Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), BM üye devletlerini denizcileri kilit işçiler olarak atamaya ve mürettebat değişimini kolaylaştıracak tedbirleri uygulamaya çağırdı. Kabul edilen kararda BM, denizde mahsur kalan yaklaşık 400 bin denizcinin durumunun acilen çözülmesi için yanıt gerektiği belirtildi. 

 

BM kararı, hükümetleri ve paydaşları, IMO'nun ilk olarak Mayıs ayında yayınladığı mürettebat değişikliği protokollerini uygulamaya teşvik ediyor . Protokoller, hükümetlerin, gemi sahiplerinin ve denizcilerin sorumluluğunu açıkça ortaya koyuyor ve sağlam prosedürler geliştirmek için bir çerçeve sağlıyor.

 

'Denizcilerin yaşamları mürettebat değişim zorluklarıyla imkazsız hale getiriliyor'

 

IMO genel sekreteri Kitack Lim kararı memnuniyetle karşılayarak şunları söyledi: “Ne yazık ki, tedarik zincirlerini sürdürmek için hayati öneme sahip yüz binlerce denizci, sözleşmeli sürelerinin ötesinde aylar boyunca denizde mahsur kalmış durumda. Bu, aşırı gerginliğe, yorgunluğa ve bitkinliğe neden oluyor ve sürdürülemez. Umarım bu eylem çağrısı mürettebat değişikliği krizini çözmek için olumlu bir ivme sağlar. Denizcileri kilit işçiler olarak belirlemek için zaten adımlar atan ülkelere ve zor durumu çözmek için yorulmadan çalışan tüm BM kurumlarına ve endüstri ortaklarına minnettarım. Bu bir insan hakları meselesidir. Denizcilerin yaşamları, mürettebat değişim zorlukları nedeniyle imkansız hale getiriliyor."

 

Lim, kilit işçi atamasının aynı zamanda denizcilerin ve denizcilik çalışanlarının Covid-19 aşıları sağlandığında öncelikli muamele görmelerini sağlaması gerektiğini söyledi.

 

'Olumlu olsa da daha yapılacak çok şey var'

 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası genel sekreteri Guy Platten ise, "Uluslararası Deniz Ticaret Odası, şu anda 44 BM üye devletinin denizcileri kilit işçiler olarak sınıflandırdığını anlıyor. Bu çözüm olumlu bir adım olsa da, yapılacak daha çok şey olduğu açık. Artık hükümetler, diğerlerini davayı takip etmeye ve denizcilerini kilit işçiler olarak sınıflandırmaya ikna etmek için hatırı sayılır güçlerini kullanmalıdır" diye konuştu. 

 

Panama Kanalı'nda günlük geçişler kademeli olarak 32'ye çıkacak Panama Kanalı'nda günlük geçişler kademeli olarak 32'ye çıkacak

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi