı tutumlardan kaynaklanmıyor. 2011'e geri dönecek olursak, petrol ve gaz fiyatları ulusal bir sorun olacak kadar artmıştı. Obama yönetimi, pazarı stabilize etmek için stratejik petrol rezervlerindeki petrolü kullandı.

Obama yönetimi, rezervden bırakılan petrolün dağıtım için Jones Yasası'ndan feragat ederek Birleşik Devletler deniz ticaret endüstrisinin yaşadığı şok ve dehşeti ikiye katladı. Nihayetinde, 46 bireysel feragatin ardından, bu petrolün Amerikan limanlarından taşınması için Jones yasası uygun hale gelmişti. New York Times, 500 bin varil taşıma kapasiteli tankerlerle taşınmasının daha ekonomik ve daha hızlı olduğunu savunmuştu. Elbette petrolün, Birleşik devletlere vergi ödemeyen, işçi ya da göçmen yasalarına uymayan gemilerle taşınması daha ucuz olacaktı. ABD pazarının büyük tankerler bakımından zengin olmadığı doğrudur ancak Jones Yasasını değiştirerek limanlarımıza yabancı tankerlerin girişine izin vermek geçici bir çözümdür. Böylece büyük tankerler inşa edilmesinin önü kapanacaktır' ifadesinde bulundu. 'Jones Yasası'na karşı olanlar var' Wall Street'te Jones Yasası karşıtı yazılar sürüyor diyen McAllister, 'CNBC'de geçtiğimiz Şubat ayında Mad Money programında konuşan Jim Cramer, Jones Yasası'nı desteklemenin, birkaç yerli işi korumanın dışında hiçbir ekonomik nedeni olmadığını söyledi. Öyleyse, ABD lisanlı mürettebat çalıştıran, ABD bayraklı gemiler üreten biri olarak, Jones Yasası'yla ilgili çok iyi ekonomik nedenler sayabilirim. Öncelikle Jones Yasası, iç piyasada faaliyet gösteren gemilerin iç ticaret kurallarına uymasını sağlar.

Son on yıllık süreçte, iç ticaretin ihtiyaç duyduğu gemileri yapmak ve Amerikan iş gücünü geliştirmek için milyarlarca dolarlık yatırım yapıldı. Bir o kadar miktar da mevcut ticaret sistemine esneklik kazandırmak için harcandı. Eğer Jones Yasası onaylanmazsa, sektöre sağladığımız kazanımlar ve ülkemize sağladığımız faydalar tehlikeye atılmış olacak' açıklamasında bulundu. 'Jones Yasası bir denizcilik yasasından fazlasıdır' Jones Yasası 1920'lerde yazılan bir denizcilik kanunundan fazlasıdır diyen McAllister, 'Bizim gibi şirketler Jones Yasası'nın temellerini oluşturuyor. Yerel denizcilik endüstrisi biziz. Bugün, ABD bayraklı 40 bin gemiden oluşan yerel filo, 500 bin Amerikan işini yapmak için kullanılıyor ve ulusumuzun taşımacılık altyapısına kritik düzeyde bir esneklik kazandırıyor. Bu işler, Amerikan ekonomisi, endüstriyel kapasitesi ve savunma sanayi için büyük önem taşıyor.

İç deniz ticareti sektörünün karşılaştığı zorluklara rağmen şirketimizin planı, mürettebat ve malvarlığı yatırımına devam etmektir. Jones Yasası'nın, denizcilik endüstrisinin geleceğini şekillendirme adına önemli bir rol oynamaya devam edeceğine inanıyoruz. Ama başkalarının bizi tanımlamasına izin vermeyeceğiz ve sessiz kalmayacağız. Bu endüstri, ticaret açısından zengin ve ülkemizin ekonomik gelişimi için kesinlikle hayati bir öneme sahip. Jones Yasası'nın, sektörün ve ulusumuzun ekonomik gelişiminin sürmesi için ne derece önemli olduğunu sektördeki herkese anlatmamız gerekiyor. Türk denizcilik sektörüyle düşüncelerimi paylaşma fırsatı verdiğiniz için önce şahsınıza ve 7Deniz Dergisi'ne teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı. 'Başarı esneklikte saklı' McAllister, 'Bana göre bu başarı, yaptığımız işte esnekliğin önemini anlamamız sayesinde yakalandı. Bu sayede sıkıntıya tahammül yeteneği kazandık ve yıkımların ardından daha güçlü bir şekilde toparlanma yeteneğimizi geliştirdik. Esnek olmak için hazırlıklı olmak gerekiyor. Tabi ki bunun için de yatırım gerekli. Gerçek esnekliği ancak gemi ve altyapı yatırımları, işgücü gelişimi ve sorumluluklara karşı planlamayla yakalayabilirsiniz. Uzun zamandır müşterimiz olan şirketler bizden esneklik talep ediyor, biz de onlara esnek bir dağıtım sistemi sunuyoruz. Büyüyen taşıma hacmimizi karşılaması için ileri teknolojiye ve gemilere yatırım yapıyoruz. Bizim için bu, Jones Yasası kapsamındaki ekipman ve personele yatırım yapmak anlamına geliyor' şeklinde konuştu.

1864'TEN BUGÜNE

McAllister Towing'in 1864 yılında büyük büyük büyükbabam tarafından kuruldu diyen Buckley McAllister'ın, 'Diğer tüm göçmenler gibi o da sorunlarla boğuştuğu vatanından kaçarak Amerika'nın fırsatlarından yararlanmak için buraya geldi. Burada denizcilik yapmaya başladıktan sonra nihayet kendi küçük yelkenlisini satın almayı başardı. O günlerde, köprüler ve tünellerden önce; yüzlerce geminin yaptığı gibi New York Limanı çevresinde varil ve dökme yük gibi şeyler taşıdı. Aileden gelen bir miras olarak dedem James gerçekten sıkı bir adamdı ve karşılaştığı her zorluk için bir püf noktası bulmayı başarırdı. Eğer biri onun taşıdığı kargoyu elinden almak isterse, yumruk yumruğa hakkını korurdu. İşte, müşterilerine olan bu bağlılığı ve kararlılığı, işinde başarılı olmasını sağladı.Büyük büyük büyükbabamın ilk çalışanları kelimenin tam anlamıyla ailedendi, Kuzey İrlanda'nın County Antrim bölgesinden gelen akrabalarıydı. Kargo, bir aile üyesinden diğerine geçerdi. McAllister Ailesi çok geçmeden deniz taşımacılığında güvenilirliğini kanıtlamış ve haklı bir ün yapmıştı. 1916'da hayatının sonlarına doğru James McAllister'ın, römorkör, mavna, vinç ve yolcu taşıyan yandan çarklı gemilerden oluşan büyük bir filosu vardı' şeklinde konuştu. McAllister Towing aile şirketi olmasıyla övünüyor Firmanın geçmişten bugüne iş anlayışı şimdiye kadar neredeyse hiç değişmemiş. Bugün, ABD Doğu Sahili'nin aşağı ve yukarı bölgelerinde yer alan 12 limanda römorkörleri çalışıyor. Ayrıca Bridgeport and Port Jefferson Vapur Şirketi'ni işletiyor. Şirketi, sahip olduğu ikinci ve üçüncü kuşak aile üyelerinin çokluğuyla övünüyor.

Kubilay ULUCAN - 7DENİZ - Amerika Birleşik Devletleri

Editör: TE Bilisim