İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda düzenlenen toplantıya Prof. Dr. Reha Kaykayoğlu katıldı. 

 

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, toplantının başında DTO Meclis Üyesi ve Yılmaz Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy'un sağlık durumuyla ilgili bilgi vererek, “Sağlık durumu çok iyi. Meclis üyelerimize selamları var. Kendisine acil şifalar dileyerek aramıza dönmesini temenni ediyoruz” dedi.

 

 

Çakır'ın ardından, Envanter Komisyonu Başkanı Adem Kocadağ, Nisan ayı mizanı ve münakale hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi ve ardından oylamaya geçildi.

 

Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı

Prof. Dr. Kaykayoğlu'ndan detaylı sunum

 

Oylamaların ardından DTO envanter çalışmalarını yürüten ekibin başında bulunan Prof. Dr. Reha Kaykayoğlu denizcilik envanteri ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'de şu anda 3 tane çok büyük proje yürüttüklerini belirten Kaykayoğlu, Türkiye'de önümüzdeki 30-40 yıla damgasını vuracak çok büyük bir nükleer enerji akademisini kurduklarını söyledi. Türkiye'de denizcilik sektörünün gelişmesi için yapacakları envanter projesinden çok heyecan duyduklarını kaydeden Kaykayoğlu, yapılacak projenin basit bir veri toplama çalışması olmadığını, rakamları çok net ortaya koyacağını belirterek, “Çok güçlü bir durum tespiti yapmak istiyoruz” dedi. Projeyle tüm meslek komitelerine dokunmak istediklerine işaret eden Kaykayoğlu, “İlk hedefimiz 2023'e kadar rakamlarımızı belirlemek” dedi. 20 yıl öncesine göre Türkiye denizcilik sektörünün durumunun iyi olduğuna işaret eden Kaykayoğlu, “Bizim bu projedeki hedefimiz rakamların yanında bir yol göstermek bir proje sunmak istiyoruz” dedi. Envanter çalışmasını çok stratejik yapmaya gayret göstereceklerinin altını çizen Kaykayoğlu, “Size verdiğimiz raporları devletimizle de paylaşacağız. Çünkü devletimizin bize ihtiyacı var. Bu oda çok başarılı ve çok sayıda müteşebbüs var. Bunu devletle birleştirmemiz ve devletin desteğini de almamız lazım” dedi.

 

 

'İlk raporumuzu 2 hafta içinde sunacağız'

 

Projenin 15 adımdan oluştuğunu kaydeden Kaykayoğlu, “İlk önce süreçlerimizi anlayacağız. Daha sonra sizlerle konuşacağız. Komitelerimizde toplantılar yapacağız. Envanter tespitindeki önerilerini dinleyeceğiz. Biz bu çalışmayla sizi biraz daha birbirinizle konuşturmayı düşünüyoruz. Envanterleri bitirip web sitesine koyacağız. Bunların her birini sizlerle rapor halinde paylaşacağız. Komitelere tek tek anlatacağız. Proje biterken bir arama konferansı yapmak istiyoruz. Bu arama konferansımızda stratejik hedeflerimizi çıkartmak istiyoruz. Buna devleti davet etmek istiyoruz. Onlara bulduklarımızı anlatmak istiyoruz ki bize yol göstersinler. Devletten destek istiyor ve bizi duymalarını istiyoruz. İlk raporumuzu iki hafta içinde sunacağız ve bu başlangıç raporu olacak” dedi.

 

 

Kaykayoğlu'nun ardından Gemi Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Semih Dinçel, navlum piyasaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

 

 

'Staj sorununu çözmeliyiz'

 

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Tamer Kıran, staj ihtiyacı olan öğrencilerin ve imkan sağlamak isteyen armatör ve işletmecilerin tespiti ve buluşturulabilmesi için DTO web sayfasında bir bölüm oluşturulduğunu aktararak, “Şu ana kadar ülkenin çeşitli denizcilik okullarında 283 öğrenci staj talebini buraya iletti. Ancak sadece 10 armatör firmamız buraya giriş yaptı. Bu sayı çok düşük. Amaca ulaşmaz. Bizim burada yaptığımız arz ile talebi bir araya getirme görevi. Talep geldi. Ama arzı da vermeli ki birbirleriyle örtüşsün. Bütün armatör ve işletmecilerimizden bu konuya azami ehemmiyet vermelerini rica ediyorum. Aksi taktirde bu öğrenciler ehliyetlerini alamazlar. Bu durumu çözmeliyiz. Armatörlerin elini taşın altına koymaları gerekiyor” dedi.

 

 

'Envanter çalışmasına tam destek bekliyoruz'

 

DTO olarak envanter çalışmasını çok önemsediklerini dile getiren Kıran, “Veriye çok ihtiyacımız oluyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca sağlıklı veriyi elde etmemiz gerekiyor. İnşallah 5-6 ay sonra bu çalışmanın meyvelerini toplarız. Dolayısıyal envanter çalışmasına yüzde yüz desteğinizi bekliyoruz” dedi.

 

'Yabancı bayraklı tekneler Türk kara sularında çalışamayacak'

 

Geçtiğimiz ay turizm teşvik kanunda yapılan değişikliklere de değinen Kıran, “Burada sektörümüzü ilgilendiren en önemli konu1982'den beri ülkemiz sularında Turizm Bakanlığı'nın verdiği izin belgesiyle çalışan yabancı bayraklı tekneler vardı. Bu kanunla bu yabancı bayraklı teknelerin ülkemiz karasularında çalışması yasaklandı. Kanun değişmediği sürece yabancı bayraklı tekneler gelip burada çalışamayacaklar” dedi.

 

 

'Bu ülkeye inanmaktan vazgeçmeyin'

 

Dünyada 'çok ciddi' bir şekilde güç savaşları yürütüldüğüne işaret eden Kıran, “Şu anda korkunç bir paylaşım yapılmaya çalışılıyor. Bizim bu ülkenin vatandaşı olarak görevimiz, bu ülkeye inanmak ve ümidini kesmemek. Alternatif arayışlarına girmemek. Ve nasıl kazanırızı düşünüp onun yolunda yürümek. Hepimize düşen bir görev var. Sorumluluğumuzu unutmayalım. Bu ülkeye inanmaktan ve çalışmaktan vazgeçmeyin” dedi.

 


7DENİZ

 

Editör: Haber Merkezi