İstanbul, Galataport'un ardından kruvaziyer gemilerinin çekim merkezi oldu. Daha önce limana yanaşamayan dünyanın dev gemileri şimdi destinasyon listelerinde ilk sıraya İstanbul'u koyuyor. Bu yıl dünyanın ilk yeraltı limanına aralarında dünyanın en lüks gemilerinin de olduğu 200 gemi yanaşacak. Seneye ise sayı 250 yeni gemiyle 450'yi bulacak. Galataport İstanbul'da yıllık ziyaretçi hedefi 25 milyon. Bunun 1.5 milyonunu kruvaziyer yolcusu oluşturacak. Tarihi yarımadanın ortasındaki bu dev projeyi Galataport İstanbul'un Genel Müdürü Erdem Tavas, limana aynı anda 3 geminin yanaşabildiğini, günlük 15 bin yolcu kapasitesine sahip olduğunu söyledi. Tavas, "15 bin yolcu kapasiteli limanı aynı anda 45 boeing uçağına hizmet veren bir havalimanı gibi düşünebilirsiniz. Valizleri tavan arasında taşıdığımız 1.2 km'lik bir sistemimiz var. Biz aslında bir havalimanını yerin altına inşa ettik" dedi.

 

Denizaltı liman konseptinin dünyada benzeri olmadığı için ilk etapta projeyi anlatmakta zorlandıklarını belirten Tavas, "Dünyada birçok ülkeye gidip bunu anlattık. Sonra akılları yattı. Bundan sonra şehir içindeki kuruvaziyer terminalleri buna dönecek. Burası gümrüklü alan olduğu için 19'uncu yüzyıldan beri kimsenin gezemediği bir bölgeydi. Biz bu bölgeyi halkla buluşturmak istedik" dedi.

 

Erdem Tavas, iki ay önce Kolombiya Devlet Başkanı'nın kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve ekledi: "Kapak sistemini incelediler. Benzer bir yatırımı kendi ülkelerinde de yapmayı düşünüyorlar."

 

Hedef 25 milyon kişi

 

Galataport istanbul Genel Müdürü Erdem Tavas, inşaatın 24 ay gibi kısa bir sürede bittiğini belirterek, "Şu anda yüzde 85 alan kiralandı. 21 Ekim 2021'de açıldığımızda doluluk oranımız yüzde 30'du" dedi. Açılır açılmaz Galataport İstanbul turist ağırlamaya da başladığını söyleyen. Tavas'ın verdiği bilgiye göre, şu anda yoğun günlerde günlük ortalama ziyaretçi sayısı 70 ila 90 bin kişi arasında. Senelik ziyaretçi hedefi ise 25 milyon kişi olarak belirlendi.

 

Ultra lüks gemi ekimde Türkiye'de

 

"Kruvaziyerde parlak günlere dönüş 2025’ten sonra mümkün" "Kruvaziyerde parlak günlere dönüş 2025’ten sonra mümkün"

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, özellikle ABD gemi firmalarının yüksek doluluklarla geldiğini ve doluluğun yüzde 85'i bulduğunu belirtti. 30 geminin geldiğini, yılsonuna kadar 170 geminin daha geleceğini belirten Ayan, "Bir turist günde 62 dolar harcıyorsa bir kruvaziyer yolcusu 400 dolar harcıyor" dedi. Ayan Dünyanın önde gelen otel zincirlerinden Ritz- Carlton'ın Mystique Cruise gemisinin ekimde geleceğini belirtti.

 

Deniz suyuyla soğutup çevreyi koruyorlar

 

Galataport İstanbul çevreci özellikleriyle de dikkat çekiyor. İçerideki tüm binaların soğutma ekipmanlarında deniz suyu kullanılıyor. Böylece hem enerji tasarrufu sağlanıyor hem karbon salımı azalıyor. Peyzaj alanlarında ise İstanbul'un iklimi ile uyumlu bitkiler tercih edildi. Yüzde 50 su tasarrufu sağlanıyor. Yeşil çatılarla da ısı adası etkisi azaltılıyor. Çevreye duyarlı uygulamalar Galataport İstanbul'a LEED Platin Sertifikası'nı getirdi.

 

Özel turnike sistemi

 

Gemi yolcuları için Galataport'ta özel bir de turnike sistemi yapıldı. 72 saat burada kalan yolculara vize zorunluluğu yok. Özel kartlarla turnikeden çıkan yolcular şehri gezebiliyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi