Türk denizcilik sektörü, alnının akıyla Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansını geride bıraktı. Alnının akıyla dedim çünkü hem dolu dolu bir fuardı hem de katılımcısından organizasyon şirketlerine kadar herkes üzerine düşeni yerine getirdi. Hatta kimileri çok daha fazlasını yüklendi… Bu kısma sonra değineceğim amma velakin önce genel hatlarıyla azıcık da olsa fuardan bir bahsedeyim: 41 ülkeden 200’ün üzerinde firma ve 700 markayla 6 binin üzerinde denizcilik profesyonelini ağırlayan Exposhipping Expomaritt İstanbul’da armatörlük, gemi işletmeciliği, gemi kiralama, alım-satım, yeni gemi inşa-bakım onarım, taşımacılık ve lojistik hizmetlerle ilgilenen firmalar ürünlerini ve hizmetlerini sergileme fırsatı yakaladı. Fuar süresince hem firmalarla yaptığımız görüşmeler hem de ortamın atmosferinden aldığım izlenime dayanarak ifade edebilirim ki hemen hemen herkesi tatmin eden, insanların katılmaktan da ziyaret etmekten de keyif aldığı bir fuar olarak hafızlarımızda kalacak. Şüphesiz eksikleri gedikleri vardır ama bu vakitten sonra önemli olan, yapılanın üzerine neler katılabileceğidir. Bununda ortak akılla, birlik olarak tartışıp, giderebileceğimiz ortadadır.

 

‘Önceki fuar yazımın tam tersini yazdığım için mutluyum’

 

Daha önceki yazılarıma şöyle bir bakındım ki çok değil 2 sene evvel “Ya alnımızın akıyla yapalım ya da bırakalım şu fuar işlerini” başlıklı bir yazı yazmışım. (Merak edenler: https://www.7deniz.net/yazar-ya-alnimizin-akiyla-yapalim-ya-da-birakalim-su-fuar-islerini-95.html buradan okuyabilirler). Yazının geneline bakıldığından epey bir eleştiride bulunduğum görünüyor. Hele ki Oda tarafını elini taşın altına koymamakla itham etmiş, buna çok da sinirlenmişim. Fuarın katılımcı nezdindeki yeri ile organizasyon şirketi arasındaki değerlendirme farkına da dem vurmadan durmamışım. Yani kısacası “olmamış, bu işi yapamamışız” demeye getirmişim. Bugün ise tam tersini yazdığım için mutluyum çünkü işimi sadece negatif yönlü eleştiri yapmak olarak hiç görmedim. Aslında yazmaktan çok da keyif aldığım yazılar olduğunu da söyleyemeyeceğim. Gönül ister ki her zaman olumlu eleştiriler yazabileyim ama malum işimiz sektörün sesi olmak olunca yeri geliyor yeriyor yeri geliyor övüyoruz. Neyse sizi çok da kendi duygularımla bunaltmadan yazının özüne geri döneyim…

 

Herkesin mutlu olduğu bir organizasyon

 

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı boyunca yüzlerce firmayla bir araya geldik. Sizlerle, 2-5 Nisan arasında katılımcılarla yaptığımız görüşmeleri videolarımız aracılığıyla paylaştık. Tabii sohbetimiz sadece yaptığımız videolarla ve haberlerle sınırlı değildi. Dostane şekilde hal hatır da sorduk, sektörün durumunu da konuştuk, fuardan memnuniyeti de değerlendirdik. Netice itibarıyla bizdeki izlenimi; katılanın da ziyaret edenin de fuarı düzenleyen organizatör firmaların da mutlu olduğu bir organizasyon olduğuydu.

 

Bu vesileyle bize neşesi bol, emeği çok olan fuarı yaşatan UBM Fuar Direktörü Esin Karahan ile VİA Fuarcılık Fuarlar Direktörü Dilek Karaduman ve ekiplerine teşekkür ederiz. Sektörü bir çatı altında bir araya getiren her iki firmanın sarf ettikleri emek, gösterdikleri hassasiyet aleni şekilde ortada. Dileriz, çok daha başarılı fuarlarda tekrar bir araya gelebiliriz.

 

Türk denizcilik sektöründe ‘yapay zeka’ girişimleri gururlandırıyor

 

Tabii sadece teşekkürü hak eden organizasyon tarafı değil. Zaten ortada başarılı bir iş varsa veya ortaya başarılı bir iş çıkmışsa burada hemen herkesin az çok emeği var demektir. Fuarın açılış akşamında Gala Sponsoru olan Entech & Semar’ı es geçmek istemem. Deniz teknolojileri üzerine hayata geçirdikleri yeni şirketleri Novumare, fuarın en dikkat çeken ürünlerinden birine imza attı. Yapay zeka, insansız otonom teknolojiler, Blockchain, IoT, 3D eklemeli üretim alanlarında geleceği inşa etmeye hazırlanan Novumare’nin sadece ülkemizde değil, dünyada bizi temsil edeceğine inanıyorum.

 

AVS büyük bir boşluğu doldurdu

 

Aynı zamanda dile getirmekten mutlu olduğum bir diğer şirket de AVS Global Supply. Kurumsal yapıları itibarıyla çalışanından, müşterisine, yöneticisinden ziyaretçisine kadar kocaman bir ekip olmayı başarabilmiş bir firma AVS. Enerjileri de yüksek, gönülleri de güzel, dünyaları da neşeli açıkçası. Bunu da çok güzel yansıttıklarını düşünüyorum. Fuar boyunca sergiledikleri ev sahipliği başlı başına takdire şayandı. Malum fuarların en büyük sorunudur yemek, içmek. Ancak AVS yaptığı hazırlık neticesinde böylesi bir sorunla ne katılımcıları ne de ziyaretçileri baş başa bırakmadı. Bu sorunu tek başına çözdü diyebilirim. Nefis ikramları ve leziz yemekleriyle hem gönlümüzü fethettin hem de midemizi mutlu ettin AVS. Fuar boyunca yapmış olduğunuz şovlar ve ziyaretçilere hazırladığınız özel hediyeler için teşekkürümü edeyim ve adettendir yazmadan geçmeyeyim: Kesenize bereket. Ayrıca Odamızın ve sektörümüzdeki derneklerin yönetim bazında fuara sahip çıkması, katılımcıları ziyaret etmesi, hatırlarını gönüllerini sorması bence çok önemliydi. DTO Başkanı Tamer Kıran ve ekibinin iki gün boyunca kendi üyeleriyle zaman geçirmesi ve standları tek tek gezerek hayırlı fuarlar dilemesi önemliydi. Aynı duyarlılığı sergileyen GİSBİR Başkanı Murat Kıran ve ekibi ile Gemi İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven ve ekibine de sektör adına teşekkür ediyorum.

Dev yolcu gemisi iskeleye çarptı Dev yolcu gemisi iskeleye çarptı

 

Bir olmaktan keyif aldık

 

7Deniz Ailesi olarak bizlerde elimizden geldiğince yanınızda olmaya çabaladık. Hazır hepinizi orada bir arada bulmuşken haberimizi de yaptık, sohbetimizi de ettik. Diyaloğumuzun eskiye dayandığı insanlarla da buluştuk yeni dostlarda edindik. Kısaca bir olmaktan, sizlerle olmaktan keyif aldık, mutlu olduk…

 

Exposhipping Expomaritt fuarından standımızı ziyaret eden değerli denizci dostlarımıza ve yeni tanıştığımız değerli firma yetkililerine teşekkür etmek isteriz. Umarız ziyaretinizden ve yayınlarımızdan memnun kalmışsınızdır.

 

İBRAHİM KOCAMIŞ- 7DENİZ

Editör: Haber Merkezi