İngiltere-Rusya ve Yunanistan ortaklı Avrupa Birliği projesi olan 'Karadeniz Lİman Şehirleri Projesi' kapsamında Sinop'un da içerisinde yer aydığı önemli Karadeniz liman şehirlerinin 18. ve 19 yüzyıllardaki tarihiyle ilgili bilim insanları harekete geçti.  Bir çok ülkeden 90 akademisyen tarafından başlatılan proje kapsamında Sinop Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Araştırma Görevlisi Ömer Ferit İmlak, 18., 19 ve 20. yüzyıllardaki Sinop'un tarım üretimini ve tarım istatistiklerini ele aldı. Çalışmaya: Sinop Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Elemanları Dr. Öğr. Üyesi Hasan Barlak, Dr. Öğr.Üyesi Tuğba Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Tekir, Dr. Öğr. Üyesi. Cenk Demir ve Hürü Sağlam Tekir’de katkı sağladı. Titizlikle hazırlanan bilgiler ansiklopedik maddeler halinde sunuldu. BİR ÇOK ÜLKEDEN BİLİM İNSANI VE AKADEMİK KURULUŞ YER ALIYOR Proje hakkında bilgi veren Tarih Bölümü Öğretim Elemanı Araştırma Görevlisi Ömer Ferit İmlak, projenin, Araştırma ve Teknoloji Vakfı (FORTH) Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü (IMS), Rethymon, Girit'teki Deniz Araştırmaları Merkezi tarafından yürütüldüğünü söyledi.

İmlak: "Yayınlar, veritabanları, istatistikler, arşiv materyali, bibliyografya ve web sitesi disiplinlerarası ve üniversiteler arası 'Karadeniz ve liman kentleri, 1774-1914' projesinin sonucudur. Gelişme, yakınsama ve küresel ekonomi ile bağların ele alındığı ve 2012'den 2015'e kadar süren proje, Yunanistan Ulusal Stratejik Referans Çerçevesi, AB ve Yunanistan Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen 'Thales' Eylemine dahil edildi. Proje, Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü-FORTH, Girit Üniversitesi ile işbirliği içinde İyonya Üniversitesi Tarih Bölümü (proje koordinatörü: Gelina Harlaftis) tarafından yürütülmüştür. Ulusal Helenik Araştırma Vakfı, Tesalya Üniversitesi ve Ege Üniversitesi. Ayrıca, Karadeniz ülkelerinden Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan'ın yanı sıra Moldavya, Norveç, İtalya, İsrail ve ABD'den gelen 23 akademik kurumla - Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri ve Arşivler - işbirliği yaptı. Ana Araştırma Grubu, 19 akademisyenden ve Dış İşbirlikçi Araştırma Grubu'ndan 71 akademisyenden (profesörler, kıdemli araştırmacılar, genç araştırmacılar, doktora sahipleri, doktora öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri), 57'si Yunanca'dan oluşuyordu ve 43'de yabancı.

Rotterdam Limanı'nın iş hacminde düşüş Rotterdam Limanı'nın iş hacminde düşüş

 

PROJENİN AMACI

Projenin amacı, 19. yüzyılın ikinci yarısında dünyanın en büyük tahıl ihracatı alanı haline gelen entegre bir pazar oluşturan Karadeniz'in 24 liman kentinin ekonomik ve sosyal kalkınmasının tanımlanması, analizi ve sentezi idi. 20. yüzyıl başlarına kadar. Analiz, denizin ve limanlarının merkezine yerleştirildiğinde, analiz liman şehirlerinin, kıyı bölgesinin ve hinterlandın ekonomik faaliyetlerine, piyasaların ve bunların küresel ekonomi ile olan bağlantılarının siyasi sınırların ötesine geçmesine ve bölünmeler. Küresel ekonomi ile olan bağlantılar, küresel ekonomide bölgesel pazarların gelişmesini ve yakınlaşmasını tetikledi.  Üretilen araştırmalar, kitaplar, veritabanları ve tarihsel istatistiklerin yanı sıra, bu projenin özü uluslararası işbirliği, Yunan Üniversiteleri ve Araştırma Enstitülerinin ortak bir Karadeniz Bölgesi Üniversiteleri ve Araştırma Merkezleri ile iletişim ağlarının oluşturulmasıdır ve bağımsız batılı araştırmacı için hala zor olan bir alanda akademik bir açılış yaptı. Ayrıca, proje metodolojik analitik araçların yenilenmesini ve ilgili tüm ülkelerde tarihi çalışmaların uluslararasılaşmasını amaçlamaktadır" dedi.

Editör: Haber Merkezi